Koca Yusuf’un mezarını arayacaklar

13 Kasım 2014 Perşembe |

Türk güreşinin efsane isimlerinden olan ve 1898 yılında ABD’den dönüşü sırasında bir deniz kazasında hayatını kaybeden pehlivan Koca Yusuf’un (Yusuf İsmail) mezarının tespiti için çalışma yapılacak.

Güreş sporunda yaptığı araştırmalarla dikkati çeken ve Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın hayatını anlatacak filmin yönetmenliğini yapacak Doç. Dr. Ercan Yesari Yiğit, bir başka efsane isim Koca Yusuf’un mezarının tespiti için Portekiz’in Azor Adaları’nda araştırma gerçekleştirecek.
Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Yiğit, geçmiş dönemlerde de gündeme gelen Koca Yusuf’un mezarının Azor Adaları’nda olduğu yönündeki iddiayı doğrulayarak, yakın zamanda kendisinin bu bölgeye giderek Koca Yusuf’un mezarını tespit etmek istediğini söyledi.
Kurtdereli Mehmet Pehlivan ile ilgili çekeceği belgeselin ardından Portekiz’e gideceğini belirten Ercan Yesari Yiğit, “O büyük insanın naaşını alıp Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın yanına gömmek benim en büyük arzum” dedi.
Koca Yusuf’un mezarı konusunda kendisinin araştırmalar yaptığını vurgulayan Yiğit, “Bu konuda birçok araştırma yaptım. Fransa’da eğitim gördüğüm dönemlerde de araştırmalarım oldu. Konuyla ilgili kaynakça elime geçti. O kaynakçalardan birinde Azor Adaları’ndaki bir kilisenin rahibi ‘Kaza sonrasında birçok kişinin cesedi kıyıya vurdu. Ancak içlerinde biri vardı ki çok iri vücutlu ve elbisesi diğerlerinden değişikti’ diyor. Biz bunun Koca Yusuf olduğunu biliyoruz. Portekiz’e gittiğimizde leğen kemiklerine kadar inceleyeceğiz. Pehlivanların leğen kemiği büyük olur” diye konuştu.
Araştırmalarda bununla yetinmeyeceklerini kaydeden Yiğit, “Ayrıca Koca Yusuf’un yaşayan akrabaları var. Torunları yaşıyor. Onlarla bağlantı kuracağız. Torunlarından birini de yanımıza alacağız. Onlardan kan örneğini alıp, kemik testinden Koca Yusuf’un naaşını tespit etmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Türk güreşinin efsane isimlerinden Koca Yusuf’un mezarının ülke dışında olmasının kendisini rahatsız ettiğini anlatan Ercan Yesari Yiğit, “Benim misyonum onun mezarını buraya getirmek. Bu şekilde Türk güreşine katkıda bulunursak ne mutlu bize. Araştırma ekibinin başında ben olacağım. Ben aynı zamanda tarihçiyim. Tabii ki bu çalışma için diplomatik yazışmalar da olacak. Onları da gerçekleştireceğiz” şeklinde görüşlerini aktardı.
- ABD’den dönerken deniz kazasında öldü
Bulgaristan’da 1857 yılında doğan efsane güreşçi, 1894 yılından itibaren Avrupa ve ABD’de dönemin en ünlü güreşçileriyle müsabakalar yaptı.
Koca Yusuf dönemin ünlü pehlivanlarından Şumnulu Dursun Pehlivan, Nasuhçulu Kel İsmail Pehlivan ve Pomak Osman tarafından yetiştirildi. Kırkpınar tarihinde 26 yıl boyunca üst üste başpehlivanlığı elinde bulunduran Kel Aliço ile 1885 yılında güreşti ve berabere kaldı. Bu karşılaşma sonucunda ülkenin başpehlivanlığı unvanını aldı. Kel Aliço’nun çırağı olan ve 18 yıl Kırkpınar başpehlivanlığını elinde bulundurduğu söylenen Adalı Halil’i iki kez üst üste yendi.
Türkiye’ye dönmek üzere 21 Mayıs 1898′de Fransız bandıralı La Bourgogne transatlantiği ile yola çıkan Koca Yusuf, bindiği geminin 4 Temmuz sabahı New York’un kuzeydoğusundaki Sable Adası’nın 60 mil açıklarında İngiltere bandıralı Cromartyshire şilebiyle çarpışıp batması sonucu tüm yolcular ve mürettebatla birlikte boğularak öldü.
Koca Yusuf’un ölümüyle ilgili iki iddia var. İlki; kaza sonrasında filikalara binen yolcularla birlikte kurtulmaya çalışan Koca Yusuf’un tutunduğu filikadaki yolcuların onun koca gövdesinin sandalı devireceği korkusuna kapılıp kürek ve baltalarla ellerine vurduğu, ellerini çekmeyeceği anlaşılınca filikadakiler tarafından baltayla bileklerinin kesildiği ve bu nedenle öldüğü. Bir diğer rivayete göre, Koca Yusuf ABD’de kazandığı güreşlerin ardından elde ettiği geliri, kağıt paralara güvenmediği için altına çevirdi ve kaza sonrası bu altınların ağırlığı nedeniyle okyanusta boğuldu.
Azor Adaları, Atlas Okyanusu’nun ortasında Portekiz’e bağlı takımadalar topluluğudur. Lizbon’a yaklaşık bin 500 kilometre uzaklıkta bulunan adalar, Kuzey Amerika’nın doğu sahilinden de yaklaşık 3 bin 900 kilometre uzakta yer alır.