Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Sofya'nın Türkçe sokakları...

31 Ağustos 2014 Pazar |

Balkanlar'ın incisi Bulgaristan'da şehir ve sokak isimlerinde ülke tarihinin izlerini sürmek mümkün. 

Sofya’nın merkezi caddesi üzerindeki Odrin Sokağı bunlardan biri. Odrin Bulgarlar'ın Edirne şehrine verdikleri isim olarak biliniyor. Sokağın adıyla Balkan savaşında “büyük kahramanlık” olarak nitelendirilen Edirne Kalesi kuşatmasına atıfta bulunuluyor. Edirne kalesinın Ekim 1912’den, 26 Mart 1913 yılına kadar Bulgar ve Sırp askerleri tarafından kuşatılması, Balkan savaşının sonunu getiren bir zafer olarak algılanıyor. Bugün Sofya’nın merkezi bir sokağı da Odrin, yani Edirne olarak geçiyor. Sokağa kısa süre önce asılan anıt tabelasında da tarihi olay anlatılıyor.

Sofya'da sokakların birçoğu Bulgar tarihinin izlerini sürüyor. Öyle ki Sofya sokaklarından biri, Bulgar askerinin Balkan savaşında büyük yenilgiye uğradığı Çatalca ismini taşıyor. Bulgarların Doğu Trakya çıkartmasını anımsatan sokak, tarihi ve modern mimariyi iç içe barındırıyor.

Sofya’da gara yakın, eski ve yeni binalar arasında sıkışmış kalmış küçük bir sokak ise, bugün Keşan adını taşıyor. Sokak; 1912 Balkan savaşında Keşan’dan bir grup Makedon'un Edirne savunma birliklerine gönüllü asker olarak katılması dolayısıyla bu adı taşıyor. Gri renkler ve komünizm döneminden kalan yapılarla, sanayi ve gar bölgesinin düzensizliğini yansıtan Keşan Sokağı, Bulgar haritasında da bu isimle yer alıyor.

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da ana istikamet belirleyici bir yer sorarsanız, mutlaka Kartal Köprü – Orlov Mos cevabı olur. Buradan başlayan yol ise Tsarigradsko Şose, yani İstanbul Yolu olarak geçer.

İşte buradan yola çıkarsanız, devamında Filibe, sonra Kapıkule ve sonraki istikamet İstanbul olacak. Perlovska nehri kanalının ikiye böldüğü kentte Kartal köprüsünden başlayan anayol, kentin ulaşım ağının merkezini oluşturuyor.


Sevda Dükkancı
Ağustos 31, 2014 | 0 yorum |

Milliyetçiler soruyor: 'Türkiye'den 200 bin oy gelirse...'

Bulgaristan'da aşırı sağ çizgideki 13 siyasi parti ve hareketin bir araya gelerek oluşturduğu Vatansever Cephesi Koalisyonu'nun (NFSB-VMRO), 5 Ekim'de yapılacak erken genel seçimler öncesinde ülkedeki Türkler ve Türkiye karşıtı söylemlerinde artış görülüyor.
Vatansever Cephesi Koalisyonu'nun Eş Başkanı ve koalisyonun iki ana partisinden biri olan İç Makedon Devrimci Örgütü Partisi (VMRO) Genel Başkanı Vladimir Karakaçanov, Türkiye'de yaşayan ve çifte vatandaşlığa sahip Bulgaristan göçmenlerinin oy kullanmasını değerlendirirken, Türkiye'de daimi ikamet eden ve Türkiye'deki seçimlerde oy kullanan kişilerin "Bulgaristan'ın geleceğini belirlememesi gerektiği" söyledi.
Türkiye'de faaliyet gösteren Bulgaristan göçmenlerine ait sivil toplum örgütlerinin Türk Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye'nin istihbarat örgütleri tarafından idare edildiğini iddia eden Karakaçanov, Türkiye'den gelecek oylar nedeniyle seçimlerin adil olmayacağını savundu.
Merkezi İstanbul'da bulunan Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği (BulTürk) Başkanı Rafet Ulutürk ise Bulgaristan'da seçimler öncesinde aşırı milliyetçi grupların bu tür demeçlerine artık alıştıklarını kaydetti. Bulgaristan'ın Avrupa Birliği'nin (Ab) en yoksul ülkesi olduğuna işaret eden Ulutürk, bu grupların yoksullukla mücadele edip, etnik ve dini ayrım yapmaksızın halkın refahını yükseltmeye yönelik çaba göstermek yerine aşırı milliyetçi fikirleri savunduğunu dile getirdi.
"Kamuoyu önünde söylenen, ucuz popülizm ürünü, ırkçılığa varan bu tür ifadelerin sahipleri milliyetçi olamaz" diyen Ulutürk, etnik ayrımcılık yapmadan tüm Bulgaristan vatandaşlarının ülkenin kalkınması için hep birlikte çalışması gerektiğini vurguladı. Ulutürk, "Nerede yaşadıklarına bakılmaksızın Bulgaristan vatandaşları eşit haklara sahiptir" dedi.
Bulgaristan'daki siyasi gözlemciler, ülkede yapılan her seçim öncesinde aşırı sağ çizgideki oluşumların söylemlerinde ülkedeki etnik grupları hedef alarak, popülizm yaptıklarına ve bu şekilde düşük oy oranlarını yükseltme çabası içine girdiklerine dikkat çekiyor.
AA

Ağustos 31, 2014 | 0 yorum |

Anadolu Üniversitesi, Filibe'de büro açtı

30 Ağustos 2014 Cumartesi |

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Filibe'de irtibat bürosu açtı.

