'Bulgaristan'ın Keyfini Bekleyemeyiz'

23 Aralık 2014 Salı |

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Edirne'de yaşanan nehir taşkınlarıyla ilgili baraj kapaklarını açan Bulgaristan'ı bu konuda uyardıklarını belirterek, "Onların keyfini bekleyemeyiz. Oradan su alacağız pompayla, Çömlekköy Barajı'na basacağız. Çok büyük taşkın önleme olmayabilir ama, biz kendi içimizde çalışmalarla suyu aktaracağız" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çeşitli programlara katılmak üzere karayoluyla kente geldi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'i makamında ziyaret eden Bakan Eroğlu, kurum müdürüyle basına kapalı olarak toplantı yaptıktan sonra gazetecilere açıklama yaptı. Trakya'ya büyük yatırımlar yaptıklarını ifade eden Eroğlu, nehir taşkınlarına değinerek Bulgaristan'ı barajlardan su salımı konusunda ikaz ettiklerini belirtti. Bulgaristan'ı ortak yapacakları proje için beklediklerini belirten Eroğlu şunları söyledi:

"Konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu'na tekrar arz edeceğiz. Nehir taşkınları gündemde. Bulgaristan'a gerekli ikazları yapıyoruz. Bulgaristan'daki barajlarda yeteri kadar taşkın payı maalesef ayırmıyorlar. Özel sektöre vermişler. Baraj doluyor ve birden bire 'tehlike var' diye kapakları açıyorlar. Bununla ilgili de çalışmalar başlatacağız. Onların keyfini bekleyemeyiz. Oradan su alacağız pompayla, Çömlekköy Barajı'na basacağız. Çok büyük taşkın önleme olmayabilir ama biz kendi içimizde çalışmalarla suyu aktaracağız,"

ERGENE NEHRİNİN TEMİZLENMESİ

Ergene nehrinin temizlenmesi için çalışmaların devam ettiğini anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, su kalitesinde muazzam bir iyileşme kaydedildiğini belirterek, "Kimyasal oksijen ihtiyacı 800 miligram/litreden, 150'ye düştü. Kirlilikte muazzam bir azalma var. Dere ıslahıyla birlikte oksijen kapasitesi arttı. Balık tutulmaya başlandı. Çok büyük bir iyileşme var. Biz el atmasak böyle devam ederdi" diye konuştu. Bakan Eroğlu, Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) hakkında bilgi vererek, projeyi önemsediklerini vurguladı,

Valilik ziyaretinin ardından Devlet Su İşleri 11'nci Bölge Müdürlüğü'ne geçen Eroğlu, Trakya Bölgesi sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, Edirne'nin yanı sıra, Tekirdağ ve Kırklareli'nde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.