Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Filibe'deki Türk mezarları tahrip ediliyor

28 Nisan 2014 Pazartesi |

Filibe'deki Türk mezarları, Roman asıllı vatandaşlar tarafından tahrip edilerek üzerlerine gecekondular yapılıyor. Mezar taşları, inşaat malzemesi olarak kullanılıyor. Belediye, yıkım emri bulunmasına rağmen gecekonduları yıkamıyor.
Nisan 28, 2014 | 0 yorum |

Recep Küpçü Burgaz’da Anıldı

27 Nisan 2014 Pazar |

Burgaz’ın Tiyatro salonunda vefatının 38. yılı olması vesilesiyle Recep Küpçü’yü anma töreni düzenlendi. 

Anma töreni Burgaz Recep Küpçü Türk Kültür Derneği Başkanı Mücella Bilal’in sunumu ile gerçekleşti. Törenin başında ilk olarak BULGARİSTAN TÜRKLERİ VE ADIM ADIM TÜRKİYE  projesi tanıtımı gerçekleşti. Daha sonra Türkiye Denizli şehrinin tanıtım filmi gösterildi. Sonrasında Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Mukaddes Nalbant günün anlamını ve önemini ifade eden bir konuşma yaptı. Anma töreninde Recep Küpçü anısına yazılan tiyatro onunu aralıklarla sergilendi. Anma töreni boyunca Türkçe şarkılar ve danslar yer aldı. Etkinlikte oynanan Zeybek Oyunu ve Sema gösterisi izleyenlerin büyük beğenisini topladı. Programın son bölümünde T.C. Burgaz Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol da konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edildi. Programın son bölümünde törene katılan özel misafirler sahneye davet edilerek hediyeler takdim edildi. 

Burgaz Recep Küpçü Türk Kültür Derneği tarafından organize edilen anma törenine Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Mukaddes Nalbant, T.C. Burgaz Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol, Merhum Recep Küpçü’ nün eşi Cemile Küpçü ve Oğlu Erdinç Küpçü, Burgaz Vali Yardımcısı Hüseyin Mehmet, Burgaz Valiliği Genel Sekreter Sevim Necatieva, Aytos Belediyesi Meclis Başkanı Rujdi Hasan,  Burgaz Meclis Üyesi Selim İsa, HÖH Burgaz Temsilcisi Ahmet Süleyman, Sofya Kültürel Etkileşim Derneği Başkanı, Güneş Derneği Başkanı Gönül Mehmedova, Varna Sabahattin Ali Halk Kültür Evi Kurucu Başkanı Rüstem Aziz, Dobriç Türk Kültür Derneği Başkanı Şerif Kırnak, Şumnu Biz Derneği Başkanı Menent Şükriyeva, Cem Derneği Başkanı Veysel Bayram, Yablanovo Koç Derneği Başkanı Cemal Çoban, Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Esma GÜNDOĞDU,  Prof. Hikmet Mehmedov, Şair Georgi Raykov, Sini Rid ‘Recep Küpçü’ İlkokulu Müdürü Mariya Blakyanova ve okulda görev yapan öretmenler gibi özel misafirler katıldı. Bizim Gazete

EŞİM RECEP KÜPÇÜ

1952 yılında, Kırcaali’deki Türk Pedagoji Okulu’nda Recep Küpçü ile tanıştık. Filibe İli’nin Kuklen köyünde doğmuştu. Kırcaali’de pedagoji öğrenimi görmekteydi. Okulun son yılını Razgarat’taki Türk Pedagoji Okulu’nda tamamladı....
Nisan 27, 2014 | 0 yorum |

Ceylan ve Ceyda'nın katil zanlısı yakalandı

24 yaşındaki Ceylan ve 7 yaşındaki kızı Ceyda'yı baltayla öldürdüğü gerekçesiyle 18 yaşındaki M.Ş. Kırcaali Polisi tarafından gözaltına alındı.

Kırcaali Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, anne ve kızını öldürdüğü gerekçesiyle M.Ş.'nın dün gece saatlerinde tutuklandığı bildirildi.
Polis kaynakları, cinayetlerin neden işlendiğin soruşturma neticesinde ortaya çıkacağını belirtirken, soruşturmanın iki olasılık üzerinde yürütüldiğü bildirildi. 
Zanlı M.Ş'nın sorguda, sadece soygun için eve girdiğini söylediği ancak  M.Ş.'nın daha çnce de öldürülen Ceyda'nın evine geldiği bilgisinin varlığına dikkat çekildi. M.Ş.'nın uyuşturucu bağımlısı olduğu ifade edildi.


Vahşi cinayet: Anne ve 7 yaşındaki kızı Ceyda öldürüldü...

26 Nisan 2014 Cumartesi

Kırcaali'nin Cebel İlçesinde 24 yaşındaki Ceylan ve kızı 7 yaşındaki Ceyda kıskançlık yüzünden öldürüldüğü bildirildi.
 Cebel lisesinin yanında bulunan apartmandan kötü kokular gelmesi üzerine komşuları polise ihbarda bulundu.
 Genç kadının yaşadığı daireye giren polisler, dehşet verici manzarayla karşı karşıya kaldı. Anne Ceylan ve kızı Ceyda sayısı henüz tespit edilemeyen bıçak darbeleriyle öldürüldüğü anlaşıldı.
 Polis kaynakları, cinayetlerin ne zaman işlendiğinin adli tıp incelemesinden sonra belli olacağını belirtti.




Nisan 27, 2014 | 0 yorum |

Çerkezköy Bulgaristan'dan Gelen Öğrencileri Ağırladı

Öğrenci değişim programı kapsamında Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde eğitim veren Özel Gülerçin Koleji'nin misafirleri olan Bulgaristan Sofia Zahara Okulu öğrencileri Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay'ı makamında ziyaret etti.

