Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Hükümette değişiklik görüşmeleri

31 Mayıs 2014 Cumartesi |

25 Mayıs'ta yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından koalisyon ortakları Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), kabine değişikliğiyle ilgili görüşmelere başladı.

Savunma Bakanı ve BSP Üst Kurul Üyesi Angel Naydenov, basına yaptığı açıklamada, görüşmelerin BSP lideri Sergey Stanişev ve HÖH Genel Başkanı Lütvi Mestan arasında yapıldığını, kabine değişikliği ve olası erken seçimin ele alındığını belirtti. Naydenov, erken seçimden ancak taraflar arasındaki görüşmeler tamamlandıktan sonra söz edilebileceğini ifade etti.

Hükümette değişiklik yapma ihtiyacı, HÖH üyesi Çevre Bakanı İskra Mihaylova'nın, parti listesinden AP milletvekilliğine seçilmesi ile ortaya çıkmış ancak daha sonra kabinede kapsamlı bir düzenlemeye gidilmesi kararı alınmıştı.

Kabine değişikliği görüşmelerini doğrulayan Başbakan Plamen Oreşarski, süreç kapsamında hükümet çalışmalarında "zayıf " olan bakanlıkların gözden geçirileceğini ve bakan değişikliklerinin birden fazla olacaklarını açıkladı. Oreşarski, "Değişecek bakan sayısı 5-6'dan az olacak" dedi.

Oreşarski, hükümetin kuruluşundan bu yana istifasını daima cebinde taşıdığını belirterek, "Koalisyon ortaklarından beklediğim desteği hissetmediğim anda istifa ederim ancak şimdilik böyle bir gerekçe görmüyorum" ifadesini kullandı.Oreşarski, başbakanlık, başbakan yardımcılığı veya bakanlık gibi görevlerin kadrolu bir iş olmadığını, belirli amaç uğruna yapılacak görevler olduğunu vurguladı.

AP seçimlerinde hükümetin kurucu ortağı BSP'nin uğradığı büyük mağlubiyet nedeniyle muhalefet partileri, hükümetin istifasını isteyerek erken seçim konusunu gündeme getirmişti.

Geçen yıl 14 Haziran'da Oreşarski hükümetine karşı başlayan ve 320 gün süren kitlesel protestolar, AP seçimleri sonrası küçük çapta tekrar başladı.
Mayıs 31, 2014 | 0 yorum |

THY, Varna'ya ilk seferini gerçekleştirdi

30 Mayıs 2014 Cuma |

Türk Hava Yolları'nın Varna kentine ilk seferi bugün yapıldı. 

Sofya'dan sonra Varna'ya uçuşlara başlayan THY bu kente İstanbul-Varna-Köstece-İstanbul haftada iki frekans ve İstanbul-Köstence-Varna-İstanbul olarak haftada iki frekans toplamda dört frekans olarak gerçekleştirecek.
İstanbul'dan Varna'ya tüm vergiler dahil gidiş-dönüş 79 Euro'dan başlayan fiyatlarla yolcular bu kente uçabilecek.

 Varna Promosyon uygulamasıyla ilgili Türk Hava Yolları Satış Ofislerine ve 4440849’dan çağrı merkezine başvurabilirsiniz

Mayıs 30, 2014 | 0 yorum |

Gensoru önergesi meclisten geçmedi

Plamen Oreşarski hükümetine karşı ana muhalefet GERB partisi tarafından sunulan gensoru, parlamentoda yapılan oylamada destek görmedi.


GERB partisinden 90, bağımsızlardan da 3 milletvekili 'evet' oyu kullanırken, BSP ve HÖH partisinden 116 milletvekili 'hayır' oyu kullandı.  Muhalefet, hükümeti düşürmek için gerekli olan 121 oyu sağlayamadı.


GERB, gensoru gerekçesi olarak hükümetin enerji sektöründeki başarısızlığını göstermişti. 
Ajans Bg

Mayıs 30, 2014 | 0 yorum |

Eski Başbakan Yardımcısına 4 Yıl Hapis

2013 yılında sokak protestoları nedeniyle istifa eden Boyko Borisov hükümetinde Başbakan Yardımcılığı ve İçişleri Bakanlığı yapan Tzvetan Tzvetanov, 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANMAKTAN CEZA ALDI

Bugün ana muhalefet konumunda olan Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) adlı ülkenin en büyük siyasi gücün lideri Boyko Borisov'un "sağ kolu" olarak bilinen Tzvetanov, Sofya Şehir Mahkemesinde yargılandığı davada, bakanlık yaptığı dönemde "görevini suistimal etmek ve yetki aşımında" bulunmaktan suçlu bulundu.

Mahkemenin 4 yıl ceza verdiği Tzvetanov, cezasını açık cezaevinde çekecek ve 5 yıl devlet bürokratı olamayacak.

Savcılık, Tzvetanov için denetimli serbestlik ortamında geçirebileceği 3 yıllık hapis cezası talep etmişti.

SORUŞTURMAYA MÜDAHALEYLE SUÇLANDI

Mahkemenin jüri başkanı Hakim Toni Genov, Tzvetanov'un İçişleri Bakanı olduğu dönemde çeşitli soruşturma süreçlerini engellemeye çalıştığını, mahkeme kararıyla alınan dinleme cihazları gibi özel istihbarat araçlarının kullanımıyla ilgili 6 soruşturma konusunda yetki aşımında bulunarak, "Hayır!!!" şeklinde paraf attığını bildirdi.

"ADALETİN TARAFSIZLIĞI KONUSUNDA KARAMSARDIK"

Tzvetanov, hakkındaki karara itiraz edeceğini belirterek, suçsuz olduğunu savundu. Tzvetanov, "Mahkemeye gelirken Bulgaristan adalet sistemin tarafsızlığı konusunda zaten oldukça karamsar duygular içindeydik" dedi. Tzvetanov'un avukatı Menko Menkov da savcılığın iddialarının asılsız olduğunu anlayarak, mahkemenin verdiği cezanın çok altında bir ceza talep ettiğini belirtti

Tzvetanov, geçen hafta bakan olduğu dönemde zimmetine 25 bin Avro geçirmek suçlamasıyla yargılandığı başka bir davadan suçsuz bulunmuştu.

TEKRAR MAHKEME KARŞISINA ÇIKACAK

Eski İçişleri Bakanı cuma günü çeşitli kişilerin telefon görüşmelerini yasa dışı dinlemek suçlamasıyla yargılandığı başka bir davada bir kez daha mahkeme önüne çıkarılacak. Tzvetanov'un başka bir davada ise iftirada bulunmaktan yine sanık olması bekleniyor.


AA
Mayıs 30, 2014 | 0 yorum |

Türkiye'de aranan terörist Bulgaristan'da tutuklandı

29 Mayıs 2014 Perşembe |

Bulgaristan'da yakalanan terör örgütü üyesi tutuklandı. Yasa dışı yollardan Bulgaristan'a geçen M.A.D (34), sınır ekiplerince yakalandı.

Terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla Türkiye'de arandığı öğrenilen M.A.D, iki ülke arasındaki protokol kapsamında Kırklareli Jandarma Komutanlığına teslim edildi.İfadesinin alınmasının ardından Kırklareli Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen zanlı, çıkarıldığı mahkemece, "terör örgütü üyesi olmak" suçundan tutuklandı.
Mayıs 29, 2014 | 0 yorum |

Barroso'dan Bulgaristan'a 'Güney Akım' uyarısı

Salı günü Barroso ile bir araya gelen Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski, Komisyon Başkanı'na Güney Akım boru hattının AB hukukuna uygun bir şekilde inşa edileceğinin güvencesini verdi.

Ancak Barroso ile Oreşarski'nin görüştüğü sırada, boru hattının Bulgaristan'dan geçecek bölümünün inşaatında, sahibi ABD'nin yaptırım listesinde yer alan bir Rus firmasının görev alacağı ortaya çıktı.

Bulgar Capital gazetesi, boru hattının ülkeden geçen kısmını Rus Stroytransgaz konsorsiyumunun inşa edeceğini yazdı. Stroytransgaz'da yüzde 63 hisseye sahip olan Volga Group'un sahibi Gennady Timşenko, Mart ayında ABD'nin yaptırım listesine eklenmişti. Forbes'a göre Rusya'daki en zengin altıncı kişi olan Timşenko'nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de yakın bağları bulunuyor.

Güney Akım'ın Bulgaristan topraklarında inşa edilecek kısmı 3.5 milyar Euro'ya mal olacak ve bu miktarın yüzde 20 ile 30 arasını da Bulgar firmalarına gidecek.

Capital daha önce Stroytransgaz'ın projeyle ilgilendiğini yazmıştı, ancak Güney Akım Bulgaristan'ın Genel Müdürü Vladimir Inkov resmi açıklamayı Salı günü yaptı.

Komisyon, Güney Akım projesinde Bulgar ve Rus firmalarına imtiyaz tanınıyor olmasının AB rekabet kurallarına aykırı olması sebebiyle Bulgaristan ile Rusya arasındaki ikili anlaşmaya karşı çıkmıştı.

Komisyon hükümetlerarası anlaşmanın AB hukukuna aykırı olduğu görüşünde de olsa, Gazprom CEO'su Aleksey Miller geçtiğimiz ay boru hattının Bulgaristan ve Sırbistan'daki kısımlarının inşaatının Temmuz ayında başlayacağını açıklamıştı.

EurActiv'in sorusu üzerine bu konuyu değerlendiren Barroso, liderler zirvesinde 'AB'nin enerji güvenliği konusunda birlik halinde olmasının öneminin net bir şekilde ortaya konduğunu' söyledi ve 'Masadaki kimse buna karşı çıkmadı' dedi.

Barroso aynı zamanda Komisyon olarak AB ülkelerine, Güney Akım çerçevesinde müzakere edilen bazı anlaşmaların AB kurallarını ihlal ettiği görüşünde olduklarını ilettiklerini ve bu doğrultuda hareket edeceklerini söyledi.

Barroso, 'Esasında bugün Başbakan [Oreşarski'yi] Avrupa Komisyonu'nun planlarıyla ilgili bilgilendirdim. İç pazar kurallarına uyulmasını teminat altına almalyız.; yalnızca bu bizim görevimiz olduğundan değil, aynı zamanda kurallara uyulmazsa Bulgaristan'ın ve Avrupa'nın enerji güvenliği riske gireceği için. Durumu gayet iyi biliyoruz, konuyu aylardır yakından takip ediyoruz' dedi.

Bulgaristan'daki merkez sağ muhalefet, Sosyalistler öncülüğündeki hükümet hakkında, Rus yanlısı politikalar yürüttükleri gerekçesiyle gensoru önergesi verdi.
Mayıs 29, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan'daki Türklerin Göçü

28 Mayıs 2014 Çarşamba |

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Bulgaristan'daki Türklerin isimlerinin değiştirilmesinin 30. yılı ve zorla göç ettirilmelerinin 25. yılı dolayısıyla "Göç" konulu panel düzenleyeceklerini söyledi.

Hacıoğlu, yaptığı açıklamada, 14 Haziran Cumartesi günü düzenlenecek panele, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile dünya ve olimpiyat şampiyonu eski halterci Naim Süleymanoğlu'nun katılmasının beklendiğini belirtti.

Oturum başkanlığını, Balkan Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Günşen'in yapacağı panele birbirinden değerli akademisyenlerin katılacağını ifade eden Hacıoğlu, şunları kaydetti:

"Edirne'ye sadece Bulgaristan'dan gelen göçler olmadı. Tarih boyunca pek çok göç yaşandı. 1877-1878 Osmanlı-Rus harbinden 1989 senesine gelinceye kadar Edirne hep göçleri yaşamış. Mesela 1951'de benim babam, dedem Edirne'den ana vatana giriş yapıyor. 1973'te eşim Türkiye'ye Kapıkule'den giriş yapıyor. Edirne hep büyük göçlere şahitlik eden bir şehir. 1936, 1951, 1970, 1978, 1989 göçleri var. Bu serhat kenti göç müzesini hak ediyor."

Hacıoğlu, Hafızağa Konağı'nın göç müzesi için uygun olduğunu aktardı. Göç müzesinin oluşturulması halinde yaşananların daha çok gündemde tutulacağını dile getiren Hacıoğlu, "Bir sürü insanımızın namusu, şerefi, kanı, gözyaşı hem o topraklarda hem bu topraklarda kalmış. Bakın orada bizim babalarımızın, dedelerimizin mezarları var, biz orayı nasıl unuturuz" diye konuştu.

AA
Mayıs 28, 2014 | 0 yorum |

Lütvi Mestan: "Erken seçim fikrini sağduyulu görüşmemiz gerek"

Bulgaristan'da pazar günü yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçiminin ardından, erken seçim tartışmaları yeniden alevlendi.
Başbakan Plamen Oreşarski hükümetini destekleyen koalisyon ortaklarından, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi lideri Lütvi Mestan, parlamentoda yaptığı açıklamada, hükümetin görev süresini tamamlayacağına ihtimal vermediğini bildirdi.
"Erken seçim fikrini sağduyulu görüşmemiz gerek" diyen Mestan, "Seçmenimizin bize verdiği desteğe dayanarak, Bulgaristan'ın istikrara kavuşturulması ve mevcut durumdan yararlı bir çıkış bulunması için görüşmelere açığız" ifadesini kullandı.
Hükümetin normal görev süresini tamamlayıp tamamlamayacağı ile ilgili soruyu yanıtlayan Mestan, "Siyasi gerçekleri göz önünde bulundurarak böyle bir ihtimal görmüyorum" dedi.
Mestan, Brüksel'den dönmesi beklenen koalisyon ortağı Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin lideri Sergey Stanişev ile görüşeceğini bildirdi.
Seçimde en çok oyu alan ana muhalefet partisi Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) ile AP'ye milletvekilli yollamayı başaran Reformcu Blok (RB) koalisyonu ve Sansürsüz Bulgaristan (BBZ) partisinin liderleri, pazar akşamı parlamentonun feshedilmesi ve erken seçime gidilmesini talep etmişti. 
AA
Mayıs 28, 2014 | 0 yorum |

Filibe'de "Edirne Kültür ve Sanat Günü"

27 Mayıs 2014 Salı |

Edirne'nin çeşitli açılardan tanıtımı amacıyla 31 Mayıs Cumartesi günü Eski Filibe'de "Edirne Kültür ve Sanat Günü" adı altında bazı etkinlikler düzenlenecektir. 

