Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

''BİR TÜRK GİBİ KUVVETLİ'' SÖZÜ O'NUNLA BATIYA YAYILDI

25 Haziran 2014 Çarşamba |

Kitapta en dikkat çeken hikayelerden biri de Efsanevi Türk güreşçi Koca Yusuf'a ait...
Türk Havayolları bir çok geleneğin yok olmaya yüz tuttuğu günümüzde çok güzel ve bir o kadar da anlamlı takdire şayan bir çalışmaya imza attı.

Atalardan yadigar kalan güreş geleneğinin tarihini ve anlamını tek bir kitapda toplayan THY, hazırladığı bu kitap ile gelecek nesillere de mükemmel bir miras bırakmış oldu.

Türk Hava Yolları geçtiğimiz günlerde sponsorluğunu üstlendiği "Er Meydanı" adlı kitabın tanıtımını yaptı.

GÜREŞİN HER YÖNÜNÜ ELE ALIYOR
Güreş kültürünü sadece bedeni yönüyle değil, içinde barındırdığı maddi ve manevi unsurlarla birlikte tüm dünyaya ve özellikle de genç nesillere tanıtmak için hazırlanan '''Er Meydanı'' ile yüzlerce yıllık güreş geleneği tüm detaylarıyla birlikte orijinal resim, fotoğraf ve belgelerle desteklenen şık bir tasarımla, görsel bir şölen eşliğinde okuyucularının beğenisine sunuluyor.

ŞİMDİYE KADAR YAZILANLARIN EN KAPSAMLISI
Osmanlı arşivleri başta olmak üzere değişik kaynaklardan araştırılarak titizlikle hazırlanan kitap bugüne kadar Kırkpınar güreşleriyle ile ilgili yazılan birçok kitapdan farklı olmasının yanı sıra en kapsamlısı olarak da ifade ediliyor.
Yüzlerce yıllık güreş geleneğine olan borcun ödemesi olarak adlandırılan kitapda, güreşin tarihine ışık tutulurken, zamanında güreşlerde dahi nasıl savaşlara hazırlık yapıldığını ve güreşin efsane isimlerinin ilginç hikayelerini okuyunca herşeyin iki kişinin karşılıklı güç gösterisinde bulunmasından ibaret olmadığını çok daha iyi anlayacaksınız.
DÜNYAYA NAM SALAN TÜRK!
Kitapta en dikkat çeken hikayelerden biri de Efsanevi Türk güreşçi Koca Yusuf'a ait...
1800'lerde Avrupa ve Amerika’da dünyaya nam salan pehlivanlarımızın en meşhuru olan efsane pehlivan Koca Yusuf çıktığı tüm müsabakaların biri hariç hepsinde ne kadar meşhur güreşçi varsa sırtlarını yere vurarak kısa zamanda cihan pehlivanı unvanını almış.
Organizatörlerin mayo ile güreşmesi teklifini reddeden Koca Yusuf, Avrupa minderlerinde kendi geliştirdiği kispet benzeri bir uzun şortla güreş tutmuş.

''BİR TÜRK GİBİ KUVVETLİ'' SÖZÜ O'NUNLA BATIYA YAYILDI
Fransa’da atasözü haline gelen “bir Türk gibi kuvvetli” sözüne bütün Batı ülkelerinde yeniden revaç veren ilk güreşçimiz de Büyük Yusuf oldu. Katıldığı müsabakalarda çok kısa sürelerde rakiplerini acı içinde minderde bırakması bu sözün Avrupalıların beynine adeta kazınmasına yol açtı.
Kitapta Fransız koyun tüccarı Doublier'in Koca Yusuf ile tanışması ve sonrasında yaşadıklarıyla ilgili bölüme kulak kabartmanız efsanevi güreşçiyi çok daha yakından tanımanıza imkan sağlayacak...