Açılışa Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci katıldı. 


Bulgaristan’da 2013 yılından itibaren Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi soydaşlarımıza ve Türkçe bilen herkese eğitim fırsatı sunmaktadır.  Bulgaristan’da 10 bölüm mevcuttur. Lisans programlarından İktisat, İşletme, Kamu yönetimi, Sosyoloji, Türk dili ve edebiyatı, ve Uluslararası ilişkiler; önlisans programlarından ise İlahiyat, Turizm ve Otel işletmeciliği, Dış ticaret ve Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümleri arasından tercih yapılabilir. Öğrenciler derse girmeden, ders kitapları üzerinden ve Açıköğretim e-Öğrenme Portalı yardımıyla öğrenim görürler. Sınavlar her dönem 2 tane olmak üzere Filibe’de yapılmaktadır. 

Ajans Bg 



 

Bulgaristan’da da 2013 yılından itibaren Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi soydaşlarımıza ve Türkçe bilen herkese eğitim fırsatı sunmaktadır.  Bulgaristan’da 10 bölüm mevcuttur. Lisans programlarından İktisat, İşletme, Kamu yönetimi, Sosyoloji, Türk dili ve edebiyatı, ve Uluslararası ilişkiler; önlisans programlarından ise İlahiyat, Turizm ve Otel işletmeciliği, Dış ticaret ve Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümleri arasından tercih yapılabilir. Öğrenciler derse girmeden, ders kitapları üzerinden ve Açıköğretim e-Öğrenme Portalı yardımıyla öğrenim görürler. Sınavlar her dönem 2 tane olmak üzere Filibe’de yapılmaktadır.  - See more at: http://ajansbg4.blogspot.com/2014/08/anadolu-universitesi-ackogretim.html#sthash.TaL3rL4C.dpuf

Bulgaristan’da da 2013 yılından itibaren Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi soydaşlarımıza ve Türkçe bilen herkese eğitim fırsatı sunmaktadır.  Bulgaristan’da 10 bölüm mevcuttur. Lisans programlarından İktisat, İşletme, Kamu yönetimi, Sosyoloji, Türk dili ve edebiyatı, ve Uluslararası ilişkiler; önlisans programlarından ise İlahiyat, Turizm ve Otel işletmeciliği, Dış ticaret ve Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümleri arasından tercih yapılabilir. Öğrenciler derse girmeden, ders kitapları üzerinden ve Açıköğretim e-Öğrenme Portalı yardımıyla öğrenim görürler. Sınavlar her dönem 2 tane olmak üzere Filibe’de yapılmaktadır.  - See more at: http://ajansbg4.blogspot.com/2014/08/anadolu-universitesi-ackogretim.html#sthash.TaL3rL4C.dpuf
Ağustos 30, 2014 | 0 yorum |

Tezcan Naimova, Barekov'un partisinden Kırcaali adayı

5 Ekim'de gerçekleştirilecek erken genel seçimlerde Nikolay Barekov'un partisi Sansürsüz Bulgaristan, Tezcan Naimova'yı Kırcaali seçim bölgesinden aday gösterdi. 

Bölgedeki Türklerin oylarını almayı hedefleyen Sansürsüz Bulgaristan Partisinden milletvekili adayı olan Naimova, daha önce verdiği bir demeçte ”Türkiye bir sporcu cenneti. Bulgaristan’dan değişik spor dallarından çok sayıda soydaş sporcuyu barındıran ve büyük imkanlar sağlayan bir ülke. Bulgaristan’da yaşayan bir Türk sporcu olarak Türk Milli formasıyla yarışmayı arzuluyorum.” demişti. 

Ajans Bg 


Ağustos 30, 2014 | 0 yorum |

HŞHP Başkanı Kırcaali'den aday

Hürriyet ve Şeref Halk Partisi Genel Başkanı Korman İsmailov, 5 Ekim tarihinde yapılacak erken genel seçimler için Kırcaali'den milletvekili adayı.

Reformatorski Blok'u oluşturan beş partiden biri olan HŞHP lideri İsmailov, siyasi oluşumun Kırcaali seçim bölgesi milletvekili aday listesinin ilk sırasında yer alıyor. 

 HŞHP, bir önceki seçimlerde Türkiye'nin desteğini almasına rağmen yüzde 4'lük barajı aşamadı.

Ajans Bg
Ağustos 30, 2014 | 0 yorum |

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev: 'İlişkilerimiz güçleniyor, gelişiyor ve derinleşiyor'

29 Ağustos 2014 Cuma |

Cumhurbaşkanı Rosen Plevniyev, Türkiye-Bulgaristan ilişkilerinde son yıllarda artan ivmeye vurgu yaparak "İlişkilerimiz güçleniyor, gelişiyor ve derinleşiyor. Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı döneminde de bu ivmenin devam edeceğine inanıyorum" dedi.