Mayıs 27, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan, Brüksel'e gídecek 17 milletvekilini belirledi

26 Mayıs 2014 Pazartesi |

Avrupa Parlamentosu (AP) seçiminde Bulgaristan vatandaşları Brüksel'e yollayacakları 17 milletvekilini belirledi.
 
Merkez Seçim Komisyonu (ZİK), dün yapılan seçimlerde oyların yüzde 85'inin sayımına dayanarak, seçimlere giren 5 siyasi parti ve bir koalisyonun yüzde 5,88 oranındaki AP'ye giriş barajını aşmayı başardığını duyurdu.

Oy kullanımı mecburi olmayan Bulgaristan'da bu seçimlere katılım oranı yüzde 35,52 oldu, 2 mlyon 320 bin 710 seçmen sandık başına gitti. En yüksek katılım yüzde 43,29 ile Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali bölgesinde, en düşük katılım ise yüzde 26,14 ile Rusçuk bölgesinde kaydedildi.

Kesin olmayan ara sonuçlara göre,


ana muhalefet Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB), verilen oyların yüzde 30,66'sını alarak AP'ye 6 milletvekili yollayacak.

Halk desteğinde çöküşe uğrayan iktidarın koalisyon üyelerinden Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) oyların sadece yüzde 18,98'ini alarak 4 milletvekili seçtirmeyi başardı. BSP lideri Sergey Stanişev partisinin seçim mağlubiyetine rağmen görevinden istifa etmeyeceğini bildirdi.

Diğer koalisyon ortağı olan üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ülkenin oyların yüzde 17'sini alarak, ülkenin 3. en büyük siyası partisi olma konumunu korudu. HÖH, seçim kampanyası sırasında hedeflediği gibi AP'ye 4 milletvekili yollayacak.

Yeni kurulan, populist çizgisinde siyaset yürüten Sansürsüz Bulgaristan partisi oyların yüzde 10,67'sını alarak iki milletvekili seçtirmeye başardı. Reformcu Blok (RB) adlı yeni bir koalisyon da aldığı yüzde 6,36 oy oranı ile bir milletvekili kazanmayı başardı.

Ataka ve Bulgaristan Ulusal Kurtuluş Cephesi (NFSB) adlı "ırkçı ve aşırı milliyetçi" partileri, AP'ye giriş barajını aşamadılar.

Siyasi liderler seçimler sonrası yaptıkları ilk sonuç analizlerinde başarılarını değerlendirirken erken seçimden söz ettiler. Barajı aşan parti ve koalisyonların liderleri AP'ye yollayacakları milletvekillerin isimlerini kesin sonuçların açıklanmasından sonra bildireceklerini kaydettiler. Toplam 9 milletvekili seçtiren muhalefetteki GERB, Sansürsüz Bulgaristan ve Reformcu Blok'un liderleri, 


Plamen Oreşarski hükümetinin istifa etmesi ve en kısa zamanda erken seçime gidilmesini talep ettiler.   

Seçim öncesi Bulgaristan'da en az 6 aylık "mecburi ikamet koşulu" nedeniyle Türkiye'de ve diğer ülkelerde yaşayan Türk kökenli Bulgaristan vatandaşları seçimde oy kullanamadı. HÖH lideri Lütvi Mestan, partisinin yurt dışından destek almadan seçimde tekrar büyük bir başarı elde ettiğini söyleyerek, partisinin 400 bine yakın oy alabildiğini vurguladı. Bu seçimde de disiplinli seçmene sahip olan HÖH Bulgaristan siyasetinde sahip olduğu kilit rolünü korudu. HÖH Brüksel'e AP milletvekili olarak Türk kökenli Filiz Hüsmenova, Necmi Ali, İlhan Küçük ve ayrıca Çevre Bakanı, HÖH üyesi İskra Mihaylova'yı yollayacak.

Bulgaristan Parlamentosunun seçim sonrası 28 Mayıs'ta yapacağı ilk oturumunda Çevre Bakanı İskra Mihaylova'nın AP milletvekili olarak seçilmesi nedeniyle gerekli kabine değişikliğini gündeme getirmesi bekleniyor.


AA
Mayıs 26, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan, AP için sandık başında

25 Mayıs 2014 Pazar |

Bulgaristan'da bugün gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili seçimi sakin bir ortamda devam ettiği bildirildi.

İçişleri Bakanlığı, sabah saat 6'da başlayan oy verme işlemi sırasında sandıkların bulunduğu yerlerde Seçim Kanunu'nu ihlal olayları yaşanmadığını açıkladı.
  Cumhurbaşkanı Rosen Plevmeliev, vatandaşları sandığa gitmeleri konusunda çağrı yaparak “Bulgaristan, Avrupa Birliği'nde gerektiği gibi temsil edilebilmesi için her bireyin oyu önemli“ dedi.
  Başbakan Plamen Oreşarski, ise oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, seçimin ardından parti gözekmeksizin seçilen AP milletvekilleriyle bir araya gelerek, Bulgar vatandaşlarının çıkarı için nasıl daha verimli çalışabilecekleri konusunu görüşmek istediğini belirtti.


Bulgaristan'ın AP'deki 17 milletvekili kontenjanı için 15 siyasi parti, 6 koalisyon ve 3 bağımsız aday yarışıyor.
  Resmi kayıtlara göre oy hakkı bulunan 6 milyon 533 seçmen, yurtiçinde 11 bin 500, yurtdışında ise 167 sandıkta oy kullanabilecek.
Ajans Bg
Mayıs 25, 2014 | 0 yorum |

Büyükelçi Gökçe’nin Bulgaristan’da Yüksek Öğrenimlerine Devam Eden Öğrencilere Mesajı

Büyükelçi Süleyman Gökçe’nin Bulgaristan’da Yüksek Öğrenimlerine Devam Eden Öğrencilerize Mesajı
Sevgili Öğrencilerimiz,

16 Mayıs 2014 tarihinde Büyükelçiliğimiz mensuplarıyla birlikte sizlerle Sofya Üniversitesi’nin “Aula Magna” Salonu’nda biraraya gelerek görüşme imkanı bulmaktan dolayı büyük mutluluk duydum. Benimle birlikte, Büyükelçiliğimiz Elçi Müsteşarı İhsan Mustafa Yurdakul, Eğitim Müşaviri Şenol Genç ve Konsolos Murat Erkol’un da katıldıkları toplantının tanışmaya, yararlı bir görüş alış verişine, sorun, istek ve beklentilerinizi ilk elden dile getirmenize olanak sağlamak bakımından önemli ve faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu toplantılarımızı uygun vesilelerle yinelemeyi arzu ediyoruz.