Kaymakam Metin Kubilay, öğrencilerin ziyaretini önemsediğini, kültür alışverişinin sağlanması ve yabancı dil öğrenmenin önemini belirtmek için güzel bir örnek olduğunu söyleyen Kaymakam, "Bu örnek uygulamadan dolayı Gülerçin Koleji öğretmen ve öğrencilerini de tebrik ediyorum" dedi.

Misafir öğrenci ve öğretmenlerden yaptıkları program hakkında bilgi alan Kaymakam Metin Kubilay, eğitime her zaman destek verdiğini ve vermeye de devam edeceğini belirtti. Çerkezköy'den kalkan Bosfor Expresi'nin de Bulgaristan üzerinden geçerek Bükreş'e kadar gittiğini belirten Kaymakam Metin Kubilay, bu türlü programların bir fırsat niteliğinde olduğunu belirtti. 

IHA
Nisan 27, 2014 | 0 yorum |

Vahşi cinayet: Anne ve 7 yaşındaki kızı Ceyda öldürüldü...

26 Nisan 2014 Cumartesi |

Kırcaali'nin Cebel İlçesinde 24 yaşındaki Ceylan ve kızı 7 yaşındaki Ceyda kıskançlık yüzünden öldürüldüğü bildirildi.
 Cebel lisesinin yanında bulunan apartmandan kötü kokular gelmesi üzerine komşuları polise ihbarda bulundu.
 Genç kadının yaşadığı daireye giren polisler, dehşet verici manzarayla karşı karşıya kaldı. Anne Ceylan ve kızı Ceyda sayısı henüz tespit edilemeyen bıçak darbeleriyle öldürüldüğü anlaşıldı.
 Polis kaynakları, cinayetlerin ne zaman işlendiğinin adli tıp incelemesinden sonra belli olacağını belirtti.
 Genç annenin kıskançlık nedeniyle cinayete kurban gittiği sanılıyor.
 -En son arkadaşıyla kafeteryada görüldü-
Komşuları en son genç kadını geçtiğimiz Pazartesi günü arkadaşıyla gördüklerini belirtti. Ceyda'nın ilk eşinden boşandığı, Almanya'da çalışan babasının para gönderdiği bildirildi. 
Ajans Bg



Nisan 26, 2014 | 0 yorum |

Türk asıllı ailenin otomobili sel sularına kapıldı

25 Nisan 2014 Cuma |

Yaklaşık üç haftadır süren aşırı yağışlar sonucu oluşan sel, can kaybına yol açtı. 
Dört kişilik Türk asıllı aileden iki kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybetti, diğerleri ise kayıp.
Mümin Ramadan (56), eşi Resmiye (56), kızı Şirin (29) ve 4 yaşındaki torunu Mert'in içinde bulunduğu otomobil, dün akşam saatlerinde Haskovo iline bağlı Vinovo Köyü yakınlarındaki köprüden geçtiği sırada sel sularına kapıldı.
Aşırı yağışlar nedeniyle oluşan sel dalgasının köprünün yarısını ve üzerinden geçmekte olan aracı yaklaşık 100 metre sürüklediği belirtildi. 
Otomobilin içinde bulunan dört kişilik Ramadan ailesinden Mümin Ramadan ve eşi Resmiye'nin cesetlerinin gün boyu süren aramalardan sonra akşam saatlerinde bulunduğu ifade edildi.
Şirin Ramadan ve 4 yaşındaki oğlu Mert ise hala bulunamadı. 
Yetkililer, arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Şirin Ramadan'ın Türklerin yoğun yaşadığı Kırcaali Hastanesi'nin en genç doktoru olduğu bildirildi. AA
Nisan 25, 2014 | 0 yorum |

Seçim kampanyası başladı



Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili seçimleri için seçim kampanyası resmi olarak başladı.

AP'de 751 koltuktan 17 milletvekili hakkı olan Bulgaristan'da seçime 15 parti, 6 koalisyon ve 4 bağımsız aday iştirak ediyor.

Ülkede oy kazanması beklenen en büyük adayların ise eski Başbakan Boyko Borisov'un partisi GERB ve Bulgar Sosyalist Partisi'nden gelmesi bekleniyor. 


Anket raporlarına göre bu iki parti AP'ye 6 milletvekili gönderecek. Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nin (HÖH) ise seçimlerde 2 veya 3 vekil kazanması bekleniyor. 

Sosyologlar ayrıca Avrupa'ya eski Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'un kurduğu ABV oluşumunun, aşırı milliyetçi Ataka Partisi’nin ve eski gazeteci Nikolay Barekov'un Sansürsüz Bulgaristan Partisi’nin (BBZ) de vekil gönderebileceğini belirtiyor. 

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, kampanyanın başlaması vesilesiyle dürüst ve çağdaş bir seçim süreci yapılması çağrısında bulundu. 

22-25 Mayıs günleri arasında gerçekleşecek seçime tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeler katılıyor. Seçim sonuçlarının ise 25 Mayıs akşamında açıklanması bekleniyor. 
Nisan 25, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan'da Peevski tepkisi

Bulgaristan’da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH), Avrupa Parlamentosu için Delyan Peevski'yi aday göstermesi tartışma yarattı. Türk sivil toplum örgütleri, medya patronu 34 yaşındaki Peevski’nin Kırcaali'den aday gösterilmesine tepkili.


Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkede Mayıs ayında seçim var. Seçimler, 22 - 25 Mayıs’ta Avrupa Parlamentosu'nun 751 milletvekilini belirlemek için yapılacak. Seçime gidecek ülkelerden biri de 2007’de AB üyesi olan Bulgaristan. Avrupa Parlamentosu’na 17 milletvekili gönderebilen Bulgaristan'da 18 siyasi partinin adayları yarışacak. Ülkedeki Türkler arasında ise aday tartışması var. 
Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), 34 yaşındaki milletvekili Delyan Peevski'yi Kırcaali'den aday gösterdi.
Edirne merkezli Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Zürfeddin Hacıoğlu, HÖH'ün, Peevski'yi aday göstermemesi yönünde imza kampanyası başlatacaklarını söyleyerek “Peevski'den daha bilgili, daha tahsilli, daha dürüst ve namuslu Türk evlatları varken neden o aday gösteriliyor?" dedi.
Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hızmet Derneği Başkanı Rafet Ulutürk de, tepkisini dile getirirken "Şunu sormak istiyoruz. Hiçbir Bulgar partisi bir Müslümanı aday göstermezken, sözde Türk partisi bu kadar demokratik nasıl olabiliyor?" ifadelerini kullandı.
Ulutürk, Bulgaristan'da bir milyondan fazla Türk’ün yaşadığını belirterek, “Vekil olacak başka namuslu insanlar bulamadılar mı? Peevski'yi aday yaparak milletle dalga geçiyorlar. Hadi diyelim aday için uygun Türk bulamadınız, namuslu Bulgarlar da mı yok?" dedi.
HÖH: Peevski hakkında yanlış görüntü var
HÖH Genel Başkanı Lütvi Mestan ise, sivil toplum kuruluşlarının tepkisini yersiz buluyor. Mestan’a göre, Peevski'nin kamuoyunda çarpıtılmış bir imajı var ve bu görüntü partinin genel imajının önüne geçmemeli. Lütvi Mestan, amaçlarının AP'deki mevcut milletvekili sayısını korumak olduğunu söylüyor:
"Mevcut üç milletvekilimizle Avrupa Parlamentosu'ndaki pozisyonumuzu korumalıyız. Şartlar uygun olursa hatta dördüncü milletvekilimizi göndermeye çaba harcayacağız. AP seçimi şüphesiz desteklediğimiz Başbakan Plamen Oreşarski hükümetinin istikrarına da yansıyacak."
Peevski’ye Bulgarlar da karşı
HÖH milletvekili Peevski, varlıklı bir aileye mensup. Annesi Irena Krasteva 'Bulgar Medya Grubu' şirketinin sahibi. Ülkenin en büyük matbaasına ve 12'den fazla gazeteye sahipler. 
Bu medya kuruluşları bir önceki GERB partisi hükümetini destekliyordu, ancak parti iktidarı bırakınca GERB'i son derece ağır şekilde eleştirmeye başladı. Milletvekili olmasına rağmen parlamentoya adım atmayan, kamuoyunun önüne çıkmayan ve medya kuruluşlarının söyleşi isteklerini kabul etmeyen Peevski hakkında yolsuzluk iddiaları da mevcut.
Geçen yılın Haziran ayında istihbarat teşkilatı Devlet Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (DANS) başkanlığına atanan Peevski, halkın tepkisiyle karşı karşıya kaldı. Onbinlerce vatandaş ülkenin çeşitli şehirlerinde sokaklarda Peevski'nin atamasını protesto etti. Protestolar üzerine, Başbakan Plamen Oreşarski atama için halktan özür diledi, Peevski de istifa etmek zorunda kaldı. Böylece Peevski, DANS Başkanı görevinde bir gün kalabildi.
Nahit Doğu, Al Jazeera Türk
Nisan 25, 2014 | 0 yorum |

Sığınmacılara Şiddet Uygulandığı İddialarına Yalanlama

İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovçev, insan hakları örgütlerinin, Bulgaristan sınır polisinin Türkiye sınırından ülkeye giriş yapan sığınmacılara karşı şiddet kullandığı yönündeki iddialarını yalanladı.

Sınırın büyük bir bölümünün kameralarla izlendiğini ve bölgede her şeyin kontrol edilebileceğini belirten Yovçev, herhangi bir şiddet olayının yaşanmadığını söyledi.

"Saygın bir sivil toplum örgütünün gerçek dışı iddiaları yayınlamasına ve Bulgaristan'a karşı bu tür yalan ve iftirada bulunmasına şaşırdım" diyen Yovçev, Bulgar sınır polisinin, Ab Sınır Güvenliği Birimi Frontex temsilcileri ile çalıştıklarını kaydetti.

Şiddet kullanıldığına dair Frontex çerçevesinde herhangi bir şikayet bulunmadığını ifade eden Yovçev, "Suçlamalarda sığınmacıları Türkiye'ye geri gönderdiğimiz belirtiyor. Geri göndermiyoruz ve şiddet uygulandığı konusunda da tek bir şikayet yok. Hatta çoğu zaman Bulgar sınır polisleri sığınmacıların hayatlarını kurtarıyor" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından dün yayımlanan raporda, 2013'ten bu yana Bulgar sınır polisinin Türkiye sınırından giriş yapan sığınmacılara karşı sistematik olarak şiddet kullandığı, 519 kişinin Türkiye'ye geri yollandığı ve 44 olayın belgelendiği iddia edilmişti.

Bulgaristan'da bulunan yaklaşık 12 bin sığınmacının yarısını Suriyeliler oluşturuyor.

AA
Nisan 25, 2014 | 0 yorum |

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Hacıoğlu, Akrabalarını Şumnu'da Buldu

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Edirne Valiliği'nin düzenlediği Şumnu programında tesadüfen akrabalarını buldu.

Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen hafta Edirne ValisiHasan Duruer başkanlığındaki Edirne heyetiyle Bulgaristan'ın Şumnu kentinde, Edirne Valiliği ve Şumnu Kültür evi Derneği ortaklığı ile düzenlenen, "Edirne Şumnu Sanat Günleri"ne katıldığını anımsattı.

Program sırasında, muhabbet ettiği kişilerin akrabaları olduğunu öğrendiğini anlatan Hacıoğlu, "Şumnu'da ziyaret ettiğim kişi, nereli olduğumu sorunca (dedelerim Bulgaristan'dan göçmüşler, kökümüz buralarda) dedim, oradan buradan konuşurken, aynı köyden ve hatta akraba olduğumuzu öğrendim. Çok mutlu olduğum bir an oldu, unutamayacağım bir anı oldu"dedi.