Plevniyev, cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine katılmak için geldiği Ankara'da, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de ilk defa bir cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin önemine işaret eden Plevniyev, şöyle konuştu:

"Türkiye'de son derece demokratik bir sürece sahne olduk. Hem Sayın Abdullah Gül, hem Sayın Recep Tayyip Erdoğan hem de Ahmet Davutoğlu Bulgaristan'ı çok iyi biliyorlar. Yeni dönemde de gelişmekte olan ilişkilerimizin aynen devam edeceğine inanıyorum. İlişkilerimiz güçleniyor, gelişiyor ve derinleşiyor. Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı döneminde de bu ivmenin devam edeceğine inanıyorum."

İki ülkenin stratejik partner ve NATO üyesi olduğunu belirten Plevniyev, son yıllarda ikili ilişkilerde özellikle ticaret alanında büyük ilerleme sağlandığını kaydetti. Karşılıklı yatırımlarla ticaret hacminin 5 milyar dolara çıktığını söyleyen Plevniyev, hala mevcut potansiyelin tam olarak hayata geçirilemediğini ve gelecek yıllarda bu potansiyelin de kullanılacağına inandığını ifade etti.

TAP projesi


Azerbaycan'ın Şahdeniz-2 havzasından çıkarılacak doğalgazı, Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) projesinin Bulgaristan için büyük öneme sahip olduğunu kaydeden Plevniyev, şunları söyledi:

"TAP, tüm ülkeler için çok stratejik bir proje. Bulgaristan için de çok önemli çünkü gaz kaynağımızı çeşitlendirmek istiyoruz. 23-24 Eylül'de Bakü'de Azerbaycan, Türkiye, Yunanistan ve daha birçok ülkenin lideriyle bir araya geleceğiz. Azeri arkadaşlarımızla anlaşmamızı yaptık, onlardan gaz alacağız."
AA



Ağustos 29, 2014 | 0 yorum |

Başkonsolos Şener Cebeci: 'Filibe’de görev yapmaktan büyük onur ve mutluluk duydum'

Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci’nin Veda Mesajı.
1 Ağustos 2012’den beri gururla yürütmekte olduğum Filibe Başkonsolosluğu görevimi, 31 Ağustos 2014 tarihi itibariyle tamamlamış olacağım.
Sadece Bulgaristan’ın değil, tüm Balkan coğrafyasının en güzel şehirlerinden biri olan, ortak tarihimizden derin izler taşıyan Filibe’de görev yapmaktan büyük onur ve mutluluk duydum. Hem profesyonel yaşantımda hem de ailevi/kişisel hayatımda Filibe’nin daima ayrı ve özel bir yeri olacaktır. Aynı şekilde, Rodopların ve Kırcaali bölgesinin, bu bölgede yaşayan soydaşlarımızın aziz hatırasını her daim özenle saklayacağım.
Dost, komşu ve müttefik ülke Bulgaristan’da görev yaptığım iki sene boyunca, başta işadamlarımız ve öğrencilerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızla, sayıları yüzbinlere varan soydaşlarımızla ve Bulgar dostlarımızla yakın temas ve işbirliği içinde olmaya, görev alanımız çerçevesinde ilişkilerimizi her alanda geliştirmeye gayret ettim. Tüm bu süreçte ilgi, katkı ve desteğini esirgemeyen vatandaşlarımıza, soydaşlarımıza ve Bulgar dostlarımıza şükranlarımı sunmayı bir borç bilirim.
Önemli sorumluluklar taşıyan bu görevde şahsıma gösterilen yakınlık ve dostluğun, Eylül 2014 itibariyle Filibe Başkonsolosu olarak göreve başlayacak meslektaşım Alper Aktaş’tan da esirgenmeyeceğine olan inancım tamdır.
Bu duygu ve düşüncelerle tüm vatandaşlarımıza, soydaşlarımıza ve Bulgar dostlarımıza en derin saygılarımı sunuyorum.
Ağustos 29, 2014 | 0 yorum |

8 milyon kez izlenen klip ceza alacak mı?

28 Ağustos 2014 Perşembe |

7 milyon nüfuslu Bulgaristan'da internet üzerinden 8 milyon defa seyredilen müzik klibi tartışmalara neden oldu. 

Krisko ve Maria İlieva'nın söylediği 'Vidimo Dovolni' adlı parçada kullanılan cinsel içerikli sözler velileri rahatsız etti.

Aynı şekilde 'Vidimo Dovolni' klibinde gösterilen açık sahneler de bazı velilerin Elektronik Medya Kurulu'na (SEM) şikayet dilekçeleri vermelerine neden oldu. 

SEM'den yapılan açıklamada, kurum olarak sözkonusu klibi yayından kaldırılması için yetkilerinin olmadığı belirtilerek, şikayetlerin incelenmesininden sonra para cezası uygulayabileceklerini kaydedildi. 