Diğer taraftan, aşağıdaki hususları nazik dikkatinize sunmak isterim:

a) Toplantıda dile getirilen hususlardan denkliğe ilişkin olanlar, Büyükelçiliğimiz tarafından Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK)’nun dikkatine getirilerek, yürürlükteki yasal uygulamalar çerçevesinde yapılabilecekler hakkında bilgi istenmiş; ayrıca, imkanlar ölçüsünde Bulgaristan’da sizlere bilgi vermek üzere bir yetkilinin görevlendirilmesinin talep edilmiştir.

b) Mevcut askerlik kanunumuz, lisans düzeyinde eğitim almakta olan erkek öğrencilerimizin askerlik hizmetlerini 29 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar tecil etmelerine elvermektedir. Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesi’nde, Filibe ya da Burgaz Başkonsolosluklarımızda öğrenci dosyası açtıracak erkek öğrencilerimiz için öncelikle Askerlik Şubelerinden onay alınması gerekmektedir. Öğrenci statüsünde askerlik ertelemesi yaptıranlar için yürürlükteki yasalarımızda bedelli/dövizli askerlik imkanı mevcut değildir.

c) İkamet izinleri uygulamasına ilişkin makamlarla sürdürdüğümüz görüşmelerimizin ışığında, dile getirdiğiniz hususlarda meydana gelebilecek iyileştirmeleri ayrıca duyuracağız.

Toplantıya katılan tüm öğrencilerimize gösterdikleri ilgiden dolayı yeniden teşekkür ediyor, önümüzdeki toplantılara da geniş katılımınızı diliyor, gündemdeki sorunlara çözüm arayışlarımızın süreceğini belirtirken, hepinize selam, sevgi ve iyi dileklerimi sunuyorum.

 23.05.2014

Mayıs 25, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan, 24 Mayıs Bulgar Kültürü ve Slav Alfabesi Gününü kutluyor

24 Mayıs 2014 Cumartesi |

Bugün Bulgaristan 24 Mayıs Bulgar Kültürü ve Slav Alfabesi, Aziz aziz Kiril ve Metodiy kardeşler tarafından yaratılan “glagolitsa” alfabesi Gününü kutluyor. Tüm ülkede sağlık ayinleri, geçit törenleri, konserler düzenleniyor ve başarılı öğretmenlere ödüller veriliyor. Geleneksel olarak Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev’in, Eğitim Bakanı Aneliya Klisarova, milletvekili, akademiğsyen, öğretmen, öğrenci ve vatandaşların katıldığı geçit töreni Sofya sokaklarında ilerledi. Sofya belediye müzeleri ve galeriler bugün ve yarın ziyarete açık olup giriş ücretsizdir. Plovdiv şehrinde düzenlenen resmi geçit töreni “Kiril ve Metodiy” lisesinden hareket etti, ki 1851 yılında Bulgar dili ve foklor uzmanı Nayden Gerov Aziz aziz Kiril ve Metodiy kardeşlerinin Gününün kutlanması girişimini buradan başlatıyor. Bulgar Kilisesi ruhani başkanı ve Sofya Mitropoliti Neofit, Slav Alfabesi Günü kutlamaları nedeniyle Moskova’da bulunuyor. Orada Rus Patriği Kiril ile birlikte “Kurtarıcı İsa” Kilisesinde dini bayram ayinini yönetti.

BNR
Mayıs 24, 2014 | 0 yorum |

Türk Şoförlerinin Bulgaristan Rüşveti Financial Times'a Haber Oldu

Financial Times muhabiri Andrew Byrne tarafından hazırlanan haber videosunda, Integral Lojistik firmasının şoförlerinin İstanbul'dan İngiltere'nin Dartford kentine uzanan 3000 km'lik güzergah üzerinde gerçekleşen yolculukları sırasında yaşadıkları görüntü ve röportajlarla aktarılıyor.

Gece-gündüz Avrupa yollarını arşınlayan Türk şoförlerin "adeta Avrupa haritasını yeni baştan çizdiği" yorumunun yer aldığı bu özel haberde, Ab ülkelerinin uyguladıkları "şoför vizeleri, sınır kapılarında işlem süresini uzatan aşırı bürokratik işlemler ve bazı ülkelerde ratlanılan rüşvet talepleri" başta olmak üzere çekilen sıkıntılar açıkça anlatılıyor.

Bulgaristan sınır kapısında bekleyen uzun tır konvoylarına dikkat çeken Byrne, tır şoförlerinin özellikle Bulgaristan, Macaristan ve Romanya sınırında rüşvet ödemeye zorlandıklarını söyledi. Tır şoförlerinin özellikle evrak konularında karşılaştıkları zorlukları ve verdikleri mücadeleyi anlatan Financial Times, Bulgaristan sınır kapısında bekleyen gümrük polislerinin de görüşlerine ayrıca yer verdi.
Mayıs 24, 2014 | 0 yorum |

Deprem, Kırcaali'de paniğe neden oldu

Ege Denizi açıklarında meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki deprem, Bulgaristan'da Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali şehrinde paniğe neden oldu.  

Depremde yüzlerce Kırcaalili, panik halinde evlerinden çıkarak boş arazilere yöneldi. 

Yaklaşık 30 saniye süren deprem, özellikle çok katlı apartmanlarda hissedildi. 

Kırcaali Emniyet Müdürlüğü, depremin can kaybına yol açmadığını belirtirken, ilk belirlemelere göre, onlarca konutun duvarlarında çatlakların meydana geldiğini ve çok sayıda evin bacalarının düştüğünü bildirdi. 

Park halindeki onlarca otomobilin üzerine düşen sıva parçalarının hasara neden olduğu kaydedildi. 

İçişleri Bakanlığı, Bulgaristan genelinde hissedilen depremin özellikle ülkenin güneyindeki Kırcaali, Smolyan, Haskovo, Yambol ve Pazarcık bölgelerinde paniğe neden olduğunu duyurdu. Yetkililer, ilk belirlemelere göre ciddi hasarların meydana gelmediğini, tespit çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. 