AA
Nisan 25, 2014 | 0 yorum |

Büyükelçi Gökçe, Kırcaali Valisi Nikolov'la görüştü

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Kırcaali Valisi Biser Nikolov'la görüştü. 
Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci'nin de katıldığı görüşmede bölgeye yatırım olanakları ele alındığı bildirildi. 

Ajans Bg
Nisan 25, 2014 | 0 yorum |

Anadolu Ateşi'nin Bulgaristan turnesi başladı

Dünyaca ünlü dans grubu "Anadolu Ateşi", Bulgaristan turnuvası çerçevesinde Varna şehrinde gösteri sundu.

Varna Kongresna Salonu'nu tıklım tıklım dolduran yüzlerce izleyici, grubun sunduğu "Evolution" adlı gösteriyi beğeniyle izledi.
 Sanat Yönetmenliğini Mustafa Erdoğan'ın yaptığı "Anadolu Ateşi" dans grubu, Bulgaristan turnesi kapsamında bugün Veliko Tırnovo şehrinde, ardından da yarın başkent Sofya'da Ulusal Kültür Sarayı'nda sahneye çıkacak.
 Grubun Sanat Yünetmeni Mustafa Erdoğan, "Bulgaristan'da çok sevildiğimizi biliyoruz" diyerek, Anadolu Ateşi'nin ilk belgeselinin Bulgar televizyonu tarafından yapıldığına dikkat çekti.

Ajans Bg
Nisan 25, 2014 | 0 yorum |

DEİK yetkilileri Bulgaristan’daki Türk girişimcilerle buluştu

24 Nisan 2014 Perşembe |



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) yetkilileri, Bulgaristan’da yerleşik Türk girişimcilerle buluştu, ortak çalışma stratejilerini görüştü.

Başkent Sofya’da, “Balkan” otelinde düzenlenen toplantıda, Dünya Türk İş Konseyi’nin (DTİK), Türk diasporasının yükselişine katkı sağlayacak faaliyetleri ele alındı. Yurtdışındaki Türk girişimciler arasında sinerjiyi arttırmayı, onların görüş ve önerilerini dinlemeyi de amaçlayan toplantıya, Türk Bulgar Sanayi ve Ticaret Odası (TBSTO) üyeleri de katıldı.

DEİK Genel Sekreteri Bahri Can Çalıcıoğlu, toplantıda kapsamında gerçekleştirilen forumda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ekonomik büyümesine ilişkin stratejik hedeflere değindi. DEİK’in 2014 yılının sonuna dek tüm Balkan ülkelerinde temsilcilikler açacağını belirten Çalıcıoğlu, aynı süre zarfında da dünyanın 80 ülkesindeki 300 kentinde temsilcilikler açmayı planladığını ifade etti.

DEİK’in hükümet, devlet ve iş dünyası arasında işbirliği sağlayan bir örgüt olduğunu vurgulayan Çalıcıoğlu, Balkanlar’daki Türk lobisinin çalışmalarının önemine dikkati çekti. 

DTİK Balkanlar Komite Başkanı Ömer Süsli de Bulgaristan’ın Türk yatırımcıları çekmekte başarısız olduğunu vurguladı. Süsli, Balkanlar’daki 11 ülke arasında, Türklerin en az yatırım yaptığı ülkenin, Yunanistan’ın ardından Bulgaristan olduğunu söyledi.

Süsli, kendisinin Romanya’da işlettiği 7 fabrikada 3 bin kişiyi istihdam ettiğini, Romanya devletinin ise işletmelerinin bahçesine kadar demiryolu bağlantısı getirdiğini kaydetti.

Toplantıya katılan TBSTO Genel Başkanı Zeki Bayram ise kendisi gibi birçok Türk işadamının 25 yıl önce Bulgaristan’a gelerek yatırım yaptıklarını anlattı. DEİK’in, Bulgaristan’da yerleşik Türk işadamlarının çalışmalarına yönelik proje ve strateji geliştirmesini isteyen Bayram, Türk işadamları Bulgaristan’a gelmeden önce Bulgarların, bavul ticareti ile Türkiye’ye yılda 2 milyar dolar maddi katkı sağladıklarını anımsattı.

Toplantıda katılımcılara, DTİK’in önümüzdeki döneme ilişkin çalışmaları hakkında bilgi de verildi.

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe de toplantıda DEİK temsilcileri ve Bulgaristan’da faaliyet gösteren Türk ve Bulgar işadamları ile görüş alış verişinde bulundu.

AA
Nisan 24, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan şimdilik baraj kapaklarını açmayacak

Bulgaristan'da aşırı yağışlar nedeniyle baraj kapaklarının şimdilik açılmayacağı, kapasitelerinin dolması halinde ise Türkiye'nin önceden uyarılacağı belirtildi.

Özellikle Edirne bölgesinde su taşkınlarına neden olan Arda Nehri üzerindeki barajların 24 saat takip edildiği bildirildi.

Kırcaali Valisi Biser Nikolov, Arda Nehri üzerindeki "Kırcaali", "Studen Kladanets" ve "İvaylovgrad" barajlarının dolduğunu ve suyun taşma seviyesine ulaşmaması için elektrik santrallerinin tam kapasite çalıştırıldığını açıkladı.

Söz konusu barajları 24 saat takip ettiklerini kaydeden Nikolov, barajların taşmasını önlemek amacıyla kapaklarını açıp su bırakmak zorunda kalmaları halinde önceden Türkiye ve Yunanistan'ı uyaracaklarını vurguladı.

Bulgaristan'da Arda, Meriç ve Tunca nehirleri üzerinde çoğu elektrik üretimi amaçlı 14 büyük baraj bulunuyor. Bu üç nehir ve kollarında ayrıca, 50'den fazla küçük tip su bentleri yer alıyor.

Özellikle kış mevsiminde aşırı yağışlar ve karların erimeye başlaması nehir debilerini en üst düzeye ulaştırarak barajları taşma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

Barajların dolmasının ardından taşmalarını önlemek amacıyla kapaklar açılarak büyük miktarda su bırakılıyor.

