Hükümette çatlak

18 Kasım 2014 Salı |

7 Kasım'da göreve başlayan ve hassas dengelere dayanan yeni koalisyon hükümetinde ilk çatlak oluştu.

Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin sağcı Reformcu Blok (RB) ve solcu Bulgaristan’ın Yeniden Doğuşu İçin Alernatif (ABV) ile kurduğu koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren aşırı milliyetçi ve ırkçı Vatansever Cephesi (PF) hükümete desteğini çekebileceğini bildirdi.

PF lideri Valeri Simeonov, hükümetteki tek Türk kökenli isim olan Savunma Bakan Yardımcısı Orhan İsmailov’un atamasının iptalini istediklerini açıkladı. Bulgaristan ulusal televizyonuna konuşan Simeonov, PF’nin Siyasi Kurul toplantısında İsmailov’un atanmasının geri alınması için hükümete tanıyacakları süreyi belirleyeceklerini söyledi.

Simeonov, "Ohan İsmailov alınmazsa hükümete verdiğimiz desteği çekebiliriz" dedi.

Orhan İsmailov, beş partiden oluşan RB tarafından Savunma Bakan Yardımcısı adayı gösterilmişti. Başbakan Boyko Borisov, seçim öncesinde hükümet kurması durumunda Türk ve Müslüman kökenli 10 bakan yardımcısına yer vereceğini bildirmiş ancak bunu yapmamıştı.

Bulgaristan hükümetinin ayakta kalabilmesi için 240 üyelik parlamentoda en az 121 milletvekilinin desteğine ihtiyaç bulunuyor. GERB, RB ve hükümete tek bakanla katılan ABV’nin toplam milletvekili sayısı 118 olduğu için koalisyona dışarıdan destek veren 19 kişilik PF grubu kilit rol oynuyor.

İç skandallara sarsılan ve üye partilerin liderlerini aynı masaya oturtamayan 23 milletvekiline sahip RB’nin parçalanma riskini de göz önünde bulunduran siyasi gözlemciler, bu ortamda PF’nin verdiği kritik desteğinin değerine vurgu yapıyor.


AA