AA
Mayıs 24, 2014 | 0 yorum |

Svilengrad Gümrüğü Müdür Yardımcısı Georgi Georgiev uyuşturucudan tutuklandı

22 Mayıs 2014 Perşembe |

Svilengrad Gümrüğü Müdür Yardımcısı Georgi Georgiev, Devlet Ulusal Güvenlik Ajansı (DANS) tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındı.
Makam aracında 1,5 kilogram amfetamin ele geçirilen Georgiev'in mahkemeye çıkarılacağı bildirildi. 
Türkiye ve Bulgaristan üzerinden Avrupa ülkelerine uyuşturucu sevkiyatı yapan bir şebekeyle bağlantısı olduğu iddia edilen Georgiev'in, Türkiye'den gelen uyuşturucuyu uluslararası bağlantıları olan şebeke adına sınırdan yakalanmadan geçirdiği ileri sürüldü.
Bulgaristan güvenlik güçleri, 10 yıldır Kapitan Andreevo Gümrüğü'nde müdür yardımcısı olarak çalışan Georgiev'in, Avrupa ülkelerine gönderilen uyuşturucu maddeleri makam aracını kullanarak sorunsuzca sınırdan geçirdiğini söyledi.
Güvenlik birimleri, başka bir uyuşturucu operasyonu kapsamında teknik takibe alınan bazı şahısların konuşmalarından Georgiev'in ismine ulaşıldığını, kendisini de bir ay önce dinlemeye başladıklarını duyurdu.
Operasyon kapsamında Georgiev'in evinde yapılan aramalarda ayrıca 2 kilogram ağırlığında antika değeri olan madeni para ele geçirildiği açıklandı.
AA
Mayıs 22, 2014 | 0 yorum |

Büyükelçilikten Bosna'ya yardım kampanyası

Bosna-Hersek’te aralıksız devam eden yağışların yol açtığı, can ve mal kaybına sebep olan sel felaketinden zarar görenler için, Bosna-Hersek’in Sofya Büyükelçiliği’nin yardım çağrısı üzerine, Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği bir yardım kampanyası başlattı.

Büyükelçilikte, 26 Mayıs tarihine kadar toplanacak bağışlarla, sel felaketi mağdurlarının acilen ihtiyaç duydukları  su, konserve, deterjan ve battaniye gibi malzemeler temin edilerek Bosna-Hersek’e iletilecek.

Bağışta bulunmak isteyen yardımseverlerin mesai saatleri içinde (09:00-18:00) Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliğine başvurmaları gerekiyor. 
Mayıs 22, 2014 | 0 yorum |

Türkçe Seçim Broşürü İçin Suç Duyurusu

25 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde üyelerinin çoğunluğu Türklerden oluşan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi'nin (HŞHP) sempatizanları tarafından destek amacıyla Türkçe hazırlanan seçim broşürleri partiye yönelik eleştirilere neden oldu.

Aşırı milliyetçi çizgideki siyasi oluşumlar, HŞHP'yi Türkçe seçim propagandası yaparak anayasayı ve Seçim Kanunu'nu çiğnemekle suçladı.

HŞHP'nin Türkiye'deki göçmen sempatizanları tarafından partiye destek amacıyla yapıldığı bildirilen ve internet üzerinden yayılan broşürlerde, HŞHP lideri Korman İsmailov'un fotoğrafıyla partinin dahil olduğu Reformcu Blok Koalisyonu'nun propagandasına yer verilerek İsmailov'a oy verilmesi için çağrı yapılıyor.

HŞHP'nin de dahil olduğu ve beş siyasi partiden oluşan Reformcu Blok Koalisyonu, broşürle ilgili bir açıklama yaparak, seçim propagandasına yönelik Türkçe görselleri hazırlayanların kendileriyle bir ilgisi olmadığını duyurdu.

Reformcu Blok'un açıklamasında, Türkçe broşürlerin Sansürsüz Bulgaristan Partisi, İç Makedon Devrimci Örgütü Partisi (VMRO) ve Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nin (HÖH) kendilerine yönelik gözden düşürme kampanyası olduğunu ve söz konusu broşürlerle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundukları kaydedildi.

Bulgaristan'da pazar günü yapılacak AP milletvekili seçimleri öncesinde siyasi propaganda döneminde Seçim Kanunu gereğince Bulgarca dışındaki dillerde siyasi propaganda yapılamıyor.

AA
Mayıs 22, 2014 | 0 yorum |

Türk ve Bulgar gümrük memurları top koşturdu

21 Mayıs 2014 Çarşamba |

Türk ve Bulgar gümrük memurları, geleneksel futbol maçında bir araya geldi.
Kapıkule Gümrük Kapısı ile Bulgaristan Kaptan Andrevo Gümrük Kapısı'nda görevli gümrük memurları "İki ülke gümrükçüleri sahada buluşuyor" etkinliği kapsamında Haskova'ya bağlı Svilengrad ilçesi stadında buluştu.
Maçtan önce samimi görüntüler veren komşu ülke gümrükçüleri birbirlerine çiçek ve flama armağan etti. Deplasmandaki Türk gümrükçüler, performansları iyi olmasına rağmen kaleye isabetsiz atışları nedeniyle sahadan 4-3 yenik ayrıldı.
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, maçın ardından düzenlenen dostluk yemeğinde, komşu sınır kapısı personeliyle her zaman iyi diyalogları olduğunu söyledi.
Kaptan Andrevo Gümrük Kapısı Müdürü Valeri Staykof da, iki ülke gümrükçüleri olarak mesleklerinde olduğu gibi sporda da aynı seviyeye gelmek için çaba sarf ettiklerini belirtti.
Kapıkule Emniyet Amiri Kemal Şahin ile Edirne Gençlik Hizmetleri Müdürü Serhat Ocak da misafirperverlikten dolayı Bulgar yetkililere teşekkür etti. 
Daha sonra heyetler birbirlerine çeşitli yerel hediyeler verdi.
AA
Mayıs 21, 2014 | 0 yorum |

AB Seçimi Sofya Hükumeti İçin Test Niteliğinde

Bulgaristan‘ın Avrupa Birliği’ne (Ab) girmesinin üzerinden yedi yıl geçti. Birliğin en fakirleri arasındaki ülkede halk 25 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sandık başına gidecek. Kamuoyu araştırmaları Bulgarların ülkelerindeki...


Mayıs 21, 2014 | 0 yorum |

Oreşarski, Filistin Başbakanı Hamdallah ile görüştü

Ramallah'ı ziyaret eden Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski, Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah ile bir araya geldi.

Hamdallah, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Filistin ile Bulgaristan hükümeti arasında tarım, sanayi ve eğitim alanlarında işbirliğinin zaruri olduğunu belirtti.

İsrail'in Gazze ablukası, Batı Şeria'daki yerleşim birimleri faaliyetlerine de değinen Hamdallah, "Milli mutabakat anlaşması gereği kurulacak yeni hükümet, Filistinlilerin haklarını geri vermek ve ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmaya devam edecek" dedi.

Bulgar konuk Oreşarski de ülkesinin, İsrail-Filistin anlaşmazlığında iki devletli çözüme ve müzakereler neticesinde varılacak barış anlaşmasına destek verdiğini kaydederek "Bulgaristan, AB aracılığıyla Filistin halkına mali yardım sunmaya ve Filistin'e uluslararası platformlarda destek vermeye devam edecek" ifadesini kullandı.