''Doublier, Türk güreşçi Nurullah’tan kendisinden daha yaman ve korkunç birisinin bulunduğunu hayretler içinde öğrendi. Bu yaman ve korkunç pehlivan yakın bir köyde oturan Yusuf idi. Fevkalade gösterişli olan Yusuf, Nurullah’tan boyca kısaydı ama akla hayale gelmez bir kuvveti vardı. Ondan korkulmasının nedeni de çok gaddar ve acımasız olmasıydı.
Hiç vakit geçirmeden bu yaman Yusuf’u aramaya koyuldular. Fakat onu bulmak da kolay olmadı. Çünkü Yusuf gezici idi. Bugün burada yarın başka yerde oluyordu…
Kendisine karşı konulmasına asla göz yummazdı. Cebi para dolu Doublier, bir yerden öbür yere bilgi ala ala koşmuş ve nihayet Yusuf’u büyük bir sefalet içinde İstanbul’da bulmuştu.
Doublier, öğrencisi olacak Yusuf’a işi anlattı.
Yusuf yalnız kazanacağı parayı düşünüyordu. Türkiye’de güreş yaparak çok az kazanıyordu, ama Doublier’in yaptığı Fransa’ya gitme teklifini kabul ederse erişeceği refah ve kazanacağı para o kadar iştah açıcı idi ki teklifi hemen kabul etti. Yakın dostu Nurullah’ı da bulacağı için her şey yolunda demek idi.
Doublier, Yusuf’u Şumnu’ya getirdi. Doublier, Türkçeyi iyi konuşamıyordu.
Gülmeyen yüzü, sert bakışları ve sevimsiz konuşmalarıyla Yusuf tıpkı bir zalime benziyordu.  O ne fazla hassasiyet ne de fazla doğruluk altında eziliyor gibiydi. Fakat korkunç bir kuvvetinin olduğu belli oluyordu, İstanbul’da yükleme ve boşaltma işleriyle uğraşan hamalların dedikleri de Nurullah’ın dediklerini doğruluyordu…
İlk derste Nurullah ve Petrof da bulunuyordu.  Doublier, gösteriye Yusuf’tan başlamak istedi. Koyun tüccarı da unutulamayacak bu deneme dersine hazırdı.
Ders her zaman görülen basit bir ders değildi. Türklere ilk öğretilecek şey Fransa’da yapılacak güreşte ayaklardan tutmak ve ayakla yapılacak oyunların yasak olduğunu anlatmak idi. Buna Türkler hayret ettiler ve hayretlerini saklayamadılar.
Fransız güreşinde bir insanın nasıl yenik sayılacağı onlara anlatılınca, yine şaşırdılar ve Fransız güreşinin tuhaf kuralları olduğunu söylediler.
Doublier öğrencilerinin antrenörü olarak teoriden çıktı ve uygulamaya geçti. Yusuf’a savunma durumu aldırdıktan sonra, kol kapma oyununu gösterdi ve işte böyle yapılır dedi. Fakat Yusuf hiç zorluk çekmeden tutulan kolunu kurtardıktan sonra ve Doublier’i yakaladı ve;
‘işte öyle değil böyle kapılır…’ diyerek Doublier’in kolunu o kadar sıkı tuttu ki Fransız kolunun kırıldığını zannetti. İşaret ederek kolunu bırakmasını anlattı.
Hakikaten çok acı çekiyordu. Yusuf’a yaptıklarının bir oyun öğretmek olduğunu ve o kadar kuvvetli tutmamasını söyledi. Yusuf:
‘Bizde böyle yalancılıktan tutma yoktur. Ya tutulur ya hiç tutulmaz’ dedi ve tekrar Doublier’in elini tutup çekerek bir kolu ile de belinden yakalayarak çok sert bir şekilde yere attı. Fransız, acısından bağırmak zorunda kaldı sonra Doublier olduğu yerde yığılıp kaldı. Yusuf onun yerden kalkmasına gülerek yardım ederken: ‘Yusuf işte böyle güreşir’ dedi.''
FRANSIZLARIN GÖZDESİNİ KOLLARINDA ÇARESİZ BIRAKTI 
Paris’in ünlü gösteri merkezi Folies Bergere’de kendisine on dakika dayanabilecek güreşçiye büyük paralar vadedilen “Müthiş Türk” Koca Yusuf, Fransızların Yunan asıllı şampiyon güreşçisi Pierre’yi mengene gibi kollarında çaresiz bırakmış. 