Bu durum, Bulgaristan'da olduğu gibi Türkiye'de özellikle Edirne bölgesinde sel baskınlarının yaşanmasına neden oluyor.

AA
Nisan 24, 2014 | 0 yorum |

Büyükelçilikten üniversite öğrencilerine duyuru

23 Nisan 2014 Çarşamba |

Büyükelçimiz Sayın Süleyman Gökçe, Bulgaristan’da üniversite eğitimi görmekte olan öğrencilerimizle 14 Mayıs 2014 günü saat 19.00’da düzenlenecek bir etkinlikte buluşacaktır.

Büyükelçiliğimiz Eğitim Müşavirliğinin eşgüdümünde düzenlenecek etkinlik vesilesiyle, öğrencilerimiz ile Büyükelçiliğimiz arasındaki iletişimin güçlendirilmesi, öğrencilerimizin eğitim ve gündelik yaşam kalitesinin yükseltilmesi konusunda atılabilecek adımlar, denklik/askerlik, vb. konularda bilgilendirme ve görüş alış-verişinin sağlanması, ayrıca ülkemizde Ağustos ayı başında gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk defa yurtdışında kurulacak sandıklarda oy verme süreci hakkında öğrencilerimizin bilgilendirilmesi hedeflenmektedir.

Başvurular sofyaegitim2014@gmail.com e-posta adresine isim-soyisim; öğrenim görülen üniversite, fakülte, bölüm ve sınıf; e-posta ve ihtiyaç duyulması halinde ulaşılmak üzere telefon numarası belirtilmesi suretiyle bireysel olarak yapılabilir.

Öğrenci katılımcı listesinin oluşturulması için başvuruların en geç 09 Mayıs 2013 Cuma günü mesai bitimine kadar yapılması yararlı olacaktır.

Resepsiyona davet edilecek öğrencilerimizle e-posta veya telefon ile iletişime geçilecektir.

Ayrıntılı bilgi için Eğitim Müşavirliğimize santral numarasından (02 935 55 00) ulaşılması mümkündür.

Saygıyla duyurulur.

T.C. Sofya Büyükelçiliği
Nisan 23, 2014 | 0 yorum |

Pusula numaraları belirlendi

Bulgaristan'da 25 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (Ap) milletvekili seçimine katılacak 15 parti, 6 koalisyon ve 6 bağımsız adayın kullanacağı pusula numaraları, kura çekilerek belirlendi. Seçimlerde Bulgaristan'ın Ap'ye yollayacağı 17 milletvekili belirlenecek.
Seçimde Türk ve Müslümanların oylarına talip olan, iktidar ortağı Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), 29 numaralı pusula ile seçim yarışına katılacak. İktidar koalisyonunun diğer üyesi Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) 15, parlamentoda ana muhalefet Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) 18 ve parlamentoda temsili olan ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA (Atak) partisi 20 numaralı pusula ile seçimde yer alacak. Seçmenler de 30 pusula arasından tercih yapabilecek. Seçim kampanyası 25 Nisan'da başlayacak. Bağımsız 6 adayın dışındaki parti ve koalisyonlar onyedişer kişilik listelerle seçime girecekler.
-Türk ve Müslüman adaylar-
Merkez Seçim Komisyonu'nda çekilen kura sonucu toplam 318 adayın katılacağı seçimde, Türk ve Müslüman kökenli adayların sınırlı katılımı dikkati çekti.
Ülkedeki en büyük siyasi partilerin arasından, sadece üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu HÖH, listesinin üst sıralarında Türk ve Müslümanlara yer verdi. Türk ve Müslümanları aday gösteren diğer siyasi parti ve koalisyonlar, bu kişileri, listelerinde seçilemeyecek konumlara yerleştirdi. Türk oylarına talip Hürriyet ve Şeferf Halk Partisi'nin (HŞHP) lideri Korman İsmailov, partisinin katıldığı, yeni kurulan Reformcu Blok (RB) koalisyonunda 4'üncü sıradan aday gösterildi. Eski HÖH üyesi İsmailov'un partisi, son Parlamento seçiminde barajı geçememişti.
Ana muhalefet GERB partisi de Ap için Türk ve Müslümanlara da seçilme fırsatı yaratacağını bildirmiş olmasına rağmen, aday listesinde Asim Ademov ve Selime Kırcalieva'yı seçilme şansı düşük olan 8'inci ve 15'inci sıraya yerleştirdi.
-Kampanya başındaki genel durum-
Ülkede hükümet, Parlamento ve tüm siyasi sisteme karşı 300 günü aşkın süren kitle protestoları ortamında siyasi güçler, kendi geleceğini kurtarmak adına Ap seçimi arifesinde halka popülist mesajlar vermeye devam ediyor.
Listesinin ilk sırada yer alan BSP lideri Sergey Stanişev, kampanya başlamadan önce, seçilse bile Ap'ye gitmeyeceğini bildirerek, seçmenini hayal kırıklığına uğratmıştı. Kamuoyu araştırmalarınca parlamentoya bir daha girme şansına sahip olmayan parti olarak gösterilen ATAKA'nın lideri Volen Siderov de birinci sıradan aday olduğu listesinde tüm parti yönetimine yer ayırdı. Bulgaristan'ın Ab üyeliğinin düşmanı olarak kendini tanımlayan Siderov, Ap milletvekili olarak seçilmesi durumunda tüm eleştirilerini Brüksel'in yüzüne söylemek istediğini bildirmişti. 
Seçim kampanyası başlamadan önce siyasi parti ve koalisyonlar, ülkede otorite kaybeden devlet kurumlarının reytingini yükseltebilmek üzere, Ap'ye aday listelerinde ağırlıklı olarak saygın bilir kişilerin isimlerine öncelik verilmesinden söz etmişti.  Oysa tüm listelerde, Ap'ye girme şansı yüksek olan üst sıralara parti liderleri yerleştirildi.   
Bulgaristan'ın halen Avrupa Birliği'nin en yoksul üyesi olması nedeniyle halkın tüm siyasi örgütlere karşı süren tepkisi yüzünden seçimdeki katılımının düşük olması bekleniyor.
Oy kullanımı mecburi olmadığı ülkede yapılan son kamuoyu araştırmaları,Bulgaristan'ın Ap'deki 17 koltuğunun, parlamentoda temsili olan BSP, GERB, HÖH ile ATAKA partisi arasında paylaşılacağını, kalan üç milletvekilliği için diğer parti ve koalisyonların mücadele vereceklerini gösteriyor. 
AA
Nisan 23, 2014 | 0 yorum |

Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kircaali'de kutlandı

22 Nisan 2014 Salı |

Bulgaristan'daki Türkler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Kırcaali'de kutladı.
Bulgaristan'daki Türkler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Kırcaali'de halk oyunları gösterisi ve konserle kutladı.
Ömer Lütfi Kültür Derneği'nin organize ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlaması, Kırcaali Belediyesine ait Kültür Evi'nde düzenlendi.
Türkiye'nin Filibe Başkonsolosluğu tarafından desteklenen kutlamada halk oyunları grupları gösteri sundu, Rumeli Türküleri seslendirildi ve şiirler okundu.
Edirne ve Batı Trakya'dan çok sayıda misafirin katıldığı etkinlikte konuşan Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci, 23 Nisan'ı Kırcaali'de kutlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sivil toplum örgütleri sayesinde ortak bayramları beraber kutladıklarını vurguladı.
"Böylece aramızdaki gönül köprülerimiz kültür mirasımızı geleceğe taşımamıza vesile oluyor" diyen Başkonsolos Cebeci, etkinliğe katılan tüm çocukların bayramını kutladı.
AA
Nisan 22, 2014 | 0 yorum |

Başmüftü Mustafa Hacı İngiltere'de

Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Hacı, İngiltere Türk Diyanet Vakfı’na ait camiyi ziyaret edip Bulgaristan Müslümanları ve Türkleriyle biraraya geldi. 

Diyanetin Hornsey’deki binasına gelen Hacı, burada cemaatle birlikte öğle namazı kıldı. Namaz sonrası vatandaşlarla sohbet eden Mustafa Hacı, Londra ziyareti ilgili de bilgi verdi.
Başmüftü, “Bulgaristan’dan, İngiltere’ye göç edip ve burada çalışan çok sayıda vatandaşımız var. Kutlu Doğum Haftası nedeniyle onlarla tanışmak, görüşmek ve sorunlarını dinlemek için geldik” dedi. Londra’ygelmişken, diyateni açmış olduğu camiyi de ziyaret ettiklerini ve cematle biraraya geldiklerini belirten Mustafa Hacı, “Buradaki müslümanlarla ve Türklerle birlikte namıza kaldığımız için çok memnun kaldık Allah razı olsun” dedi. Bulgaristan’daki din hizmetlerinin Türkiye ve Diyanet İşleri Başkanlığının yardımıyla ayakta kaldığını belirten Başmüftü, “Tüm dini meselelerimizi Türkiye diyanetiyle beraber yürütmeye çalışıyoruz” dedi.
BULGARİSTAN BAŞMÜFTÜLÜĞÜ NE ANLAMA GELİYOR?
Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü, Berlin Anlaşması, Osmanlı ile Bulgaristan arasında 1909 ve 1913 yıllarında imzalanan anlaşmalar gibi milletlerarası hukuka dayanarak kuruldu. Bulgaristan Anayasası’nda belirlenen haklar gereğince kabul edilen Dinler Kanunu’na göre çalışan bağımsız bir dini kurum. Osmanlı sonrasında Bulgaristan devletinin kuruluşundan bu yana 130 küsûr yıllık geçmişi olan müftülük teşkilâtı, köklü bir kurumdur. Başmüftülük teşkilatı,, Bulgaristan’daki 1.5 milyon dolayındaki bütün Müslümanları dini bakımdan milli ve milletlerarası platformda temsil ediyor ve bu topluluğa dinî hizmet veriyor.
Olay Gazete
Nisan 22, 2014 | 0 yorum |

Kristian Vigenin: 'Güney Akım bizim için önemli'

Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin durdurulması yönündeki çağrısı için "Ukrayna’nın siyasi ve ekonomik istikrara daha hızlı kavuşması isteğinin duygusal bir ifadesidir" dedi.
Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin, Avrupa Parlamentosu'nun (AP)  Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin  durdurulması yönündeki çağrısı için "Ukrayna'nın siyasi ve ekonomik istikrara daha hızlı kavuşması isteğinin duygusal bir ifadesidir" dedi.
Ukrayna'nın probleminin Güney Akım olmadığını belirten Vigenin, AP'nin çağrısının büyütülmemesi gerektiği kaydetti.
Başka alanlardan farklı olarak Bulgaristan'da iktidarın ve muhalefetin Güney Akım'a destek konusunda hemfikir olduklarının altını çizen Vigenin, Güney Akım'ın vatandaşların güvenliğini sağlayacak büyük öneme sahip ulusal bir proje niteliğinde olduğunu söyledi.
Vigenin, kaynakların çeşitlendirilmesinin gaz tedariğinde güvenliği sağlayacağını vurguladı.
Avrupa Parlamentosu'nda geçen hafta gündeme gelen Güney Akım Projesi'nin durdurulması, inşa edilmemesi ve diğer tedarik kaynaklarının kullanılması gerektiği yönünde çağrıda bulunulmuştu.
Avrupa Komisyonu'nun Enerji'den Sorumlu Üyesi Günther Oettinger'in Sözcüsü Sabina Berger ise AB'nin Güney Akım Projesi'ni öncelikli olarak görmediği yönünde açıklama yapmıştı.`


AA
Nisan 22, 2014 | 0 yorum |

Şumnu üzerinden Batı Avrupa'ya uyuşturucu sevkiyatı

İçişleri Bakanlığı, Türkiye ve Bulgaristan üzerinden Batı Avrupa ülkelerine uyuşturucu madde sevkiyatı yapan bir şebekenin ortaya çıkarıldığını bildirdi. 

