Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Bulgaristan'da eğitim alan Türkiyeli öğrencilere duyuru

30 Eylül 2014 Salı |

Yurtdışında öğrenim gören vatandaşlarımızın öğrenimlerine ilişkin işlemleri (Öğrenci belgeleri, diploma tercümelerinde imza, mühür tasdiki vb.) Eğitim Müşavirliklerinin bulunduğu yerlerde Müşavirliklerce, bulunmadığı yerlerde ise Büyükelçilik Konsolosluk Şubelerince yürütülmektedir.

Büyükelçiliğimiz bünyesinde Eğitim Müşavirliği 2014 yılı Mart ayında kurulmuştur. Öte yandan, Müşavirliğimiz henüz yukarıdaki konularda hizmet sunmamaktadır.  Eğitim Müşavirliğimizin yukarıda belirtilen işlemleri yerine getirmeye başlayacağı zamana kadar, bu işlemler Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesinde harçsız olarak yapılmaya devam edecektir. Eğitim Müşavirliğimizin bahsekonu öğrenci işlemlerini gerçekleştirmeye başlayacağı tarih ayrıca ilan edilecektir.

Değerli öğrencilerimize duyurulur.

 T.C. Sofya Büyükelçiliği
Eylül 30, 2014 | 0 yorum |

Lütvi Mestan: 'Tek partili hükümet beklenen reform yükünü kaldıramaz'

29 Eylül 2014 Pazartesi |

Bulgaristan'da 5 Ekim'de yapılacak erken parlamento seçimlerine ilişkin siyasi parti kampanyalarında sona doğru yaklaşılıyor.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) lideri Lütvi Mestan, çalışmalarına ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Bulgaristan geniş bir koalisyon hükümetine ihtiyaç duyuyor. Tek partili hükümet beklenen reform yükünü kaldıramaz" dedi.

Mestan, Bulgaristan'da 1989 yılında sona eren komünizm döneminin son diktatörü Todor Jivkov rejiminin çöküşünün üzerinden 25 yıl geçmiş olmasına rağmen azınlıkların bazı konularda halen hakları için mücadele vermek zorunda olduklarını belirtti.

Türk ve Müslümanları asimile etmeye çalışan komünist rejiminin bu insanları Türkiye'ye kovmaya çalıştığını hatırlatan Mestan, "Bu yüzden bugün Türkiye'de yaşayan yüzbinlerce soydaşımızın aslında göçmen değil, sürgün olduklarını düşünüyorum. Çünkü onlar kendi isteğiyle değil, rejimin baskısı altında sınır dışı edildiler" diye konuştu.

Mestan, Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi olan Bulgaristan'da halkın artık yaşanan siyasi ve ekonomik krizden usandığını söyledi. Bulgaristan'ın AB ve NATO üyesi olarak profilinin pekiştirilmesi için gelecekteki 8-10 yıllık bir istikrar dönemi için sağlam bir yönetimin şart olduğunu ifade eden Mestan, sözlerine şöyle devam etti:

"Halkımız ülkede sık sık yapılan seçimlerden yoruldu. Bulgaristan geniş bir koalisyon hükümetine ihtiyaç duyuyor. Tek partili hükümet beklenen reformların yükünü kaldıramaz. Bulgaristan'da bundan sonra tek partili bir hükümet uzun ömürlü olamaz."

"Eğer HÖH iktidar ortağı olmazsa, yeni hükümet de uzun ömürlü olamayacak" diyen Mestan, "Partimiz iktidarda değilse, seçmenimiz kendini rahatsız hissediyor" ifadesini kullandı.

- "Mesafeli duruş geçmişte kaldı"

Türkiye ile münasebetlere ilişkin soruları da yanıtlayan Mestan, "partisinin bir dönem Türkiye ile ilişkilerde mesafeli durduğunu kabul ettiğini ancak bunun geçmişte kaldığını" söyledi.

Türkiye-Bulgaristan ilişkilerine büyük önem verdiklerini belirten Mestan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin de büyük önem taşıdığını kaydetti. Mestan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağolsun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çankaya'da bizleri karşıladı, milletimiz de rahatladı. Sadece biz (HÖH) değil, tüm siyasi güçler Türkiye ile iyi bir diyalog kurmalı. Ankara ile görüşsünler, Türkiye'nin komşu dost ve müttefik olduğunu görsünler."

