Lütvi Mestan: 'Türkçe haber bülteni sayesinde iktidar ayakta kalabildi ancak bunun bedeli neydi?'

9 Aralık 2014 Salı |

Bulgaristan'da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin lideri Lütvi Mestan, iktidardaki koalisyonunu aldığı, Bulgaristan Ulusal Televizyonu'ndaki (BNT) Türkçe haber bülteninin, bölgesel yayın yapan BNT 2 yerel kanalına taşınmasına ilişkin aldığı karara tepki gösterdi.
Mestan, parlamentoda yaptığı açıklamada, hükümet ortaklarından Reformcu Blok (RB) koalisyonunun Milliyetçi Vatansever Cephesi (PF) ile bir araya gelerek, iktidardaki pozisyonunu korumak üzere Türkçe haberlerle ilgili "ayrımcı" bir kararı aldıklarını söyledi.
Mestan'ın eleştirdiği karara göre, RB üyesi olan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi'nin (NPSD) Savunma Bakan Yardımcısı Orhan İsmailov ve Sofya Bölge Valisi Veselin Penev'in atamalarına karşılık olarak Türkçe haber bülteni BNT 2'ye transfer edilecek.
Günlük 10 dakikalık Türkçe haberler 15 yıldır BNT 1'de yayınlarken aşırı milliyetçi görüşlü PF onu pazarlık malzemesi haline getirmeyi başarmıştı.
"Varılan anlaşma sayesinde iktidar ayakta kalabildi ancak bunun bedeli neydi?" diyen Lütvi Mestan, azınlık hakların bir parçasının feda edildiğine vurgu yaptı.
Mestan, Türkçe haberlerinin BNT 1'den kaldırılması durumunda partisinin sadece parlamentoda 4. ve 5. sırada yer alan RB ve FB'yi değil, iktidardaki Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişi İçin Vatandaşlar (GERB) partisini de sorumlu tutacağını söyledi.
Siyasetin, bağımsız bir medya olan BNT'nin işlerine karışmasın karşı çıkan HÖH lideri, "Elektronik Medyalar Düzenleme Kurulu (SEM) nerede? Uyuyor mu, kulakları duymuyor mu?" diye konuştu. Lütvi Mestan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Değer sisteminde bir terslik söz konusu. Orhan İsmailov'un bakan yardımcısı olması sözde bir uzlaşma olarak kabul ediliyor. Ayrımcılık bir siyasi ölçüt olarak algılanıyor. Böyle bir yaklaşım kesinlikle Bulgaristan'ın Avrupalı olma itibarını zedeler. Avrupalı bir Bulgaristan'da biz (HÖH olarak) bir etnisiteye damga vurulmasına karşıyız."
Ülkede 7 Kasım'da kurulan Başbakan Boyko Borisov koalisyon hükümetinde ortak olan RB tarafından yapılan İsmailov ve Penev ile ilgili atamalar, hükümete dışarıdan destek veren PF tarafından sorun olarak gösterilmişti.
Hükümetin ayakta kalması konusunda desteğiyle kilit rol oynayan PF ayrıca Türkçe haberlerin BNT 1'den kaldırılmasını talep etmişti. RF iktidarda kalabilmek için Türkçe haberlerin BNT 2'ye geçmesine kabul ederken, İsmailov ve Penev'in görevde kalabilmeleri için PF'nin göstereceği bir savunma bakanı yardımcısının daha atanmasını onaylamıştı.
Uzlaşı olarak gösterilen pazarlığın sonucu ise kamuoyuna, yeni bir erken seçim riskinin önlenmesi için çözüm olarak gösterilmişti.
AA