Meclisin ilk oturumu yapıldı

27 Ekim 2014 Pazartesi |

Bulgaristan'ın 43'üncü meclisinin ilk oturumu gerçekleşti. Ekim ayındaki seçimde en çok oyu alan GERB Parti Başkanı Boyko Borisov, hükümet için 3 seçenek üzerinde durduklarını belirtti.

Meclisin açılışında konuşan Borisov, 2015'teki yerel seçimlere kadar iş başında kalacak bir hükümet kurulabileceğini ya da huükümetin görev süresinin 2 yıl olarak belirlenebileceğini dile getirdi. Borisov, bir dönem görevde kalacak azınlık hükümet kurabileceklerini söyledi. Borisov, 2016'da cumhurbaşkanı adayı da olmayacağının altını çizdi.

En istikrarlı alternatifin bir dönem görevde kalacak hükümetin kurulmasını olduğunu ifade eden Borisov, yeni bir seçimin meclis matematiğini daha da karmaşık hale getirebileceğini söyledi.

HÖH Başkanı Lütvi Mestan ise partinin 38 milletvekili çıkararak güven yükselten bir çizgide yarıştığını söyledi. Mestan, HÖH karşıtı söylemlere gerçeklerle cevap vereceklerini söyledi ve "Bizim sorunumuz gerçeklerle değil, HÖH karşıtı telkinlerledir." dedi. Mestan, HÖH olmadan merkez sağ bir çoğunluk hükümetinin imkansız olduğunu vurguladı.

Meclisin ilk oturum açılışını en yaşlı milletvekili olan Stefan Danailov yaptı. Danailov, yemin metnini bulamayınca yardımna Lütvi Mestan koştu ve elindeki metni uzattı.

ÜÇ HAFTADIR DEVAM EDEN KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNDEN SONUÇ YOK

8 partinin temsil edildiği parlamentoda 84 milletvekiline sahip olan GERB partisi, diğer partilerle yaptığı müzakerelerde henüz bir sonuç alamadı. Yeni bir hükümet seçilinceye kadar, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in seçim öncesinde belirlediği geçici kabine faaliyetine devam edecek.

39 vekil ile temsil edilen Bulgar Sosyalist Partisi, yeni mecliste muhalefet görevini üstleneceğini açıkladı. 38 milletvekili ile üçüncü olan Hak ve Özgürlükler Hareketi, milliyetçi formasyonların olmadığı bir azınlık hükümetini destekleyeceğini açıklamıştı. GERB ise Reformcular Bloku ve Vatanseverlik Cephesi ile yakın temasta bulunuyor.
Siyaset bilimcileri, yeni kabinenin de önceki süresini doldurmayı başaramayacağını tahmin ediyor.