ÖLÜRKEN BİLE KENDİNE YAKIŞANI YAPTI
Koca Yusuf maalesef çok erken yaşta trajik bir gemi kazası sonrası  Atlas Okyanusu'nun derinliklerinde kaybolarak hayatını kaybetti.  Koca Yusuf güçlü ve yüzmeyi de iyi biliyor olmasından ötürü kaza sonrası birçok kişiyi filikalara taşıyarak hayatını kurtarmış ancak o kudretli kolları daha fazla dayanamayarak pes etmiştir. Okyanusda cesedi bulunamayan Koca Yusuf'un günümüzde bir mezarı bulunmamaktadır.

Efsanevi güreşçinin ölümünden sonra bir makale kaleme alan Amerikalı güreş yorumcusu Koca Yusuf'u şu sözlerle yad ediyordu:

“Eğer Koca Yusuf, Okyanus'un derinliklerinde yatıyorsa, kesinlikle yüzükoyun yatıyordur. Çünkü sağlığında onun sırtını kimse yere getirememişti. Okyanuslar da getirememiştir...” 

İşte THY tarafından hazırlanan bu değerli kitapta ''Koca Yusuf'' gibi bir çok güreşçimiz ve onlara dair çok enteresan hayat hikayeleri yer alıyor.
 Haber7
Haziran 25, 2014 | 0 yorum |

Dimitar Rangelov, Konyaspor'da

Torku Konyaspor, Bulgaristan Milli Takımı futbolcusu Dimitar Rangelov ile 1 yıllık sözleşme imzaladı.

Kulüp binasında düzenlenen imza töreninde konuşan 31 yaşındaki golcü oyuncu Dimitar Rangelov, Türkiye'de olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Teklifi aldığında çok mutlu olduğunu anlatan Rangelov, "Benim için Konyaspor'dan teklif almak sürpriz oldu. Çok konuşmayı sevmiyorum. Ne kadar gol atacağımı neler yapacağımı sahada göstereceğim" dedi.
Torku Konyaspor Başkan Yardımcısı Güven Öten, takıma bir yıldız oyuncu daha kazandırmanın sevincini yaşadıklarını belirtti. Öten, kamp döneminden önce transferi büyük oranda bitirmeyi hedeflediklerini dile getirerek, "Kamp dönemine tam kadro başlamak istiyoruz. Biz inanıyoruz ki, Konyaspor'a çok faydalı olacak bir oyuncuyu aramıza kattık. Dimitrov oyun anlayışıyla bize çok yakın. Türk futboluna çok çabuk adapte olabilecek bir oyuncu" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bulgar oyuncu kendisini 1 yıllığına Konyasporlu yapan imzayı atarak poz verdi.
Dimitar Rangelov geçen sezon İsviçre'nin Luzern takımında forma giymişti
Haziran 25, 2014 | 0 yorum |

Başmüftü Yardımcısı Vedat Ahmet Bal-Türk’ü Ziyaret Etti

Bulgaristan Başmüftü Yardımcısı Vedat Ahmed Kocaeli’de Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti. 

 Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bayram Çolakoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Koç, Genel Sekreter Halit Meriç, Genel Sekreter Yardımcısı Şükrü Ar tarafından ağırlandı. Balkan Kültür Evi’nde karşılıklı görüşmeler yapıldı; Başmüftülük’ün Bulgaristan’daki faalietleri, dernek olarak Bal-Türk’ün faaliyetleri görüşüldü. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Vedat Ahmed Bal-Türk’e Bulgaristan Başmüftüğü’nün tarihini anlatan iki ciltlik çok değerli bir de eser takdim etti.

Görüşmelerden sonra Balkan Kültür Evi’nde Bulgaristan Türklerinin yöresel yemeklerinin yer aldığı öğle yemeği yenildi. Başmüftü Yardımıcısı Vedat Ahmed sergilenen “İlk Mektep” ve “Nüvap” şehadetname ve diplomalarını inceledi.
Genel Başkan Çolakoğlu ve Başmüftü Yardımcısı Ahmed önce İzmit Orhan Camii’ni ziyaret etti. Çolakoğlu İzmit’in Fetih camii ve tarihi hakkında bilgi verdi.
Orhan Camii’nin ardından Bulgaristan’ın Vidin Vilayetinde doğan ve hayatının bir bölümünü orada geçirdikten sonra İzmit Mutasarrıflığına atanan Selim Sırrı Paşanın Köşkü Ziyaret edildi. Köşkte Kocaeli Büyükşehir Belediyesi rehberleri bilgi verdi.
Haziran 25, 2014 | 0 yorum |

Bursa'dan Varna'ya 2 TIR dolusu yardım

24 Haziran 2014 Salı |

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kuzey Doğu Bulgaristan’da yaşanan sel felaketinden zarar gören afetzedeler için hazırlanan 2 TIR dolusu yardım malzemesini Varna’ya gönderdi.

