Polislerden sosyal hak protestosu

18 Ekim 2014 Cumartesi |

Geçici hükümetin bazı mesleklerin erken emeklilik haklarının iptalini öngören yasa tasarısına karşı çıkan binlerce polis ve askeri personel, başkent Sofya'da yürüdü.

Ülkenin dört bir yanından başkentte toplanan polis, itfaiye ve gardiyan sendikalarına bağlı görevliler Çalışma ve Sosyal Bakanı Yordan Hristoskov istifasını istedi.

Göstericiler, sivil olmayan mesleklerin sosyal haklarının sınırlandırılmasını öngören yasayı hazırlayan Bakan Hristoskov'un tavrını eleştirdi.

Banya Başı Camisi'nin arkasında toplanan göstericiler, asker ve polislerin taleplerine ilişkin bir açıklamasında, "Bunlar komik adamlar" ifadelerini kullanan Hristoskov'un "erken emekli edilmesini" istedi.

İçişleri Bakanlığı Görevlileri Sendika Federasyonu'nun düzenlediği protestoya katılanların büyük bölümü, kırmızı palyaço burunları takarak Bakan Hristoskov'un mesleklerine karşı gösterdiği ciddiyet eksikliğine tepki koydu.

Gardiyanlar Sendikası Başkanı Tzvetan Mihaylov, hükümetin en ciddi meslekleri ile "alay ettiğini" belirterek, "Daha önce sessiz protestolar yaptık, sonuç alamadık. Bizlere danışmadan yasa değişikliği yapmaya çalışanların artık istifasını istiyoruz" dedi.

Mitingden sonra Sofya merkezinde yürüyüş yapan göstericiler, palyaço burunlarını ve çaldıkları düdükleri bir sepette toplayarak, sepeti Sosyal ve Çalışma Bakanlığı'nın önüne bıraktı.

En son Cumhurbaşkanlığı binasının önüne gelen göstericiler, burada da bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

Polis, meslektaşlarının eylemiyle ilgili geniş güvenlik önlemleri aldı.

AA