Türkiye'ye karşı önyargılı davranan siyasetçilere de seslenen Mestan, Berlin Duvarı'nı ima ederek, "bazı siyasetçilerin zihinlerinde yeni duvarlar inşa ettiklerini" söyledi.

- Bulgaristan'daki siyasi kriz

Bulgaristan son iki yılda ikinci kez erken parlamento seçimine gidecek. Ülkede 2013 yılının mayıs ayında yapılan bir önceki erken seçimlerin ardından haziran ayında, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve HÖH'ün desteği ile kurulan Plamen Oreşarski hükümeti, aldığı siyasi kararlardan ötürü sürekli kitle protestoları baskısı altında kaldı.

Oreşarski hükümeti, muhalefet baskıları nedeniyle sadece bir yıl iktidarda kalabildi.

Aylarca süren protestoların ardından BSP ile HÖH arasında görüş ayrılığı yaşanması nedeniyle Oreşarski, temmuz ayında istifa etmek zorunda kalmıştı. Ortaya çıkan siyasi kriz nedeniyle Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev parlamentoyu feshederek, ülkeyi 5 Ekim'de yapılacak erken seçimlere hazırlayacak geçici teknokratlar hükümeti görevlendirmişti.
Eylül 29, 2014 | 0 yorum |

600 yıllık cami yeni minaresine kavuştu

Kircaali'nin Podkova (Nalbantlı) köyündeki 600 yıllık tarihi Yedi Kızlar Camisi, yeni minaresine kavuştu.

Osmanlı döneminde 1428 yılında çivi kullanılmadan inşa edilen caminin metal minaresinin yerinde yükselen 30 metrelik yeni minarenin açılışı için tören düzenlendi.

Bölgeden binlerce Müslüman, açılış vesilesiyle biraraya geldi. Toplanan kişisel bağışlar ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin katkılarıyla dikilen yeni minare, caminin yapımında da kullanılan meşe ağacından malzemeyle kaplandı.

Nalbantlı'nın bağlı olduğu Kırcaali şehrinin Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, törende yaptığı konuşmada, Yedi Kızlar Camisi'nin yapılışıyla ilgili yüzyıllardır anlatılan efsaneyi dile getirdi. Efsaneye göre, nişanlıları savaştan geri dönmeyen 7 kız, sahip oldukları tüm malvarlıklarını satıp, toplanan para ile camiyi tek bir çivi çakmadan inşa eder. Daha sonra ortadan kaybolan bu kızlardan bir daha haber alınamaz. Bu olay, Hıdrellez'de meydana geldiğine inanıldığı için her yıl 6 Mayıs'ta Nalbantlı'nın köy bayramı olarak kutlanıyor ve kurbanlar kesiliyor. Duaların okunduğu törenin sonunda bölge müftüsü Mehmet, halkın yardımları ve partinin desteğiyle dikilen yeni minarenin inşaatına yardım eden HÖH lideri Lütvi Mestan'a, Yedi Kızlar Camisi'nin maketini hediye etti.Mestan, çocukluğunun bu caminin etrafında geçtiğini, bu yüzden bölgenin kendisi için özel bir değer taşıdığını belirtti.Binlerce insanı biraraya getiren törene katılanlara mevlid şerbeti ve etli pilav ikram edildi.








Eylül 29, 2014 | 0 yorum |

Recep Küpçü, İstanbul'da anıldı

ÜNLÜ ŞAİRİMİZ RECEP KÜPÇÜ TÜRKİYE’DE ANILDI.
Avcılar Belediyesi ve şairin ailesi tarafından düzenlenen Recep Küpçü’nün 80. Yıl dönümü, Avcılar Barış Manço Kültür Merkezinde Bulgaristan kökenli şair, yazar ve şiir sevenlerini bir araya getirdi. Anma töreni Recep Küpçü’nün hayatını tanıtan slayt gösterisinden sonra Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan TOPRAK açılış konuşmasınla devam etti. CHP millet vekili Binnur TAMAYLIGİL , Hasan HÜSEYİN ve Ahmet TÜRKAY tarafından yapılan konuşmalar, misafirlere heyecanlı anlar yaşattı. 