Ajans Bg



Ağustos 28, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan'da Müslümanların ibadet yerlerine saldırılar artıyor

Bulgaristan'da ırkçı grupların Müslüman ibadet yerlerine saldırıları sistematik olarak devam ediyor.



Bulgaristan'da ırkçı grupların Müslüman ibadet yerlerine saldırıları sistematik olarak devam ediyor. Ülkenin Müslüman nüfusunun tepkisine rağmen son 25 yılda bu tür eylemlerin sayısı 250'ye ulaştı.
Bulgaristan'da bu ay başında feshedilen son parlamentoda temsili olmasına rağmen gittikçe destek kaybeden Rusya yanlısı, ırkçı Ataka (Atak) partisi gibi oluşumların üyelerinin saldırıları özellikle son iki yılda arttı. Ataka partisi milletvekillerinin 2011 yılında Sofya’da Banya Başı Camisi'ne karşı düzenlediği saldırının bu tür provokatif eylemleri cesaretlendirdiği belirtiliyor.
Nüfusu 7,3 milyon olan Bulgaristan’da 1,5 milyon Müslüman yaşıyor.  Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü Genel Sekreteri Ahmet Aptullov’un verdiği bilgiye göre, ülkede 2012 yılında cami ve müftülüklere karşı toplam 12 saldırı düzenlendi. Komünist rejimin yıkılmasından bu yana ülke genelinde son 25 yılda bu tür çirkin eylemlerin sayısı 250’ye vardı.

Tek bir saldırgan bile yakalanamadı

Son iki yılda benzer olaylar gittikçe artarken, saldırılarla ilgili soruşturmaları yürüten makamlar şimdiye kadar tek bir suçluyu bile yakalayabilmiş değil. Aynı zamanda ülkenin Filibe, Varna, Kazanlık, Eski Zağara ve Nevrakop gibi Türk ve Müslümanların yaşadığı birçok bölgesinde ırkçıların çirkin eylemlerinin izlerini görmek mümkün. Bunların en belirgin örneklerinden biri Bulgaristan’ın güneyinde, Yunanistan sınırı yakınındaki Nevrakop (Gotse Delçev) şehrinde göze çarpıyor.
Nevrakop'ta 4 bin 500’ü aşkın Müslüman yaşıyor ancak ibadet edebilecekleri bir camileri yok. İbadetlerini yerine getirmek üzere Nevrakop’un bağlı olduğu Blagoevgrad Bölge Müftülüğü tarafından satın alınan ve mescide dönüştürülen bir bina kullanılıyor.
Oysa şehirden geçen Mesta deresinin kıyısında 1520 yılında inşa edilmiş Karaca Paşa Camisi bulunuyor. Ancak cami harap vaziyette duruyor. Yaklaşık 500 yıllık Karaca Paşa Camisi bir vakıf mülkü. Ancak devlet tarafından "tarihi ve kültürel anıt" statüsü verildiği için bu eser yasalara göre sadece devlet tarafından restore edilebiliyor.

"Tek bir cami kalmasın" kampanyası

Devlet ise hiç bir girişimde bulunmadığı için bina her geçen gün daha da yıpranıyor. Bölgede etkin olan ırkçı ve milliyetçi gruplar, etrafı tel örgüyle çevrilmiş camiye girerek binaya zarar veren eylemlerini sürdürüyor.
Bulgaristan devlet kurumları tarihi anıta sahip çıkmazken, ırkçı ve aşırı milliyetçi gruplar "Gotze Delçev’de tek bir cami kalmasın" sloganlı kampanya yürütüyor. Son yıllarda gerek Nevrakop’ta bulunan Blagoevgrad Bölge Müftülüğü binasına, gerekse Karaca Paşa Camisi’nin yıkıntılarına karşı saldırılar düzenleniyor.
İki yıl önce Bölge Müftülüğü binasının kapısına kesilmiş bir domuz kafası asan saldırganlar, 1,5 ay önce de cami minaresine 2,5 metre boyunda demirden yapılmış bir haç dikmişti.

Camiye gamalı haç çizildi

Nevrakop’ta Balkan Savaşı’na kadar Müslümanlara ait 13 cami, 1 medrese ve daha birçok mimari eser bulunuyordu. Bugün Bölgede Osmanlı mirasından kalan tek eser olan Karaca Paşa Camisi de 1912 yılından bu yana birçok kez saldırıya uğradı ve hasar gördü. 
Blagoevgrad Bölge Müftüsü Aydın Muhammed, camiyi kurtarmak üzere bugüne dek gösterdikleri çabaların tümünün boşa gittiğini belirtti. Aydın Muhammed, sınır tanımayan saldırıların izlerini AA’ya tanıtırken, son eylemin 15 Ağustos'ta yapıldığını söyledi. Muhammed, ırkçıların minarenin alt kısmına kırmızı boyayla çizdikleri gamalı haçı ve yazılan Hristiyan propagandası içerikli yazıları üzüntü ile gösterdi.
Aydın Muhammed, "Şehirdeki Müslümanlara hizmet edebilecek camimiz yıkıntılar içinde" sözleriyle sorunlarını paylaştı.
Blagoevgrad Belediyesi'nin arşivlerini araştıran Bölge Müftüsü Muhammed, 1912'den sonra kalan son üç caminin ikisinin yıkıldığını ancak Karaca Paşa Camii’ne karşı yıkım girişimlerinin başarısız olması nedeniyle binanın bir süre daha ayakta kalabildiğini belirtti.

