Türk kökenli savunma bakan yardımcısı görevinde kalacak

26 Kasım 2014 Çarşamba |

Başbakanı Boyko Borisov, koalisyon ortağı Reformcu Blok (RB) tarafından aday gösterilerek göreve getirilen ancak aşırı sağcı partinin istifasını istediği Türk kökenli Savunma Bakan Yardımcısı Orhan İsmailov’u görevden almayacağını bildirdi.
Borisov, basına yaptığı açıklamada, hükümete dışarıdan destek veren aşırı sağcı Vatansever Cephesi'nin (PF) kendisini köşeye sıkıştırmasına izin vermeyeceğini söyledi. Borisov, "Ülkemizde süren etnik barışın tehdit edilmesine izin vermeyeceğim. Hükümetin düşmesinden kötü olabilecek tek şey etnik bir bunalımın yaşanması olur" dedi.
Başbakan Borisov, İsmailov ile ilgili aldığı kararın kesin olduğunu kaydetti. Savunma Bakanı Nikolay Nençev de daha önce İsmailov’un görevinden alınması için haklı hiçbir gerekçe görmediğini söylemişti.

PF’nin eşbaşkanları Valeri Simeonov ve Krasimir Karakaçanov, Başbakan Borisov’a İsmailov’un görevine son vermesini şart koymuş, aksi halde hükümete verdikleri desteğini çekeceklerini öne sürmüştü. İsmailov’un RB’de yer alan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (NPSD) tarafından bakan yardımcısı adayı gösterildiğini, bu partinin Türkiye yanlısı olduğunu öne sürmüştü.
PF eşbaşkanı Simeonov, başbakanın kararından dolayı hayal kırıklığına uğradığını, bu durumda koalisyon hükümete verdikleri desteğini geri çektiklerini bildirdi.
Bulgaristan'da hükümetin ayakta kalabilmesi için 240 üyelik parlamentoda en az 121 milletvekilinin desteğine ihtiyacı bulunuyor. Borisov'un GERB partisi, RB ve hükümete tek bakanla katılan ABV’nin toplam milletvekili sayısı 118 olduğu için koalisyona dışarıdan destek veren 19 kişilik PF grubu kilit rol oynuyordu.
- Diğer partilerden hükümete destek -
PF’nin desteğini çekmesi durumunda hükümetin durumu kritik gibi görünse de siyasi gözlemciler parlamentoda temsil edilen 8 siyasi parti ve oluşumun hiçbirinin erken seçim istemediğini belirtiyor. 14 milletvekili bulunan Demokratik Bulgaristan Merkezi (BDZ) bugün hükümete destek vermek üzere görüşmelere hazır olduğunu bildirdi. 
Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu muhalefetteki Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi de PF’nin iktidar dışında kalması durumunda 38 milletvekili ile hükümete koşulsuz destek vermeye hazır olduğun bildirmişti. Hükümet, kendisine verilecek destek konusundaki ilk sınavını 2015 yılı bütçesi ile ilgili parlamentoda yapılacak oylamada verecek.
Başbakan Boyko Borisov’un hükümeti 7 Kasım'da göreve başlamıştı.
AA