Bulgaristan, Burgas Recep Küpçü Kültür Merkezi başkanı Mücela BİLAL derneğin çalışmalarını tanıtarak , Recep KÜPÇÜ anma törenleri deniz şehirinde gelenek haline geldiklerini ve Türk kültürünü, Türk dilini yaşatma çabalarında bulunduklarını anlattı. Ünlü şairin şiirleri Galip SERTEL tarfından sunuldu. Çalın davulları, Göçmen kızı gibi Rumeli Türkülerini söyleyen Başak TATLIBAL, törene farklı bir renk kattı. Konuşmalarda bu tören gelenek haline gelmesi ve Avcılar’da RECEP KÜPÇÜ kütüphanesi açılışı fikri salonda alkışlandı. Avcılar Belediye meclis üyeleri tarafından konuşmacılara plaketler sunuldu ve şairin eşi Cemile Hanım, oğlu Erdinç ve Emel Küpçü’ye özel teşekkür edildi.

Mecbure EFRAİMOVA
Eylül 29, 2014 | 0 yorum |

Başmüftülük: "Bulgar basınında çıkan haberler manipülasyon amaçlı"

26 Eylül 2014 Cuma |

Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü, ülkede faaliyet gösteren bazı dini cemaatlerin IŞİD'e kaynak sağladığı ve istihbarat birimlerinin Şumnu Nüvvab İmam Hatip Lisesi'nde denetim yaptıkları yönündeki haberleri yalanladı.

Başmüftülük'ten yapılan yazılı açıklamada, Bulgar basınında yer alan haberlerin gerçekle bir ilgisi olmadığı, söz konusu haberlerin manipülasyon amaçlı yapıldığı belirtildi.
Kurum olarak daha önce terör örgütü IŞİD'ı kınayan bildiri yayınlandığı hatırlatılan açıklamada, basında çıkan bu tür yalan haberlerin Başmüftülük ve Şumnu'da bulunan Nüvvab İmam Hatip Lisesi'nin itibarını zedelemeye yönelik olduğu vurgulandı.
Başmüftülük yetkilileri, "ülkedeki Müslümanları ve dini kurumları zan altında bırakmak amacıyla algı operasyonu çerçevesinde yapılan yalan haberlerle ilgili yargıya başvuracaklarını" söyledi.

Bulgar basınında, ismi açıklanmayan Devlet Ulusal Güvenlik Ajansı elemanları kaynak gösterilerek, Şumnu bölgesinde faaliyet gösteren bazı dini cemaatlerin IŞİD'e kaynak sağladıkları ve  istihbaratın Başmüftülüğe bağlı Nüvvab İmam Hatip Lisesi'ne baskın düzenlediği yönünde haberler çıkmıştı.
Eylül 26, 2014 | 0 yorum |

Büyükelçi Süleyman Gökçe, Patrik Neofit ile görüştü

Bulgaristan Ortodoks Kilisesi Patriği Neofit, Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe ile görüştü. 
Gökçe'nin talebi üzerine gerçekleşen görüşmede, dinler arası iyi ilişkilere ve Bulgaristan ile Türkiye arasındaki komşuluk ilişkileri bağlamında Hristiyan ve Müslümanların barış içinde yaşamalarının önemine vurgu yapıldı. 
Ayrıca Bulgar Ortodoks Kilisesi’ne ait Türkiye'deki mülkler ve bu mülklerin fotoğraflarını içeren bir albümün hazırlanması konusu ele alındı. 