Balkanlar’da ne zaman bir felaket olsa kentin tüm dinamiklerini harekete geçirerek felaket bölgelerine destek veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu sefer Kuzey Doğu Bulgaristan’ın Varna şehrinde yaşanan sel felaketinden etkilenen afetzedelere yardım elini uzattı.

Bursa’da Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda BAL-GÖÇ üyesi hayırsever işadamlarının destekleriyle hazırlanan ve içerisinde ihtiyaç maddeleri bulunan TIR’lar, BURULAŞ’taki başkanlık makamının önünden Varna’ya doğru yola çıkarıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kuzey Doğu Bulgaristan’ın Varna şehrinde büyük bir sel felaketinin yaşandığını belirterek, bölgede bulunan insanlardan yardım talebi aldıklarını söyledi. Türkiye ile Balkanlar arasında köprü görevi gören bir kent olarak bu talebi dikkate aldıklarını ve dostluğun göstergesi olarak çalışmalara hemen başladıklarını kaydeden Başkan Altepe, “Büyükşehir Belediyesi olarak, kent dinamiklerimiz ve BAL-GÖÇ üyesi işadamlarımızla birlikte bu faaliyeti gerçekleştirdik. İçerisinde ev eşyaları, battaniye, giyecek, yiyecek ve temizlik malzemeleri bulunan 2 TIR yardım malzemesini bugün itibariyle yola çıkardık” dedi.

Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin şu anda Varna bölgesinde bulunduğunu ve BAL-GÖÇ yetkilileriyle birlikte ihtiyaç tespiti yaptığını belirterek, ilerleyen günlerde talep edilen ihtiyaç malzemelerinin de temin edileceğini bildirdi.

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Genel Başkanı Doç.Dr. Yüksel Özkan ise, Balkanlar’da ne zaman bir sıkıntı olsa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin desteği gördüklerini vurgulayarak, gösterdiği duyarlılık nedeniyle Başkan Altepe ve ekibine teşekkür etti.

Haziran 24, 2014 | 0 yorum |

Lütvi Mestan, Doğan'ı çekti...


Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Genel Başkanı Lütvi Mestan, Facebook sayfasının kapak fotoğrafından Ahmet Doğan'ı çekti.

Daha önce Ahmet Doğan'lı fotoğrafı kapak yapan Mestan, sözkonusu fotoğrafın yerine sadece HÖH yazılı fotoğraf yükleyerek Doğan'sız olmayı tercih etti. 

ÖNCEKİ KAPAK FOTOĞRAFI:
 ŞİMDİKİ KAPAK FOTOĞRAFI:

Haziran 24, 2014 | 0 yorum |

Deliorman Türk Edebiyat Derneği başkanlığına Hasan Akif seçildi

23 Haziran 2014 Pazartesi |


Deliorman Türk Edebiyat Derneği (DTED) Yönetim Kurulu'nun toplantısında derneğin başkanlığına Hasan Akif'in seçildiği bildirildi.


Başkan yardımcılığına Basri Sabri seçilirken, Hüseyin Köşe'ye ise fahri başkanlık ünvanı verildi. 

Selen Ahmet, Ajans Bg
Haziran 23, 2014 | 0 yorum |

Türk plakalı otobüs Kazanlık yakınlarında alev aldı

21 Haziran 2014 Cumartesi |

İstanbul'dan Romanya'ya giden Türk plakalı yolcu otobüsü,Bulgaristan'ın Stara Zagora ile Kazanlık şehirleri arasındaki karayolunda alev aldı.
Gece saatlerinde meydana gelen olayda, içinde 12 yolcunun bulunduğu 34 YB 5455 plakalı otobüsün şoförlerinin, aracın yandığını fark edince hemen yol kenarında uygun bir yere park ettikleri, yolcuları otobüsten indirdikten sonra kendi çabaları ile yangını söndürmeye çalıştıkları ancak başarılı olamadıkları kaydedildi.
Haber verilmesi üzerine olay yerine gelen itfaiye ekiplerinin, yanan otobüsü söndürdüğü belirtilirken yolcuların zarar görmediği ifade edildi.
12 yolcu, seyehat firması tarafından gönderilen başka bir araçlaRomanya'ya hareket etti.
Türk plakalı otobüsün, teknik arazı nedeniyle alev aldığı belirlendi.
AA