Restore edilemiyor

Komünist rejim sırasında 1985 yılında Karaca Paşa Camisi’ne "tarihi ve kültürel anıt" statüsü veren Kültür Bakanlığı, binanın restorasyonu için proje bile hazırlamış, ancak bunu asla uygulamaya geçirmemiş.
Bulgaristan Müftülüğü'nün camiye sahip çıkması ve onu yeniden ibadete açmasının önüne engel koyan devlet, binanın temelinin altında Roma döneminden kalma bir kilise kalıntıları ve Hristiyan mezarlığı bulunduğunu savunuyor. Bu iddiayı desteklemek için Avusturyalı bir şirketin incelemesi ve onayı gösteriliyor.
Aydın Muhammed, caminin altında Hıristiyanlık kalıntıları arayan kazılar sırasında hem binanın hem de bugün artık şerefesi yıkılmış bulunan minaresinin temelindeki taşıyıcı yapı unsurlarının zedelendiğini, birkaç yıl önce de kötü hava şartlarından kubbesinin çöktüğünü söyledi.
Karaca Paşa Camisi'nin hemen karşısında bulunan ve bugün farklı bir yapıya sahip olan şehirdeki eski medrese ise 1970 yılına ait “şüpheli” görünen bir satış belgesi ile devlete satılmış bulunuyor. Medresenin olduğu yerde inşa edilmiş ve halen engelli çocukların eğitim gördüğü okulun yeri, Bulgarlar arasında hala "Türk Pansiyonu" olarak biliniyor.
Muhammed’e göre, bölgedeki Türk ve Müslümanlara ait yapılara düzenlenen her saldırının ardından polise yapılan suç duyurularıyla ilgili açılan soruşturmalar kısa sürede sonuca bağlanmadan kapatılıyor. Soruşturma iptalleri için "hasarların maliyetinin ülkedeki asgari aylık ücretten düşük olması" bahane gösteriliyor. Belediye, polis, savcılık ve diğer tüm devlet organların kaygısızlığı ırkçıların eylemlerine cesaret veriyor.
Bölge Müftüsü Muhammed, camiyi tamamen yıkılmaktan kurtarmak üzere hazırladıkları onarım ve restorasyon projesinin devlet tarafından reddedildiğini dile getirdi. Muhammed, Bulgaristan ile Türkiye arasında tarihi ve dini eserlerinin karşılıklı korunmasını öngören bir programa katılmaya çalıştıklarını, ancak bunda da başarılı olamadıklarını anlattı.
Aydın Muhammed, “Eğer bir gün camimize sahip çıkabilirsek sadece Nevrokop’taki değil, Bölge Müftülüğümüze bağlı yaklaşık 31 bin Müslümanın tamamı camiyi ibadete açmamıza yardım edecek” dedi.

AA
Ağustos 28, 2014 | 0 yorum |

HÖH adaylarını açıkladı. Peevski iki bölgeden vekil adayı

Bulgaristan'da Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) erken genel seçim içim milletvekili adaylarını açıkladı. Listede sürpriz isim olarak Bulgar Sosyalist Partisi kotasından Maliye Bakanlığı yapan Petor Çobanov görülüyor. 

2009 ila 2014 yılları arasında Savunma Şefi olan Simeon Simeonov da Sofya 24'üncü bölgeden listesinden HÖH adına yarışacak. Medya patronu olarak bilinen ve güvenlik servisinin başına getirilen fakat protestolardan dolayı göreve başlamayan Delyan Peevski de Pazarcik ve Stara Zagora'dan milletvekili aday listelerinde bulunuyor.

Milletvekili adaylarını açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan HÖH Başkanı Lütvi Mestan, Razgrad ve Şumnu'dan 2 yerine 3 milletvekili beklediğini aktardı.

Toplam 360 adayın yarışacağı listelerdeki ortalama yaşın 40 olduğunu aktaran Mestan, herhangi bir partinin seçimlerde çoğunluk sağlayamaması durumunda seçimlerin yenilenmesi gerektiği görüşünü paylaşmadığını dile getirdi.

Kırcali ve Haskovo'dan aday gösterilen Mestan, sonuçları olduğu gibi kabul edeceklerini ve ülkenin her şeyden önce ulusal öncelikler konusunda uzlaşmaya ihtiyacı olduğunu kaydetti.


