AK Parti'li Sait'ten Balkanlar'da Soydaş Diplomasisi

13 Kasım 2014 Perşembe |

 Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 5-6 Aralık tarihlerinde yapacağı Yunanistan ziyareti öncesinde AK Parti İzmir milletvekili ve Dışişleri komisyon üyesi Rifat Sait, bir dizi temaslarda bulunmak için gittiği Yunanistan ve Bulgaristan'da soydaşlarla bir araya geldi. Kanaat önderleri ve siyasi taraflarla ayrı ayı görüşen Sait, bölge hakkında hazırlayacağı detaylı bir raporu Ankara'ya sunacak. Balkanlardan iki ayrı grup Sait'i önümüzdeki günlerde Ankara'da ziyaret edecekler.

Avrupa Birliği'nin en fakir ülkesi Bulgaristan'da 5 Ekim 2014 tarihinde yapılan erken Genel seçim sonrasında çok parçalı koalisyon hükümeti kuruldu. Seçimler sonunda 38 milletvekili çıkarmayı başaran ikinciliği kıl payı kaçıran ve üçüncü parti olan Türkleri çoğunlukta olduğu Halk ve Özgürlükler Harekeri (HÖH) hiçbir ön koşul öne sürmemesine rağmen koalisyona alınmadı. Bulgaristanda yapılan yorumlara göre Hükümetin uzun dönemli olamayacağından ve yeni bir erken seçimin olmasından dolayı istikrarın sağlanamamsından endişeli duyuluyor. Diğer yandan Yunanistanda yapılan seçimlerde Batı Trakya bölgesinde Türkler 3 Belediye kazanmışlardı. Yunanistan parlamentosunda Türk soylu 3 tane de Türk milletvekili bulunuyor.Hem Yunanistan hem de Bulgaristanda ekonomik ve siyasi kriz yaşanıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu 5-6 Aralık tarihleri arasında Yunanistan'a resmi bir ziyaret yapacak. Tam bu kritik süreçte AK Parti İzmir Milletvekili ve Dışişleri komisyon üyesi Rifat Sait, bir dizi temaslarda bulunmak için gittiği Yunanistan (Batı Trakya) ve Bulgaristan'da soydaşlarla bir araya geldi.

AK Parti İzmir milletvekili Rifat Sait, ilk olarak Yunanistanda Batı Trakya bölgesinde Gümülcineyi ziyaret etti. Ardından İskeçe vilayetine de giden Sait, T.C.Gümülcine Konsolosluk yetkilileri, Mustafça belediye başkanı Cemil Kabza ve Yassıköy belediye başkanı İsmet Kadıoğlu, İskeçe milletvekili Ahmet Hacıosman, Gümülcine Türk Gençler Birliği yetkilileri ve Dostluk ve Barış Partisi (DEP) başkanı Mustafa Ali Çavuş ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Sait, Yunanistanda iki günlük temaslarından sonra yeni açılan Makas gümrük kapısından Bulgaristan'a geçti.

Başkonsolos Alper Aktaş'ın ev sahipliğinde T.C. Filibe Başkonsolosluğunda yapılan yemekli soydaş buluşmasına Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Aziz, HÖH'ün Cebel ilçe başkanı Bahri Ömer, Milletvekilleri Şaban Ali, Erdinç Hayrullah olmak üzere çok sayıda milletvekili ve Belediye Başkanı katıldılar. Önümüzdeki günlerde Filibe'den bir soydaş heyeti, Ankara'yı ziyaret edecek.

Göreve kısa bir süre önce (11 ay önce) başlamasına rağmen etkili çalışmaları ile dikkat çeken Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe'nin başarısı soydaşlarımızı bira araya getiriyor. Soydaşların dert babası olan Büyükelçi Gökçe, AK Parti İzmir milletvekili Rifat Sait ve eşi Sevilay Sait'i Sofya Büyükelçiliğinde ağırladı. Sait, iki günlük Sofya temasları sonucunda Hürriyet ve Şeref partisi Genel Başkanı Korman İsmail, HÖH Genel Başkan yardımcısı Ruşen Rıza, Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Hacı, bazı HÖH milletvekilleri, Bulgaristan'daki Türk öğrenci konseyi üyeleri, Türk kanaat önderleri ve basın mensuplarıyla ayrı ayrı görüştü. Sait, bölge hakkında hazırlayacağı detaylı bir raporu Ankara'ya sunacak. Bulgaristan'dan ve Yunanistan'dan iki ayrı soydaş heyeti önümüzdeki günlerde Ankarara'da Sait'i ziyaret edecekler.