Şumnu’da gerçekleştirilen polis operasyonun ardından yapılan açıklamada, uyuşturucu trafiğiyle ilgili ayrıntıların daha sonra düzenlenen basın toplantısında açuklanacağı belirtildi.
Ajans Bg


Nisan 22, 2014 | 0 yorum |

İstanbul Başkonsolosu Velev: 'İstanbul'u özleyeceğim'

Bulgaristan'ın İstanbul Başkonsolosu Aleksandır Velev'in görev süresi yaklaşık bir ay sonra sona eriyor. Velev, İstanbul'dan ayrılmadan önce verdiği söyleşide İstanbul'u özleyeceğini söyledi. 
Ajans Bg



Nisan 22, 2014 | 0 yorum |

Almanyalı Türklerden, Bulgaristan’daki Suriyeli sığınmacılara yardım

18 Nisan 2014 Cuma |

Merkezi Almanya'nın Kerpen şehrinde bulunan Hasene Yardım Derneği, Bulgaristan'daki Suriyeli sığınmacılara gıda yardımı yaptı.
Başkent Sofya'daki Voenna Rampa barınma merkezinde kalan Suriyeli sığınmacılara içerisinde 3 paket makarna, bir paket pirinç, 2 litre sıvı yağ, 2 kavanoz çilek reçeli, 1 paket toz şeker ve 1 paket undan oluşan yedişer kiloluk 200 gıda paketi dağıtan Hasene Derneği temsilcileri, Bulgaristan'daki sığınmacıların zor şartlar altında yaşamlarını sürdürdüklerini belirtti.
Gıda yardımına katılan İslam Toplumu Milli Görüş Kadınlar Teşkilatı Başkanı (IGMG) Hatice Şahin, sığınmacı kampındaki yaşam koşulları için "Eski bir okul binası kamp olarak kullanılıyor. Yaşanılan ortamın hijyen açısından çok kötü durumda olduğunu ifade etmeliyim. İnsanlar okul içerisinde duvarları battaniyelerle oluşturulmuş odacıklarda kalıyorlar. Banyo yapacak imkanları dahi yok" dedi.
Suriyeli kadın sığınmacıların yardımdan ve kendilerini yanlarında görmekten son derece memnun kaldıklarını söyleyen Şahin, kadın sığınmacıların sorunları konusunda şunları söyledi:
"Ülkeye gelen mültecilere çok da sıcak bakılmıyor. Yardım paketlerinin bulunduğu deponun duvarları üzerine mültecileri rencide eden yazılar yazıldığına şahit olduk. Yaşlı bir mülteciye Arapça 'nasılsın' diye sorduğumuzda gözleri doldu. İslami usullere uygun kıyafet noktasında sıkıntı çektiklerini ifade ettiler. Kendilerine kıyafet yardımı yapıldığını ancak gelen giysilerin arasında tesettüre uygun kıyafetlerinin olmadığını söylediler."
Hasene Derneği yetkilileri, Suriyeli sığınmacılara yaptıkları yardımların sadece Bulgaristan'la sınırlı olmadığını, Suriye ve Türkiye'deki sığınmacılar için de tonlarca gıda yardımında bulunduklarını belirtti.
Çocuk sığınmacılar için 'Suriyeli Çocuklar Soğuktan Ölmesin' kampanyasını düzenlediklerini kaydeden Hasene yetkilileri, kampanya çerçevesinde 10 bin battaniye ile 24 binden fazla ayakkabı yardımında bulunduklarını ifade etti.
AA
Nisan 18, 2014 | 0 yorum |

Elveda Rumeli kitabevlerinde

Yazar: Ramis Çinar
Yayınevi: Parafiks


Balkan Savaşlarının 100. yılı içerisindeyiz… İyi bir elveda Rumeli romanından söz etmeli, adı Savaş ve Ayrılık. Osmanlı İmparatorluğu için tam anlamıyla sonun başlangıcı, Balkan Savaşları ile olmuştu. Çağın getirdiği düşünce sistemlerinden milliyetçilik Osmanlı İmparatorluğunun temel yapısıyla tamamen ters olunca her şey tepetaklak oluvermişti. Aynı zamanda halk için de...

Asırlardır Osmanlı tebaası olan insanlar, bir sabah Bulgaristan, Yunanistan sınırı içinde olduklarını öğrenmişlerdi. Sonra göç etmek zorunda kalıp, eski vatanlarında muhacir olarak adlandırıldılar... 

Akrabalarının yarısı yolda hayata veda etmişti, kalanın durumu içler acısı. Savaşlar ayrılıkları doğurmuş ve onanmayacak yaralar açmıştı. Ramis Çınar, tüm bunları ve daha fazlasını kahramanı Hasan üzerinden Savaş ve Ayrılık romanında anlatıyor. İstanbulda medrese eğitimi aldıktan sonra memleketine dönen Hasan, bir süre sonra bir ömre sığmayacak şeye şahit olur...

Balkan Savaşları, esir kampları, I. Dünya Savaşı, salgın hastalıklar, göç yolları, ölümler ve bunlar arasında yaşanmaya çalışılan, yeniden kurulmaya çalışılan hayatlar. Gerçeklerden hareket eden, iyi yazılmış bir roman. 
Nisan 18, 2014 | 0 yorum |

Kapıkule açıldı

17 Nisan 2014 Perşembe |

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bilgisayar sistemlerindeki çalışması kapsamında, sınır kapısındaki sistemler de yenilendi.

Bulgaristan tarafındaki tır kuyruğunun sona erdirilmesi için bir gün gecikmeli olarak dün 21.30'da başlayan çalışma, sona erdi.