AA 



Blagoevgrad Aliosman İmamov,
Burgaz Hüseyin Hafızov,
Varna Yordan Tsonev,
Veliko Tırnovo - Vratsa Kamen Kostadinov,
Vidin Stanislav Anastasov,
Gabrovo Çetin Kazak,
Dobriç Ruşen Rıza,
Kırcaali Lütfi Mestan,
Küstendil Aleksandır Metodiev,
Loveç Ceyhan  İbrahimov,
Montana - Sofya 25. Bölge Petır Çobanov,
Pazarcik Delyan Peevski,
Pernik Nigar Cafer,
Pleven Mithat Metin,
Plovdiv merkez Ventsislav Kaymakamov,
Plovdiv bölge Cevdet Çakırov,
Razgrad Ahmet Ahmedov,
Ruse Feriha Ahmedova,
Silistre Ramazan Atalay,
Sliven Yanko Yankov,
Sofya 23. Bölge Mariyana Georgieva,
Sofya 24. Bölge Simeon Simeonov,
Tırgovişte Tuncer Kırcaliev,
Haskova Lütfi Mestan,
Şumen Aydoğan Ali,
Yambol İliya İliev


  1. Благоевград               – Алиосман Имамов
  2. Бургас                        – Хюсеин Хафузов
  3. Варна                          - Йордан Цонев
  4. Велико Търново        - Камен Костадинов
  5. Видин                         - Станислав Анастасов
  6. Враца                          -Камен Костадинов
  7. Габрово                      -Четин Казак
  8. Добрич                       -Рушен Риза
  9. Кърджали                   -Лютви Местан
  10. Кюстендил                 -Александър Методиев
  11. Ловеч                          -Джейхан Ибрямов
  12. Монтана                     -Петър Чобанов
  13.  Пазарджик                 -Делян Пеевски
  14. Перник                        -Нигяр Сахлим
  15. Плевен                       -Митхат Метин
  16. Пловдив-град            -Венцислав Каймаканов
  17. Пловдив-област        -д-р Джевдет Чакъров
  18. Разград                       -Ахмед Ахмедов
  19. Русе                            -Ферихан Ахмедова
  20. Силистра                    -Рамадан Аталай
  21. Сливен                       -Янко Янков
  22. Смолян                       -Мустафа Карадайъ
  23.  София -23 МИР         -проф. Мариана Георгиева Бенчева
  24. София -24 МИР         -ген.Симеон Симеонов
  25. София -25 МИР         -Петър Чобанов
  26. София –област           -Емил Иванов
  27. Стара Загора              -Делян Пеевски
  28. Търговище                 -Тунчер Кърджалиев
  29. Хасково                      -Лютви Местан
  30. Шумен                        -Айдоан Али
  31. Ямбол                         - Илия Илиев
Ağustos 28, 2014 | 0 yorum |

Bulgar öğretim üyelerinden Edirne'de ’Sınırlar Ötesi’ Fotoğraf sergisi

27 Ağustos 2014 Çarşamba |

Sofya Yeni Üniversitesinde öğretim üyeliği yapan Vasíl Garnizov ile Lyudmil Chrıstov'un çektiği 40 eserden oluşan ve her iki ülke kültürünü yansıtan fotoğraf sergisi Edirne Ticaret Ve Sanayi Odası Fuaye alanında açıldı.
Fotoğraf sergisinin açılış kurdelesini ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, ETSO Meclis Başkanı Mehmet Eren, TÜ Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Edirne Emniyet Müdürü Dr. Rağmi Baştuğ, Haskova Ticaret Odası Başkanı Yancov Yanev, Başkan Yardımcısı Todor Boyacı, Bulgaristan Yambol Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Stoycho Stoychev, Bulgaristan Sofya Yeni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Plamen Boçkov birlikte keserken Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da serginin açılışının fotoğraflarını çekti.
Serginin açılış konuşmasını yapan Bulgaristan Sofya Yeni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Plamen Boçkov, serginin açılmasında emeği geçen fotoğraf sanatçılarıyla iki ülke Ticaret ve Sanayi Odalarına teşekkür etti. Sergide sergilenen fotoğraflarda iki ülke insanları arasında benzerliklere de dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Beçkov, iki ülkeyi sınırların ayırdığını oysa iki ülke insanlarının yaşantılarının aynı ve sıradan aile yaşantısı olduğunu kaydetti.
Bulgaristan Sofya Yeni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Plamen Boçkov, "Bulgaristan ile Türkiye'nin arasında sınırlar var ama insanlarının yaşantıları aynı iki ülke arasında sık sık kültürel faaliyetlerin devam etmesi bizleri çok mutlu ediyor" dedi.
ETSO Fuaye alanında açılan fotoğraf sergisi 15 gün süre ile sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
IHA
Ağustos 27, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan: 'Rusya bizim için tehdit'

"Vizyon 2020: NATO ve Avrupa Savunmasında Bulgaristan'ın Yeri" başlıklı rapora göre, Bulgaristan, Avrupa-Atlantik topluluğunun en yoğun risk ve tehditlerinin olduğu yerde bulunuyor ve bu riskle tehditlerin orta ve uzun vadede azalması beklenmiyor.

Rusya'nın eski Sovyetler Birliği ülkelerindeki etkisini artırma girişimlerine ve bu bağlamda Ukrayna krizine işaret edilen raporda, "Rusya Federasyonu'nun özellikleri ve devlet yapısı göz önünde bulundurulduğunda bu gelişmeler Bulgaristan ve NATO için ciddi tehdit oluşturuyor" ifadesi kullanıldı.