Oreşarski, İsrail ziyaretinin ardından temaslarda bulunmak üzere bugün Ramallah'a gelmişti.
Mayıs 21, 2014 | 0 yorum |

Mestanlı İlahiyat Lisesi'nden mezuniyet töreni

Momçilgrad (Mestanlı) İlahiyat Lisesi'nin 27 mezunu Nov Jivot Kültür Evi'nde (çitalişte) düzenlenen törenle diplomalarını aldı. 
12. sınıf öğrencileri okulda geçen 4 yıllık eğitim için öğretmenlerine teşekkür ederek, “Yeni bilgi edinip dostluk kurulmasından başka burada asıl hayatın şimdiden sonra başlayacağının farkına vardık. Bizden sonra okula gelecek öğrenciler rahat olabilirler, çünkü onlar en iyi öğretmenlerin ellerine teslim edilecekler” dedi.  

Belediye Başkanı Akif Akif törende yaptığı konuşmada “Henüz başarıya giden yolun başındasınız. Zorluklarla tek başınıza baş edip hayallerinizi gerçekleştireceğinizden eminim. Aranızda farklı alanlarda geleceğin uzmanları bulunduğuna inanıyorum. Momçilgrad Belediyesi, tıp okumak isteyen ve kasabadaki hastanede çalışmaya hazır her bir mezunu desteklemeye hazır” dedi.

Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, hayatta gerekli bilgilerin beşikten mezara kadar okumakla edinildiğini vurguladı ve İlimden daha büyük bir güç olmadığını belirterek, mezunların hayallerinin peşinden gidip gerçekleştirmelerini diledi.

Tören sonunda mezunlar tarafından yabancı dillerin önemini sergileyen bir tiyatro gösterisi sunuldu. 

Törene, Momçilgrad Belediye Başkanı Akif Akif, Bulgaristan Müslümanları Yüksek İslam Şura Başkanı Şabanali Ahmet, T.C. Sofya Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Şenol Genç, Sofya Yüksek İslam Enstitüsü Rektör Yardımcısı Dursunali Türkmen, ilde bölge müftüleri, İlahiyat Lisesi Müdürü Ahmet Bozov, lise öğrencileri, öğretmen ve veliler katıldı.

Mestanlı Belediyesi
Mayıs 21, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan, Türkiye ile doğalgaz hattı bağlantısını kısa sürede tamamlamak istiyor

Bulgaristan, Ukrayna'daki kriz nedeniyle Rusya'dan aldığı doğalgazın kesilmesinden endişelenerek komşu ülkelerle bağlantılarına hız vermek istiyor.
Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Yardımcısı İvan Ayolov, yaptığı açıklamada, Bulgaristan ile Türkiye arasında kurulacak doğalgaz boru hattı konusunda görüşmelerde bulunmak üzere bakanlığın uzmanlarından oluşan bir heyetin Ankara'da bulunduğunu belirtti.
Türkiye ile kurulacak doğalgaz hattının inşaatını kısa sürede tamamlamak istediklerini vurgulayan Ayolov, amaçlarının bu hattan 2016 yılında gaz tedarikinin sağlanması olduğunu bildirdi.
Ayolov, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki doğalgaz bağlantısı için  "Hattın kapasitesi yılda 3 milyar metreküp olacak ancak 5 milyara kadar da çıkabilecek" dedi.
Ukrayna'daki kriz nedeniyle komşu ülkelerle kurulacak doğalgaz bağlantılarına hız verdiklerini ifade eden Ayolov, Türkiye'nin yanı sıra Romanya ve Yunanistan ile de çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Bulgaristan-Romanya doğalgaz bağlantısının haziran ayında hazır hale geleceğini aktaran Ayolov, Ukrayna'daki kriz nedeniyle Rusya'dan aldıkları gazın kesilmesi durumunda yerli üretim ve Yunanistan'dan sağladıkları gazla 80 gün boyunca Bulgaristan'ın doğalgaz ihtiyacını karşılayabileceklerini kaydetti.
Bulgaristan-Türkiye arasında 114 kilometre uzunluğunda olacak yeni boru hattının Türkiye bölümü Türkiye tarafından, Bulgaristan bölümü ise Bulgaristan tarafından inşa edilecek. 
AA
Mayıs 21, 2014 | 0 yorum |

KİTAP - 'Kötülük Unutulmaz'

Dr. Ahmet Yücetürk
YAKIN PLAN YAYINLARI

24 Haziran 1985... Sabahın köründe birileri ısrarla giriş kapısının zilini çalıyor. Ben daha giyinmedim. Eşim acele acele kapıya koştu. Pantolonumu alıncaya kadar antreye gürültü ile bir grup girdi. İşte artık odamızın kapısını itiyorlar. Açılan kapıdan ne göreyim, büyük olmayan antre dolmuş taşmış. Yedi sekiz kişilerdi. Çetenin elebaşı Petyö Pençev’i çoktan tanıyorum. Evet, eşkıyalar MVR ve Gizli Siyasi Polis görevlileri.

Kızıl kalede “Din, milletlere uyuşturucudur!” felsefi hâkimdi. Acımasız, kızıl iktidar, İslam dinini sürekli mercek altında tuttu. Binbir zorluklar yaratarak ibadetleri kısıtladı. Kızıl iblis kendi kalesini durmadan büyütüp genişletti.

Belene-Persin Kampı ağır suçlar birincisidir. Öldürülenlerin ve açlıktan yavaş yavaş ölenlerin cesetlerini, Magarets adlı küçük adadaki besi domuzlarına vermesiyle canilikte en becerikli olanıdır. 

Ne zamandan beri Türkçe bir şarkı veya türkü dinlemedim. Ruhum ne kadar da susamış sevinmeye, sevmeye, hasret kalmış türküye. Hey Yüce Rabb’im, ne garip dünya, değil mi? Şimdi türkü dinleme zamanı mı? Bir tarafta çocuklarım, eşim, velilerim; keder onları kemiriyor, kalbim kan ağlıyor ama ruhum bir Türkçe türküye seviniyor, haz alıyor işte.

Ruhum, şuurum, fikrim ve kalbim, benim bana Çingene olduğumu söylerse demek ki ben Çingene’yim. Eğer benim şuurum bana Bulgar olduğumu söylerse demek ki ben Bulgar’ım. Fakat benim ruhum, şuurum, fikrim ve kalbim şimdiye kadar bana Türk olduğumdan başka bir şey söylemedi ki! 
Mayıs 21, 2014 | 0 yorum |

KİTAP - 'Beşiğim ve Eşiğim'

Bu kitabı en aşağı 50 yıl kalbimde taşıdım. Kendi kendime, "zaman gelecek ben doğup büyüdüğüm köy için kitap yazacağım" diye vaat ettim. 

