Kapıkule'de Yaklaşık 2,5 Ton Kurban Etine El Koyuldu

8 Ekim 2014 Çarşamba |

Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye sokulmak istenen 2 ton 400 kg. kurban etine el koyuldu.

Birçok ilde yaşayan Bulgaristan göçmeni vatandaşlar, bayramı geçirmek ve kurban kesmek için bu ülkeye gitti. Kurbanlarını kestikten sonra da yurda dönmeye başladılar. Dönüşlerinde de kestikleri kurbanların etinden bir miktar getirmek istediler ancak komşu ülkedeki mavi dil hastalığı sebebiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın aldığı karar uyarınca, et ve yenebilir sakatat, süt ürünleri, etten, sakatattan veya kandan yapılmış sosis, salam ve kavurma ile benzeri ürünlerin Türkiye’ye girişine izin verilmedi. Karar, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü resmî internet sitesi ve gümrük kapılarına asılan uyarılarla vatandaşlara tebliğ edildi. Geçen yıl kişi başı 5 kg. kurban eti getirebilen vatandaşlar, bu karar hiç getiremedi.

Kararı duymayanlar ise Türkiye’ye gelişlerinde yanlarında bir miktar et getirdi ancak gümrük görevlilerinin denetimleri sonucunda 168 kişinin getirdiği toplam 2 ton 400 kg. civarında ete el koyuldu. Etler, gümrük sahasındaki soğuk hava depolarına alındı. Belli bir süre geçtikten sonra imha edileceği bildirildi.

Bayramını Bulgaristan’da geçirerek yurda dönen İbrahim Kurtuldu, geçen yıl 5 kg. kurban eti getirdiklerini ancak yasak sebebiyle bu yıl getiremediklerini söyledi. Adnan Köprü isimli diğer bir vatandaş ise hayvanlardaki hastalık sebebiyle bu yıl kurban kesmediklerini ifade etti.