Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'ndan, yurt dışına göç eden Türklere burs

14 Kasım 2014 Cuma |

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, yurt dışına göç eden Türklere yönelik bu yıl ilk kez akademik destek bursları vermeye başlıyor.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yurt dışına göç eden Türklere yönelik bu yıl ilk kez akademik destek bursları vermeye başlıyor. Burslarla Türklerin, bulundukları ülkelerde eğitim, kültür ve akademik hayata katılımlarının sağlanması ve başarılarının desteklenmesi hedefleniyor.

Yurtdışı Vatandaşlar Bursları (YVB) ile ilgili AA muhabirine bilgi veren YTB Başkanı Kudret Bülbül, sanatçı Cem Karaca'nın "İşçisin Sen, İşçi Kal" şarkısını hatırlatarak, yurt dışında yaşayan vatandaşların işçi kalmamaları, siyaset, ekonomi, eğitim, spor ve sanat gibi hayatın her alanında var olmaları için destekler verdiklerini vurguladı.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların belirli konularda yüksek lisans, doktora, doktora sonrası çalışma yapmaları halinde aylık mali destek sağlayacaklarını belirten Bülbül, "İstiyoruz ki bu projelerle yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız daha etkin ve hayatın her alanında saygın birer birey olsunlar, hem bulundukları ülkeye ve hem Türkiye'ye katkı sağlasınlar" dedi.

YTB'den alınan bilgiye göre, 2014 yılında başvuruya açılacak araştırma konuları kimlik, kültür ve aidiyet araştırmaları, eğitim araştırmaları, ayrımcılık ve hak ihlalleri araştırmaları, göç araştırmaları, katılım araştırmaları, hukuk araştırmaları, akademik ve entelektüel duruma yönelik araştırmalar, sanat ve edebiyat araştırmaları olarak sıralanıyor.

Burs programının hukuk, siyaset, sosyoloji, psikoloji, pedagoji, tarih ve Türkoloji gibi sosyal bilim dallarında yurt dışındaki Türk toplumunu ilgilendiren konularda araştırma yapan üstün başarılı araştırmacıların desteklenmesine de imkan sağlayacağı belirtildi.

- Burs miktarları ülkelere göre değişiyor -

Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya, İngiltere, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Finlandiya, Portekiz, Norveç, Danimarka, İrlanda, Malta, Lüksemburg, Lichtenstein, ABD, Kanada ve Avustralya olmak üzere 21 ülkede ikamet eden Türk vatandaşların başvurusuna açılacak burslar, her ülkeye göre farklı miktarlarda aylık burs imkanı sunuyor.

Buna göre, ABD'de yüksek lisans yapan Türklere 650 dolar, Avustralya'da 725 Avustralya doları, İngiltere'de 400 sterlin, İsviçre'de 600 frank, Kanada'da 750 Kanada doları, Norveç'te 4 bin kron ve Avro bölgesindeki ülkelerde yüksek lisans yapanlara 500 avro burs verilecek.

 Doktora tezi yapan Türkler ise ABD'de ve Avustralya'da 1000 dolar, İngiltere'de 600 sterlin, İsviçre'de 900 frank, Kanada'da bin 100 Kanada doları, Norveç'te 6 bin 120 kron ve Avro bölgesindeki ülkelerde ise 750 avro aylık burs alabilecek.

Doktora sonrası araştırma yapan Türkler eğer ABD'de iseler bin 300 dolar, Avustralya'da bin 500 Avustralya doları, İngiltere'de 800 sterlin, İsviçre'de bin 200 frank, Kanada'da bin 500 Kanada doları, Norveç'te 8 bin 150 kron ve Avro bölgesindeki ülkelerde ise bin avro burs imkanından faydalanabilecek.

Burs almak isteyenler "www.ytb.gov.tr" internet adresinden 19 Aralık'a kadar başvuru yapabilecek.


AA