Haziran 21, 2014 | 0 yorum |

Müftülükten minareye haç dikme saldırısına kınama

20 Haziran 2014 Cuma |

Gotze Delçev kentindeki tarihi Karaca Paşa Camisi'nin minaresine, kimliği belirsiz kişilerce, yaklaşık iki metre boyunda tahta haç asılmasının ardından bir açıklama yapan Bölge Müftülüğü, saldırıyı kınadı. 
Gotze Delçev'in bağlı olduğu Blagoevgrad Bölge Müftülüğü yaptığı açıklamada, olayı şiddetle kınadı.
Ülkede son dönemde benzer eylemlerin sıklıkla meydana geldiğini ifade edilen açıklamada, "Müslüman cemaatinin maruz kaldığı bu gibi saldırılar, istisnai hareket veya adi suç olarak değil, daha büyük olaylara neden olabilecek İslam karşıtı suç olarak algılanmalıdır" ifadesi kullanıldı.
İbadet yerlerinin kirletilmesi ve harap edilmesini içeren tüm hareketleri şiddetle kınayan açıklamada ayrıca, "Dinlerarası çatışmaları körükleyen, doğrudan ulusal güvenliği tehdit eden bu olaylar, devletin güvenlik yetkililerince tüm ciddiyetiyle soruşturulmalı, suçlular adalet önüne çıkarılmalıdır" denildi.
Gotze Delçev Bölge Müftülüğü ayrıca, devletin ibadet yerlerinin korunması ve olası saldırıların önlenmesi için gerekli önlemleri almasını istedi.

AA 


Gotse Delçev'de minareye haç diktiler...

Gotse Delçev'deki Karaca Paşa Camisi'nin minaresine 2 metrelik haç dikildi.  Bölge Müftülüğü yetkilileri, haçın kimin tarafından minareye konulduğunun henüz bilinmediğini belirtti. Gotse...
Haziran 20, 2014 | 0 yorum |

Varna'da sel felaketi: 10 ölü

02:00 - Bulgaristan'ın Varna şehrinde etkili olan sağanak nedeniyle meydana gelen sel sularına kapılarak hayatını kaybedenlerin sayısının 10'a yükseldiği bildirildi.

Varna Belediye Başkanı İvan Portnih, ölümlerin yaşandığı Asparuhovo semtinin alçak kesimlerinde etkili olan selin yüzlerce otomobili sürüklediğini, yüzlerce konutun da sular altında kaldığını duyurdu.
Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovçev, Varna'ya giderek, arama kurtarma çalışmalarını yerinde izledi ve görevlilerden bilgi aldı.
Yovçev, aşırı yağışlar nedeniyle ülke genelinde birçok bölgede durumun kritik olduğunu, ölümlerin yaşandığı Varna'da ikinci bir sel dalgasının beklendiğini, bu nedenle durumu kontrol altına almak için ilgili tüm birimlerin çalıştığını belirtti.
Sel sularına kapılarak yaşamını yitirenlerin sayısının 10'a yükseldiği Varna'da, Asparuhovo semtindeki sel felaketinin ardından ölü sayısının artmasından endişe edilirken, sağlık merkezlerine onlarca yaralının başvurduğu kaydedildi.
AA
Haziran 20, 2014 | 0 yorum |

Varna'da sel felaketi

19 Haziran 2014 Perşembe |

Bulgaristan'da, yaklaşık iki aydır aralıklarla devam eden sağanak hayatı etkilerken, Varna kentinde sel sularına kapılan bir çocuk öldü, 4 kişi kayboldu. 

Varna Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, kayıp kişilerin bulunması için çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.
Açıklamada, selin etkili olduğu Asparuhovo semtinde yaşayanlardan evlerinin üst katlarına çıkmaları istendi. 

Asparuhovo'da çok sayıda otomobilin sele kapıldığı, çok sayıda konutun su altında kaldığı ifade edildi. Semtte yaklaşık 4 saattir elektrik verilemiyor.  