Ancak gençliğimde, her işittiğimi gördüğümü hemen kafama nakşeden hafızama güvenerek günlük tutmadım, not almadım. Nekadar hata yaptığımı kitabı yazmaya başlayınca anladım. 

50-60 yıl önce kafama yazmış olduğum hadiseler, eski kitap sayfaları gibi sararmış, solmuş, birçok yerleri okunmaz olmuş. Bu hayat kitabı hepten okunmaz hale gelince aklımda kalanları yazayım, diye oturdum masanın başına. 

Dr. İsmail Cambazov
Mayıs 21, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan, sel felaketi nedeniyle Bosna Hersek ve Sırbistan'a insani yardım gönderdi

20 Mayıs 2014 Salı |

Bulgaristan, sel felaketi nedeniyle Bosna Hersek ve Sırbistan'a insani yardım gönderdi.

Başbakanlık basın merkezinin açıklamasına göre, Başbakan Yardımcısı Daniela Bobeva, Sırbistan Başbakan Yardımcısı İvitza Daçiç, Bosna Hersek Başbakanı Viekoslav Devanda ve Karadağ'ın Sofya Büyükelçisi Milomir Mihalyeviç ile görüşerek ihtiyaç tespitinde bulundu.

Görüşmeler sonrası Sırbistan ve Bosna Hersek'in acil ihtiyaçlarının belirlendiği ve bu iki ülkeye battaniye, yatak, nevresim, yastık ve çocuk kıyafetleri gibi malzemelerden oluşan yardım paketlerinin yollandığı bildirildi.

Bulgaristan Kızılhaçı'nın sağladığı yardım malzemelerinin yanı sıra Başbakan Yardımcısı Bobeva, Bulgaristan'daki başlıca içme suyu ve ilaç şirketleri ile de temasa geçti. Hükümet yetkilileri, temizlik eşyaları, çocuk besinleri ve ilk yardım malzemeleri üreticileri ile görüşmelerini sürdürüyor.

Felaket bölgelerine kurtarma ekiplerinin de yollandığı belirtildi. 

Sırbistan'ın Sofya Büyükelçisi Vladimir Çurgus, Bulgaristan Ulusal Televizyonu'na yaptığı açıklamada, bölgeye insani yardım ve uzman ekip yollayan Bulgaristan hükümetine teşekkür etti.

Başbakan Yardımcısı Bobeva da iyi komşuluk ilişkilerinin zor dönemlerde dayanışmayı ön plana çıkarttığını belirterek, "İnsanız, birbirimize yardım etmeliyiz" dedi.

AA
Mayıs 20, 2014 | 0 yorum |

Gaziosmanpaşa Belediye heyetinin Bulgaristan ziyareti

İstanbul Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Yardımcısı Beşir Açıkça başkanlığındaki bir heyet Bulgaristan'da çeşitli temaslarda bulundu.

Bulgaristan'daki üç ilahiyat lisesinden biri olan Mestanlı'daki Ortaöğretim İlahiyat Okulu'nu ziyaret eden Gaziosmanpaşa Belediyesi heyeti, okul müdürü Ahmed Bozov'dan kurumun eğitim faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Ahmed Bozov, lise binasının ve kullanılan araç gereçlerin Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'nın desteği ile modern hale getirildiğini belirterek, nüfüs göçü nedeniyle öğrenci sıkıntısı çektiklerini kaydetti.

Liseye karşı ilgiyi artırabilmek için çeşitli tanıtım organizasyonları gerçekleştirdiklerini dile getiren Bozov, okullarındaki öğrencilerin büyük bir bölümünün Güney Bulgaristan'dan olduklarını söyledi.

Gaziosmanpaşa Belediyesi heyeti, okulun kütüphanesinde ihtiyaç duyulan roman türü kitaplar için yardım sözü verdi.

İlahiyat Lisesi ziyareti ardından Kırcaali'deki Çocuk Bakım Evi'nde incelemelerde bulunan Gaziosmanpaşa heyeti, kurumun müdürü Yordanka Gospodinova'dan Bakım Evi'nin ihtiyaçları hakkında bilgi aldı.

Bakım Evi'nin Müdürü Gospodinova, çocuklar için nevresim takımlarına gereksinim duyulduğunu dile getirmesi üzerine Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Beşir Açıkça en kısa sürede Kırcaali'ye 200'e yakın çocuk nevresim takımı göndereceklerini vurguladı.

Gaziosmanpaşa Belediye heyeti, Bulgaristan ziyareti sırasında Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis'le de görüştü.

Hasan Azis, Kırcaali'ye ikinci bir cami yapmak istediklerini, projesinin ve onayının hazır olduğunu, sadece kaynak bulmaları gerektiğini dile getirdi.

Yapılacak caminin Balkanlar'ın en büyük camisi olacağını vurgulayan Azis, projeye göre 5 yılın içinde inşaata başlamamaları halinde onayının iptal olacağını ifade etti.

Belediye Başkan Yardımcısı Beşir Açıkça, Meclis Üyeleri Azis Demirtaş, Suat Alkan, Seyhan Özgür ve Gaziosmanpaşa AK Parti İlçe Yönetim Üyesi Ayhan Boyacıoğlu'ndan oluşan heyet, son olarak Kırcaali'nin Kirli (Benkovski) beldesinde Soma'da hayatlarını kaybeden madenciler için okutulan mevlide katıldı ve Gaziosmanpaşa'da yaşayan Gaziosmanpaşalı göçmen vatandaşlarla görüşerek sıkıntılarını dinledi.


Mayıs 20, 2014 | 0 yorum |

Komünist Rejim Karşıtı Yürüyüşlerin Yıl Dönümünde Anma Toplantısı Düzenlendi

19 Mayıs 2014 Pazartesi |

Bulgaristan'da 19 Mayıs 1989 yılında dönemin totaliter komünist rejimine karşı Kırcaali'nin Cebel ilçesinde Türklerin başlattığı protesto yürüyüşlerinin 25'ci yıl dönümünde binlerce kişinin katılımıyla anma toplantısı düzenlendi.

Cebel'deki anma etkinliği, Soma'da meydana gelen maden faciasında ölen işçiler için Bulgaristan Yüksek İslam Şurası Başkanı Şabanali Ahmet'in okuduğu dualarla başladı.

Toplantıda konuşan Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer, bugünün Cebel için bayram olduğunu belirterek, "Cebel halkı, 25 yıl önce hapishanelerdeki siyasi mahkumların çağrısına uydu. Asimilasyona, baskıya ve devlet terörüne karşı 'hayır' demek için bu meydana toplanarak yürüyüş yaptı" dedi.

25 yıl önce Cebel meydanını doldurduklarını ve bu direnişin tüm Bulgaristan'ı sararak Doğu Avrupa'ya yayıldığını kaydeden Ömer, başlattıkları direnişin Berlin Duvarı'nın yıkılmasına katkısı olduğunu vurguladı.