Hibrit savaşın oluşturduğu tehditler

Özel güçlerin, istihbarat görevlilerinin ve yerel güçlerin birlikte, gizli biçimde kullanılmasıyla yürütülen hibrit savaşın Bulgaristan'ın karşı karşıya bulunduğu en büyük tehdidi oluşturduğu belirtilen rapora göre, Kiev, AB, ABD ve NATO ile Moskova arasındaki cepheleşme, Bulgaristan'ın ekonomisini ve enerji güvenliğini olumsuz etkileyerek ülkenin savunma gücünü azaltıyor.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki krizlere de değinilen raporda, şunlar kaydedildi:
"Suriye'deki bunalım, Irak'ta iç savaş çıkma tehlikesi, İsrail ile Hamas arasındaki silahlı çatışmalar, Lübnan, Libya, Mısır ve Cezayir'deki durum Bulgaristan, NATO ve AB'nin güvenliği için sürekli tehdit oluşturuyor."

Raporda, sığınmacı akınları ile ülkeye terörist örgütlerin temsilcilerinin girebileceği vurgulandı.
Raporda ayrıca Batı Balkanlar'ın NATO ve AB entegrasyon sürecinin yavaşlaması da potansiyel güvenlik riski olarak gösterildi.

Yeni silahların alımı

Raporda, eskiyen Rus yapımı MiG savaş uçaklarının yerine yeni uçakların alınması, Deniz Kuvvetleri'nin kullandığı E-71 tipi firkateynlerin onarım ve silahlarının yenilenmesi, Kara Kuvvetleri'ne yeni zırhlı araçların ve Ukrayna'daki gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda uzun menzilli füze sistemlerinin alınması önerildi.

Raporun hazırlamasında aktif rol oynayan geçici teknokratlar hükümetinin Savunma Bakanı Velizar Şalamanov, basına yaptığı açıklamada, savunmaya ayrılan paranın büyük bir bölümünün yeni silahlar için harcanması gerektiğini belirtti.

Rapor, onay için hükümete bağlı Güvenlik Konseyi'ne sunulacak ve onaylandıktan sonra 4-5 Eylül'de Galler'de düzenlenecek NATO toplantısında tanıtılacak.


AA
Ağustos 27, 2014 | 0 yorum |

Bursalı işadamları Bulgaristan'dan ticari ataşe istiyor

26 Ağustos 2014 Salı |


Balkan Rumeli Sanayici ve İşadamları Derneği, BALKANSİAD, Bulgaristan İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov ve Bulgaristan Bursa Konsolosu Evgeni Vasilev’i ağırladı.

 

BALKANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aytuğ Onur ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda BALKANSİAD’ın Balkanlara yönelik projeleri ve hedefleri Bulgar bürokratlarla paylaşıldı.BALKANSİAD olarak Türkiye ile Balkanlar arasında hem ekonomik hem de kültürel bir köprü vazifesi gördüklerini vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Aytuğ Onur, “Balkanlarda önemli ekonomi zirveleri düzenliyoruz.Bunlardan birini 3-6 Eylül tarihleri arasında Bulgaristan’da iki farklı şehirde Bulgaristan Ticaret Odası ile birlikte 4 Eylül’de Filibe, 5 Eylül’de Sofya’da olacak şekilde gerçekleştireceğiz. Bu ekonomi zirvesinde sizin de katkılarınızı bekliyoruz.2015 yılı içinde Balkan fuarı ve Balkan haftası organizasyonlarını düzenleyeceğiz.Bu organizasyonda da Bulgaristan’ın yerini almasını istiyoruz” dedi.

“BURSA’YA TİCARİ ATAŞE İSTİYORUZ”

Bursa’nın Balkanlara ihracatta ikinci sırada yer aldığını ve bu açından Balkanlar için önemli bir yere sahip olduğunu belirten Aytuğ Onur, “Bulgaristan açısından Bursa ilk sıradadır çünkü karşılıklı iş potansiyeli en yüksek olan şehirdir.Bu açıdan İstanbul’da bulunan iki ticari ataşenin birinin Bursa’da olması gerektiğini düşünüyoruz ki burada konsolosluğa tahsis edilen binada ataşelik için de bir bölüm bulunuyor.Bursa’da Bulgaristan ile iş yapma potansiyeli olan firmaların yoğunluğu bunu gereklilik haline getiriyor” şeklinde konuştu.Aytuğ Onur, toplantıda ayrıca BALKANSİAD’ın planladığı diğer projeler hakkında da bilgi verdi.

“İŞ BİRLİĞİNİ DESTEKLİYORUZ”

Kendisine gösterilen konukseverliğe teşekkür eden Bulgaristan İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov, iş birliği sağlanması için elinden gelen desteği vermeye hazır olduğunun altını çizerek, “Balkanlar genelinde Bulgaristan özelinde BALKANSİAD önemli çalışmalara imza atmış durumda.Hem aynı coğrafyada bulunan hem de kültürel olarak birbirine benzeyen toplumlarımızın ekonomik olarak da etkileşim içinde olması son derece önemlidir.Bulgaristan bu açından Balkan ülkeleri arasında olduğu kadar Avrupa Birliği ülkeleri arasından da önemli fırsatlar sunan bir ülkedir.Örneğin bizde vergi oranı yüzde 10 seviyelerindedir.Ayrıca Bulgaristan yabancı yatırımcıya AB kriterleri kapsamında devlet garantisi sunmaktadır.İstanbul’daki iki ticari ataşemizden biri ayın belli bir döneminde Bursa’ya gelebilir” dedi.
Ağustos 26, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan'dan Diyarbakır'a

Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Ambar beldesi, sadece turistik ve sanayileşmiş illerde görülmeye alışılan göçle oluşmuş yerleşimler gibi karışık nüfusuyla uğrayanları şaşırtıyor. 