Veliko Tırnovo'ya bağlı Kilifarevo kasabası, Beltsa Nehri'nin taşması sonucu felaket bölgesi ilan edildi. Kasabada onlarca evin sular altında kaldığı, evlerinin çatılarına çıkan vatandaşların kurtarılmayı
bekledikleri bildirildi. 

Yetkililerin, evleri sel sularının altında kalan vatandaşlara barınaklar sağlamaya çalıştığı kaydedildi. 

Ajans Bg, AA

Haziran 19, 2014 | 0 yorum |

Gotse Delçev'de minareye haç diktiler...


Gotse Delçev'deki Karaca Paşa Camisi'nin minaresine 2 metrelik haç dikildi. 
Bölge Müftülüğü yetkilileri, haçın kimin tarafından minareye konulduğunun henüz bilinmediğini belirtti.

Gotse Delçev'deki Müslümanlar, olayın provokasyon amacı taşıdığını kaydederken, daha önce de aynı caminin minaresine 'Bulgaristan'da vakıf malları yok, Bulgaristan'ın malı var' şeklnde yazılı pankartların asıldığını hatırlattı. 

Ajans Bg
Haziran 19, 2014 | 0 yorum |

Ali Besteci'den meslektaşları için 'Şoförlük Kıldan İnce'

 
Ali Besteci, meslektaşları taksiciler için beste yaptı. 

22 yıldır taksici olarak çalışan Kırcaalili Ali Besteci, aynı zamanda söz ve besteleri kendine ait olan türküleri de seslendiriyor.

'Atalarımızın bizlere bıraktığı Rumeli türkülerini dilden dile, telden tele aktarmak bizlere onur ve gurur veriyor diyen' müzik sevdalısı Besteci, taksici meslektaşları için hazırladığı bestenin üçüncü albümünün adını taşıdığını söyledi.

Ajans Bg
Haziran 19, 2014 | 0 yorum |

Cumhurbaşkanının vetosu aşıldı

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in, İçişleri Bakanlığı Yasası'na uyguladığı veto, yasanın parlamentoda tekrar kabul edilmesiyle aşıldı.

İçişleri Bakanlığı Yasası, koalisyon hükümetini oluşturan Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ile Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) ve Ataka partisi milletvekillerinin oylarıyla meclisten geçti.

Yeni yasaya karşı çıkan ana muhalefet Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB), yasanın bu haliyle ülke çıkarları için zararlı olduğunu savunurken, hükümeti oluşturan partiler sözkonusu yasanın polislerin sosyal haklarıyla ilgili çoğu sorunu ortadan kaldıracağını belirtiyor.

28 Mayıs'ta kabul edilen İçişleri Bakanlığı Yasası, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev tarafından 9 Haziran günü veto edilmişti.

Plevneliev, vetoya gerekçe olarak polis memurlarının sosyal hakları ile ilgili konuları, yasada vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı riskli noktaların bulunmasını ve İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterinin cumhurbaşkanının kararnamesiyle değil de, içişleri bakanının teklifiyle hükümet tarafından atanmasını düzenleyen maddeleri göstermişti. 

Ajans Bg

Haziran 19, 2014 | 0 yorum |

KEİ toplantisi Varna'da başladı

Bulgaristan'ın doğusundaki Varna kentine bağlı Riviera tatil merkezinde düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) 30. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı başladı.


Türkiye'yi Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın temsil ettiği toplantıda, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristiyan Vigenin, Romanya Dışişleri Bakanı Titus Corlatean ve Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Daçiç katılıyor. KEİ üyesi diğer ülkeler ise bakan yardımcısı düzeyinde temsil ediliyor.
KEİ dönem başkanlığı sona ermek üzere olan Bulgaristan'ın Dışişleri Bakanı Kristiyan Vigenin, toplantının açılış konuşmasında, KEİ üyelerini birleştiren her türlü inisiyatif ve girişimlere destek verdiklerini belirterek KEİ'nin, bölgenin ekonomik kalkınması, yatırımların teşviki ve gelişme konusunda ortak vizyon oluşturma çabalarına odaklandığını söyledi.
Heyet başkanların konuşmalarıyla devam edecek toplantının diğer bölümlerinde KEİ'ye bağlı kuruluşların çalışmaları gözden geçirilecek, gözlemci statüsündeki üyeler ve Bölgesel Diyalog Ortaklarının temsilcileri sunumlar yapacak.
Toplantının sonunda dönem başkanlığı Yunanistan'a geçecek.