Totaliter sistemin çöküş sürecinin Cebel'den başlaması nedeniyle gururlu ve onurlu olduklarını dile getiren Ömer, Türkiye'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın kutlandığını, bu nedenle de Bulgaristan'daki Türklerin çifte bayram kutladığını ifade etti.

HÖH Başkanı Mestan başsağlığı diledi 

Cebel'deki anma toplantısına katılan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanı Lütvi Mestan da AA'ya yaptığı açıklamada, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini iletti.

Mestan, "Partimiz adına tüm Türkiye'ye başsağlığı diliyorum. Türk halkının acısını bizler de paylaşıyoruz. Seçim dönemi propaganda kampanyamız sırasında geleneksel olarak düzenlediğimiz konserleri iptal ettik. İnşallah bu tür acıları milletimiz bir daha yaşamaz" dedi.

Bulgaristan'daki Türkler, 19 Mayıs 1989 tarihinde Cebel'den başlayan ve diğer şehirlere de yayılan kitlesel gösterilerde 1984 yılında zorla değiştirilen Türk isimlerinin geri verilmesini talep etmişti.

AA



Mayıs 19, 2014 | 0 yorum |

Yunanistan’da göçün ilk adresi Bulgaristan

18 Mayıs 2014 Pazar |

Yunanistan'da süregelen ekonomik kriz derinleştikçe daha fazla kişi çareyi ülke dışında aramaya başladı. Eğitimli işsizlerin önemli bir bölümü Batı ve Kuzey Avrupa'yı denerken, Küçük ve Orta ölçekli işletmelerin çare arayışında ise adres komşu ülke Bulgaristan oldu. Bulgaristan'ın Yunan sınırına yakın şehirlerinde sıklıkla rastlanan Yunanca tabelalar dikkat çekjiyor.

Euronews muhabiri Symela Touchtidou sınırın diğer tarafındaki Yunan göçmenlerin nabzını tuttu:

"Bulgaristan'ın Yunan sınırı yakınlarındaki şehirleri Sandanski, Petriç, Kulata, Melnik'te gittikçe daha fazla Yunanlıya rastlıyorsunuz. 90'larda ilk dalga göçler olduğunda 'Yunanistan Balkanları işgal mi ediyor' deniyordu. Oysa şimdiki görüntü çok farklı. Göç eden işletmeler sığınacak yeni pazar arayışıyla hareket ediyor.

Otel işletmecisi Christos Mavridopoulos da Bulgaristan'a göçen vatandaşlarının sayısının her geçen gün arttığını ifade ediyor:

"Yunanistan'dan ayrılma imkanı olan gidiyor. Her gün yeni işletmeler ve çok sayıda ülkesinden ümidini kesen insanlar… Buraya neden geldiklerini ve sonraki duraklarının neresi olacağını da çok zaman bilmiyorlar. Yalnızca Yunanistan'da olan bitenden bir an evvel kaçmak istiyorlar."

Mekanik işçisi David Podosian da Mavridopoulos'un tarifinn bir örneği görünümünde:
"İşsizlik bana Ptolemaida'yı terk ettirdi ve başka ülkede iş arayıp yaşamaya itti. 700 leva kazanıyorum (yaklaşık 1200 TL) ki bu yeterli. Ptolemaida'da bulabileceğimden daha iyi hayat şartlarına sahibim."

Bulgaristan'a göç yalnızca bireysel değil kurumsal yönü de büyümeye devam ediyor. Ülkedeki Yunan yatırımları 3 milyar Euro'nun üzerine çıkmış durumda. Sınıra yakın Yunan şehirlerinden Serres'in ticaret odası verileri de reel ekonomideki daralmayı ortaya koyuyor:

"Serres ticaret odasından son beş yılda 5 bin firma kaydını sildirdi.Çoğunluğu da Bulgaristan'a göç etti."(Dimitris Giannakis STO Başk Yard.)

Gidişatın bölge ekonomisi için tehdit olduğu görüşünde olan Serres şehir yönetimi vergilerin düşürülerek münhasır ticari bölge ilan edilmesini talep etti. Ancak bu talep AB ortak kuralları çerçevesinde kabul görmedi ve reel ekonomide rüzgar Atina'dan Sofya'ya doğru esmeye devam ediyor.

Copyright © 2014 euronews

Mayıs 18, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan'da HİV virüsü taşıyıcısının sayısı 1 889

Sağlık Bakanlığı, Mayıs 2014 itibarıyla Bulgaristan'da kayıtlı HİV virüsü taşıyıcısının toplam sayısını 1 889 olarak açıkladı.

 

Yıl başından bu yana HİV virüsü taşıyan 59 kişi kaydedilirken, erkeklerde sayının daha yüksek olduğu bildirildi. 

Mayıs 18, 2014 | 0 yorum |

Cebel'de gıyabi cenaze namazı kılındı

17 Mayıs 2014 Cumartesi |

Soma’da trafonun patlaması sonucunda oluşan yangın nedeniyle maden ocağında mahsur kalarak hayatını kaybeden yüzlerce madenci için Bulgaristan'ın çeşitli yerlerinde gıyabi cenaze namazları kılınıyor.
Kırcaali'nin Cebel İlçesinde de Soma'da Hakkin Rahmetine kavusan işçiler için gıyabi cenaze namazi kılındı.
Hayatını kaybeden işçiler için dualar okunarak yaralı olarak maden ocağından çıkan işçiler için şifa temennisinde bulunuldu.
Mayıs 17, 2014 | 0 yorum |

Türkler, Mangallar ve Rezatsi...

Filbe’nin Asenovgrad (Stanimaka) ilçesinde bulunan eski caminin duvarlarına sprey boya ile “Türkler” (Турци), “Çingeneler” (Мангали) ve nazi armasının altına da “sünnnetliler” (резаци) anlamına gelen ifadeler yazıldı.

Bulgaristan’ın farklı bölgelerinde sık sık bu tarz ırkçı söylem içeren yazılar cami duvarlarına yazılır, polise bildirilir, yazılar silinir, sorumlular da hiç bir zaman bulunmaz. Ancak bu defa Asenovgrad’da durum farklı. Zira yazı duvarda duruyor. En son geçtiğimiz pazar günü oradaydı. Bugüne kadar silindi mi orası bilinmiyor.

Filibe Bölge Müftülüğü ve Asenovgrad Cami Encümeni ve İmamı Ne Yapıyor?
Ne zaman yazıldığı bilinmeyen bu yazılar ihbar edildi mi? Yazılar niçin duvardan silinmiyor? Filibe Bölge Müftülüğünün haberi var mı? Daha acısı Asenovgrad Cami yönetimi ve imamınn haberi var mı? Caminin kıble tarafındaki bahçe duvarının dış tarafına hiç bakmışlar mı?

Müslüman Türkler Muhataplardan cevap bekliyor. Bu vurdum duymazlık değil de nedir?

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği

  
20140510_205740 20140510_205747 (1) 20140510_205756

Mayıs 17, 2014 | 0 yorum |