Yerli nüfus ve Bulgaristan göçmenlerinin yanı sıra pek çok ilden gelen insanlar yıllardır barış içinde birlikte yaşıyor. 
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 1938'de Bulgaristan'dan gelen göçmenlerin yerleştirildiği Ambar köyünde yerli nüfus ve Bulgaristan göçmenleri birlikte yaşamaya başladı. Nüfus özelliği ve verimli bir tarımsal alan olması nedeniyle sonraki yıllarda başka illerden göç edenlerin yerleştiği Ambar köyü 2 bini aşan nüfusuyla 1994 yılında belde haline getirildi. 
 
     Ambar Belediye Başkanı Fehmi Kardeşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1938 yılında Bulgaristan'dan gelen göçmenlere birer ev ve ahır ile 30'ar dönüm arazi verilerek köye yerleştirildiklerini belirtti. 
 
     Bulgaristan göçmenleri ve yerli nüfusun bir arada yaşadığı köye daha sonra başka il ve ilçelerden insanların iş bulmak amacıyla yerleştiğini de anlatan Kardeşoğlu, ''Sonraki yıllarda Kars, Erzurum, Bingöl, Trabzon, Muş, Varto, Kulp, Çermik, Çınar, Hazro, Ergani gibi birçok il ve ilçeden beldeye yerleşenler oldu. Bulgaristan göçmenlerinin bir kısmı başka illere gitti. Ancak şu anda 15 kadar Bulgaristan göçmeni aile var. Burası küçük bir Türkiye ve bu insanlar yıllardır kardeşçe yaşıyorlar'' dedi. 
     Beldede kız alıp vermelerle herkesin birbiriyle akraba haline geldiğini ve kimsenin kimseye ayrımcılık yapmadan aynı kahvehanede oturduğunu anlatan Kardeşoğlu, şöyle dedi: 
     ''Beldede zamanla kız alıp vermeler oldu. Neredeyse herkes birbirine dayı, yeğen haline gelmiş. Beldede kimse kimsenin nereden geldiğine bakmıyor. Arazileri sulanan beldede insanlar gündüz tarlada işinde çalışıyor. Akşamları ise beldedeki iki kahvehanede herkes karışık oturuyor. Düğün ve taziyelerde herkes bir aradadır. Belediyemizde 9 encümen var. Bunların arasında Muş, Erzurum, Bingöl, Bulgaristan kökenli ile yerli nüfustan kişiler var.'' 
     Kardeşoğlu, belediye olarak hizmet binası, asfaltlama, araç parkı donanımı, kanalizasyon çalışması ile parke gibi birçok hizmeti yerine getirdikleri beldenin örnek bir görüntüye kavuştuğunu ifade ederek, ''Hizmet tabii ki çok önemli, ama en önemlisi bir yerde huzur, barış ve kardeşliğin ön plana çıktığı bir ortamı yakalamaktır. Bütün Türkiye'ye sesleniyorum. Kardeşçe bir ortamdan nasıl yaşandığını görmek isteyenleri Ambar'a davet ediyoruz. Birlik ve beraberliğin ne olduğunu herkes kolaylıkla görebilir'' diye konuştu. 
     Mahalle muhtarı Mehmet İhsan Tuncay da beldede herkesin huzurlu bir şekilde yaşadığını kaydederek, farklı yerlerden gelen insanlarla beraber yaşamanın, farklı kültürleri tanımayı sağladığına dikkati çekti. 
     Annesi Muş Malazgirt, babası ise Bulgaristan göçmeni olan İrfan Evcimen, artık herkesin etle tırnak gibi bütünleştiğini ifade ederek, şöyle dedi: 
     ''Kendi aramızda kardeşçe geçiniyoruz burada. Burada 15 haneye yakın Bulgaristan'dan gelme aile var ve hiç kimseyle bir sorunumuz yok. Herkes birbirinin düğününe gider. Burada ayrımcılık diye bir şey yok. Kendimizi bildik bileli bu toplumun içindeyiz. Bir tarafımız Kürt bir tarafımız göçmen.'' 
     Erzurumlu olan Belediye Encümeni Abdullah Doğan da 1976'da dedesinin Erzurum'dan gelip Ambar'a yerleştiğini belirterek, ''Burada yaşayan insanlarla kaynaştık. Kız alıp vermişiz. Mesela amcamın hanımı Trabzonlu. Buradaki kahvehanelerde herkes bir arada oturur'' dedi.


AA
Ağustos 26, 2014 | 0 yorum |