Haziran 19, 2014 | 0 yorum |

Kapitan Andreevo'dan TIR geçişleri 6 saatliğine durduruldu

18 Haziran 2014 Çarşamba |

Kapıkule'nin Bulgaristan tarafında bulunan Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'ndaki asfalt çalışmaları nedeniyle, yük taşıtlarının girişine saat 10.00-16.00'da izin verilmeyeceği duyuruldu.
Bulgaristan İçişleri Bakanlığı basın merkezinden yapılan açıklamada, Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda devam eden yol çalışmaları nedeniyle yük araçlarının geçişlerinin 6 saatliğine durdurulacağı belirtildi.
Bulgaristan ile Türkiye arasındaki en büyük sınır kapısı Kapitan Andreevo'daki yenileme ve genişletme çalışmaları, yaklaşık 2 yıl önce başlatıldı.
Sınırdan geçişlerin engellenmemesi amacıyla aşamalı olarak yürütülen çalışmalar için toplam 52 milyon avro harcanacağı kaydedildi.
AA

Haziran 18, 2014 | 0 yorum |

Seçimler 28 Eylül ile 12 Ekim tarihleri arasında yapılacak

17 Haziran 2014 Salı |

Bulgaristan'da 25 Mayıs'taki Avrupa Parlamentosu (Ap) seçiminin ardından ortaya çıkan siyasi kriz aşılmaya çalışılıyor.
Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Ulusal Güvenlik İstişare Kurulu'nun olağanüstü toplantısından sonra yaptığı açıklamada, erken genel seçimlerin 28 Eylül ile 12 Ekim tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
Parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin liderlerinin katıldığı toplantı dört saat sürdü ancak görüşmelerden net bir seçim tarihi çıkmadı.
 Cumhurbaşkanı Plevneliev, yaptığı kısa açıklamada, hükümetin ne zaman istifa edeceğini belirtmedi.
Plevneliev'in siyasi parti temsilcileri ile toplantısı sürerken yüzlerce gösterici Cumhurbaşkanlığı binası önünde gösteri yaparak Bulgaristan'ın geleceği için tüm siyasi partilerin uzlaşmasını istedi.
Gösteriler sırasında Cumhurbaşkanlığı binası etrafındaki yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti.
Bulgaristan'da 25 Mayıs'ta yapılan Ap seçiminde iktidardaki koalisyonun büyük ortağı Bulgar Sosyalist Partisi'nin (BSP) önemli oy kaybına uğramasının ardından oluşan siyasi gerginlik, erken seçim tartışmalarını gündeme getirmişti.
Başbakan Plamen Oreşarski'nin teknokrat hükümetini oluşturan BSP ile ülkedeki Türklerin siyasi temsilcisi konumundaki Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) erken seçim yapılması konusunda anlaşmış, geriye sadece seçimlerin yapılacağı tarihin tespit edilmesi kalmıştı.
AA
Haziran 17, 2014 | 0 yorum |

Hüseyin Hafızov'u destekleyenler çoğalıyor

15 Haziran 2014 Pazar |

Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) milletvekili Hüseyin Hafızov, kamuoyu önünde son dönemde yaptığı konuşmalarıyla takdir toplamaya devam ediyor.

HÖH'ün diğer milletvekillerinden farklı bir uslüba sahip olan Hafızov, partideki şahin kanadın temsilcisi olarak görülüyor.

Bulgarcaya olduğu gibi Türkçeye de son derece hakim olan milletvekili, cesur konuşmaları nedeniyle HÖH'ün yürüttüğü siyaseti eleştirenler tarafından dahi destekleniyor. 

Selen Vedat I Ajans Bg 
Haziran 15, 2014 | 0 yorum |

Çernomorets, Sveti Nikola olamadı

Sık sık isim değiştirme girişimleri ile gündeme gelen Bulgaristan'da bu defa bir kasabanın ismi halk oylamasına gidilerek değiştirilmek istendi ancak katılımın düşük kalması nedeniyle girişim başarılı olamadı.
Karadeniz kıyısında, Burgas ile Sozopol şehírleri arasında yer alan Çernomerets'in ismi Aziz Nikola ile değiştirilmesi yönünde teklif gelince kasabanın muhatarı halk oylaması yapılmasına karar verdi.

