“Seyahatname” Bulgaristan'da yayımlandı

14 Kasım 2014 Cuma |

Osmanlı döneminin ünlü gezgini Evliya Çelebi’nin kaleme aldığı 10 ciltlik “Seyahatname” adlı gezi notlarının ilk cildi Bulgaristan'da yayımlandı.
Kitabın yayımlanması dolayısıyla Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği konutunda tanıtım toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Bulgaristan Eğitim ve Bilim Bakanı Todor Tanev “Hepimiz bu kitabın piyasaya çıkmasını sabırsızlıkla bekliyorduk” dedi. Tanev, Evliya Çelebi’nin gezdiği, "Şark dünyası" olarak adlandırılan geniş coğrafya hakkında paha biçilemez belgeleri miras bıraktığını belirterek, “Ben de bu Şark dünyasının bir parçası olmaktan mutluluk duyarım” dedi.

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe de Avrupa Konseyi’nin Evliya Çelebi’yi 2012 yılında "21. yüzyılda insanlığa yön veren en önemli 20 kişiden biri" olarak tanıttığını, UNESCO’nun da 2011 yılını "Evliya Çelebi Yılı" ilan ettiğini hatırlattı.

Bulgaristan halkının okuma sevgisinden etkilendiğini belirten Gökçe, Türkiye’de de bir yılda basılan 50 bin kitabın tirajının 600 milyona ulaştığını söyledi.

Evliya Çelebi’nin "Seyahatname" eserini Bulgar okuyuculara sunan “Doğu Batı Kitapevi” yöneticisi Lüben Kozarev ise Bulgarcaya ilk kez 1973 yılında çevrilen kitabın uzun bir aradan sonra okuyucularla yeniden buluşmasından mutluluk duyduğunu ifade etti.