Sınır kapısından yurt dışına çıkmak isteyen otomobillerin oluşturduğu yaklaşık 500 metrelik kuyruk, sistemin açılmasının ardından kısa sürede eridi. Bulgaristan tarafında oluşan 4 kilometrelik tır kuyruğunun ise ülkenin yoğunluğa cevap verebilme durumuna göre akşam saatlerinde biteceği tahmin ediliyor.

Bu arada, sistem yenilemesi nedeniyle geçiş yapamayan bir ambulanstaki Sırp hastanın ailesi, 4 saattir gümrük kapısı önünde beklediklerini öne sürerek, duruma tepki gösterdi.

Ambulans da sistemin açılmasının ardından kapıdan geçiş yaptı.

АА 
Nisan 17, 2014 | 0 yorum |

HÖH dışında diğer partilerin Türk milletvekili adayları alt sıralarda

Bulgaristan'da 25 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (Ap) milletvekili seçimi için süren siyasi hazırlıklar kapsamında partiler aday listelerini açıklamaya başladı.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi, seçim sloganlarının "HÖH Avrupa'da, Avrupa Bulgaristan'da" şeklinde olacağını belirterek, listedeki ilk 6 adayın isimlerini duyurdu.

Listede birinci sırada HÖH'ün halen Ap'deki Milletvekili Filiz Hüsmenova, ikinci sırada HÖH milletvekili Delyan Peevski, üçüncü sırada HÖH üyesi Savunma Bakan Yardımcısı Necmi Ali, dördüncü sırada HÖH Gençlik Kolu lideri İlhan Küçük, beşinci sırada Çevre Bakanı İskra Mihaylova ve altıncı sırada partinin Ap'ndeki milletvekili Metin Kazak'a yer verildi.

Listede ikinci sıradan aday gösterilen milletvekili Delyan Peevski, ülkede en yoğun siyasi tartışma konusu olan politikacılarından biri olarak gösteriliyor. Peevski'nin 14 Haziran 2013 tarihinde Devlet Milli Güvenlik Ajansı'na (DANS) genel müdür olarak atanması Bulgaristan'da hükümet karşıtı kitlesel protestoların başlamasına neden olmuştu. Sokak protestolarının baskısı nedeniyle Peevski'nin atanması kısa sürede geri çekilmesine rağmen kitle protestoları sürmüştü.

HÖH Genel Başkan Yardımcısı Ruşen Rıza, Peevski'nin adaylığının partinin 28 yerel örgütünün 25'i tarafından desteklendiğini, süren karalama kampanyasının asılsız olduğunu savundu.

Başbakan Plamen Oreşarski hükümetini destekleyen ve aynı zamanda iktidar ortağı olan HÖH'ün Bulgaristan Parlamentosu'nda 36 kişilik grubu bulunuyor. Partiyi Ap'de halen milletvekilleri Filiz Hüsmanova, Metin Kazak ve Vladko Panayotov temsil ediyor.

HÖH lideri Lütfi Mestan, daha önce partisinin hedefinin, 3 ya da 4 milletvekilini AP'ye yollanması olacağını bildirmişti.

Kamuoyu araştırmaları, seçmeni disiplinli olan HÖH'ün hedefine ulaşabileceğini gösteriyor.

-Diğer Türk ve Müslüman adaylar-

Bulgaristan'da Türk ve Müslümanların oylarına talip olan, HÖH'den ayrılmış eski milletvekili Korman İsmailov'un lideri olduğu Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP), Reformcu Blok (RB) adlı yeni kurulan bir koalisyonda yer alıyor. Ülkedeki son Parlamento seçiminde giriş barajını geçemeyen HŞHP, 25 Mayıs'ta yapılacak Ap seçimine RB çatısı altında katılacak. RB, Korman İsmailov'u dördüncü sıradan aday gösterdi.

Ülkedeki diğer başlıca siyasi partilerin aday listelerinde Türk ve Müslümanlara sınırlı katılım hakkı vermesi dikkati çekiyor.

Ana muhalefet konumundaki Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi, listesinde Türk ve Müslümanlara yer vereceğini bildirmiş ancak ilk sıralara Bulgar kökenli adayları yerleştirmişti.

Eski Dışişleri Bakanı Nadejda Mihaylova'nın lideri olduğu Mavi Birlik (MB) adlı sağ kökenli partinin aday listesinde Ergin Emin'e üçüncü sırada yer verildi.

Kamuoyu araştırmaları, Ap'ye yollanacak 17 Bulgar milletvekilinin 14'ünün iktidar ortakları olan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve HÖH ile anamuhalefet GERB Partisi arasında paylaşılacağını, diğer partilerin kalan üç yer için mücadele vereceklerini gösteriyor.

AA
Nisan 17, 2014 | 0 yorum |

Cenk Öcal:' İstanbul-Varna uçuşları Mayıs ayında başlıyor'

THY Bulgaristan Genel Müdürü Cenk Öcal, Varna'nın güzel bir şehir olduğunu belirterek, İstanbul-Varna hattında uçuşların 21 Mayıs'ta başlaması için planlama yaptıklarını söyledi.

Varna'nın Sofya'dan sonra Bulgaristan'daki ikinci uçuş noktası olacağını ifade eden Öcal, 'Bulgaristan büyümekte olan bir pazar ve bu bizim de ilgimizi çekiyor' dedi.
Nisan 17, 2014 | 0 yorum |

Peevski listede

16 Nisan 2014 Çarşamba |

HÖH Merkez Yürütme Kurulu, dört saatlik toplantının ardından 25 Mayıs günü yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili seçimleri için partinin adaylarını belirledi. 

Listenin başında Filiz Hüsmenova yer alırken ikinci sırada adaylığı tartışmalara neden olan medya patronu Delyan Peevski'nin bulunduğu bildirildi. 

Peevski'nin ardından Necmi Ali gelirken, partinin Gençlik Kolları Başkanı İlhan Küçük beşinci sırada yer alıyor. 

HÖH'ün aday listesini resmi olarak yarın açıklaması bekleniyor.

Ajans Bg
Nisan 16, 2014 | 0 yorum |