Bugün gerçekleştirilen referanduma katılım düşük olunca da Çernomerets ismi değiştirilemedi.
İsim değişikliği için yapılan oylamada Çernomerets kasabasında ikamet eden yaklaşık 1 200 vatandaşın yarısından fazlası 'evet' oyu kullanması gerekiyordu ancak referanduma 300 kişi katıldı. 

Böylece isim değişikliği talep edenler hayal kırıklığına uğramış oldu.
Kasabanın ismi, 1951 yılında Komünist rejimin iktidarı döneminde Aziz Nikola'dan Çernomerets'e değiştirilmişti. 
Ajans Bg
Haziran 15, 2014 | 0 yorum |

İşte Kahin Vanga'dan 2014 ve sonrası için şok kehanetler!

16 yaşındayken bir fırtına sırasında yıldırım çarpması sonucu görme yeteneğini kaybeden Baba Vanga, bu tarihten sonra Orta Çağın ünlü kahini Nostradamus gibi, sonradan gerçek olan kehanetlerde bulunarak, uluslararası üne kavuştu.

 Hayattayken kehanetleri Bulgar hükümeti tarafından kaleme alınarak saklanan Baba Vanga'nın söylediklerinin büyük bülümü doğru çıktı. Baba Vanga, Bulgaristan'da 1989 yılında devrilen eski komünist diktatör Todor Jivkov dahil çok sayıda devlet adamını kehanetleri ile etkiledi. İkinci dünya savaşı sırasında Nazi lideri Adolf Hitler tarafından bizzat ziyaret edilen, Rus gizli servisi KGB'nin bile tavsiyeler aldığı Baba Vanga, 1996 yılında 84 yaşında hayata veda etti.

 Baba Vanga'nın ölümünden önce kayıtlara geçirilen kehanetlerine göre gelecekte insanoğlunu zor günler bekliyor.

 Kanserin dalga dalga yayılmasından komünizmin dönüşüne kadar birçok konuda öngörüde bulunan Baba Vanga, kıyametin kopmasından korkanlara da iyi haberler veriyor. Çünkü Baba Vanga'ya göre, dünyanın sonu 3797 yılında gelecek. Baba Vanga'nın 2014 VE gelecek ile ilgili kayıtlara geçmiş bazı kehanetleri ise şöyle:

 2014 Savaş yüzünden Kuzey Yarımküre’de oluşan radyoaktif kalıntılar, hayvan ve bitkilerin yok olmasına neden olacak.

 Nükleer savaştan canlı çıkan Avrupalılar ise Müslümanlar tarafından başlatılacak kimyasal saldırıyla karşı karşıya kalacaklar. Savaşta kullanılan kimyasal ve nükleer silahların sonucu olarak dünya nüfusunun yarısı cilt kanseriyle mücadele edecek.

 2023 Yerkürenin yörüngesinde belli belirsiz bir değişiklik yaşanacak.

 2018 Dünyanın yeni süper gücü Çin Cumhuriyeti olacak. Sömürenler sömürge haline gelecek.

 2043 Dünya ekonomisi çok iyi durumda olacak. Müslümanlar Avrupa’nın hakimi olacak. 

 2046 Tüm vücut organları yeniden üretilip çoğaltılabilecek.

 2076 Sınıfsız bir toplum düzeni sunan Komünizm tüm dünyaya hakim olacak.

 2028 Yeni bir enerji çeşidi geliştirilecek (büyük olasılıkla kontrol altına alınmış termonükleer reaksiyon).

 Yavaş yavaş açlığın önüne geçilecek. İçinde insan bulunan bir uzay gemisi Venüs’e yollanacak.

 Hastalanan organın yerine yenisinin konması en çok kullanılan ve en basit tedavi yöntemi olacak.

 2066 A.B.D, Müslümanların kontrolü altındaki Roma’ya karşı iklim değiştiren bir silah kullanacak. Bunun sonucunda sıcaklıkta ani ve keskin bir düşüş yaşanacak.

2033 Kutuptaki buzullar eridikçe yerkürenin su seviyesi artacak.

Haziran 15, 2014 | 0 yorum |