Başbakan Boyko Borisov: "Türklere yapılan zulümler için kimse hesap sormadı"

29 Aralık 2014 Pazartesi |

Başbakanı Başbakanı Boyko Borisov, 1990 öncesi komünist rejimin yönetimde olduğu dönemde ülkedeki Türklere karşı uygulanan baskı ve zulümler için kimsenin hesap sormadığını belirtti.

Başbakan Borisov, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, 25 yıl önce Bulgaristan Komünist Partisinin, "Türk ve Müslümanlara karşı uygulanan baskı ve insanlık dışı muameleleri aşmak" adını taşıyan bir rapor yayınlayarak, işlediği en ağır suçun izlerini silmek istediğini vurguladı.
 
Borisov, "Görünmeyen ancak Türk asıllı vatandaşlarımızın ruhlarında çok ağır darbeler bırakan, kendilerine ve ailelerine karşı uygulanan şiddet, Komünist Partisi tarafından sanki kolayca unutulabilir hale getirildi" diye yazdı.


Komünist Partinin, "Türklere özgürlüklerini verdiğini ancak karşılığında yapılan zulümler için hesap aranmaması kazanımını elde ettiği" düşüncesini dile getiren Borisov, isim vermeden, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisinin (HÖH) bu durumu onayladığını öne sürdü.


Ülkede 25 yıldır büyüyen siyasi yolsuzluklar ve vurdumduymazlığın arkasında kalarak kimsenin Türklere karşı yapılan baskı ve zulümler için ciddi şekilde hesap sormadığını vurgulayan Borisov, 2012 yılında partisinin onayıyla parlamentoda, "Bulgaristan Müslümanlarına Karşı Zorla Uygulanan Asimilasyon Sürecinin Kınanmasına İlişkin Bildiri"yi onayladıklarını hatırlattı.


Bu tür suçlar için "siyasi af ve yargıda zaman aşımı olamayacağının" altını çizen Borsiov, "Ne kadar da geç olsa adalet aranmalı. Bu tür suçların işlenmeyeceğine dair en büyük garanti ise gerçek demokrasidir" ifadesini kullandı.


Bulgaristan'da 1984-1989 yılları arasında Komünist Partinin iktidarı döneminde ülkedeki Türklere karşı zorla yürütülen Bulgarlaştırma ve asimilasyon baskıları nedeniyle şimdiye kadar kimse ceza almadı.


AA