Patrik Neofit
 15 Ekim 1945 tarihinde Sofya’da Simeon Nikolov Dimitrov adı ile Dünya’ya gelmiştir. 1959 yılında orta eğitimini tamamladıktan sonra Sofya Ruhban Okuluna girdi, 1965’te mezun oldu. 1967’de Sofya Sveti Kliment Ohridski İlahiyat Akademisi’ne girdi, buradan da 1971’de mezun olduktan sonra Moskova İlahiyat Akademisi’nin İlahi Söyleme kürsüsünde 2 yıl ihtisas yaptı.
1975 yılından sonra Neofit, Sofya Ruhani Korosu’nun şefliğini yaptı, 15 Temmuz 1977’den 1980 yılının sonuna kadar ise Sofya İlahiyat Akademisi’nde Doğu Kilisesi’ne özgü ilahi sanatı ve ibadet uygulaması derslerini vermeye başladı. Bu dönem içinde 21 Kasım 1977’de Sofya’nın Sveti Nedelya Kilisesi’nde Patrik Maksim tarafından arhimandrit tayin edildi. Piskopos ünvanını ise 1985’te Sveti Aleksandır Nevski Katedrali’nde aldı. 4 yıl sonra, Sofya Sveti Kliment Ohridski İlahiyat Akademisi’nin rektörü, 1991’de de Sofya Sveti Kliment Ohridski Üniversitesi bünyesinde yeniden kurulan İlahiyat Fakültesi’nin dekanı görevine tayin edildi. Ardından Sen Sinod’un genel sekreteri ve Sveti Aleksandır Nevski Patrikhane Katedrali’nin ruhban şurasının başkanlığına seçildi. 1994’te ise Dorostol ve Çerven Metropolitliği’ne, 17 Aralık 2001 tarihinde Dorostol-Çerven Metropolitliği Ruse (Rusçuk) ve Dorostol metropolitlikleri diye ikiye ayrıldıktan sonra, Ruse Metropoliti ve yenilenen Dorostol Metropolitliği’nin vekili oldu.

Ajans Bg
Eylül 26, 2014 | 0 yorum |

Türkçe konuşana indirim...

Filibe'de bir ayakkabı tamircisi Ermeni vatandaş dükkanının vitrinine "Ermenice konuşursan, tüm hizmetler yüzde 25 indirimli" yazısı koymuş. Bunu bir Türk yapsaydı ve Türkçe konuşana indirim yapıyorum deseydi...
Foto: Gökhan Tuzladan
Eylül 26, 2014 | 0 yorum |

Suriyeli sığınmacılar gizlice Türk TIR'larına girerek Bulgaristan'a geliyor

25 Eylül 2014 Perşembe |

Türkiye ile Avrupa arasındakiticarette köprü vazifesi gören Türk şoförlerin sınır kapılarındaki kuyruk ve bekleme çilesi bitmiyor. Ancak Türk TIR'cıların bugünlerde en büyük sorunu Suriyeli mülteciler olarak gözüküyor. TIR'lara gizlice giren mülteciler,Avrupa'da yakalandıklarında TIR şoförlerine zor anlar yaşatıyorlar.
KAÇAK YOLCU NÖBETİ TUTUYORLAR
Son haftalarda Türk TIR'larını kullanarak Avrupa'ya kaçmaya çalışan Suriyeli göçmenlerle mücadele ettiklerini, hatta nöbet tuttuklarını anlatan 46 yaşındaki Kenan Kaba, "Şu sıralar Suriyeli kaçaklar adeta kabusumuz oldu. Biz Türkiye sınırında beklerken Suriyeli kaçaklar gizlice TIR'a giriyor. TIR'a girerken ya brandaları bizim göremeyeceğimiz üst kısımdan yırtıyorlar ya da brandaları tutan halatları kesip oradan giriyorlar. Biz kuyrukta olduğumuz ve yorgun düştüğümüz için onları fark etmiyoruz. Yapılan aramalarda tesadüfen bulunuyorlar. Tabii onların araçlarımızda bulunması başımızı belaya sokuyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Artık kuyruklarda dinlenme yerine nöbet tutuyoruz." diye sıkıntısını dile getirdi.

TIRDAN 9 KAÇAK ÇIKTI

Suriyeli göçmenlerin TIR'lara kaçak binmemeleri için gerekli yerlere şikayetlerde bulunduklarını, jandarmanın zaman zaman kontrol yaparak devriye gezdiğini ancak buna rağmen kaçakların önüne geçilemediğini vurgulayan Kenan Kaba, "Bir çok arkadaşımızın aracında kaçak Suriyeli yakalandı. Bu kişiler TIR'lara kaçak ve gizli yollarla binmişler. Şoförün hiç haberi bile yok. Hatta bir arkadaşım TIR'ın arkasından gelen seslerden şüphelenip X-Ray cihazına aracı sokuyor. Araçta 9 kaçak olduğu görülüyor. Bunların ellerinden şaştıkö dedi. Memduh Uğur ise çalışma şartlarının ağır ve iyi olmamasından yakındı. Yıllardır Türkiye'den Avrupa'ya mal taşıdığını, tek kazananın ise mal sahibi olduğunu anlatan Uğur, '41 yaşındayım ve 14 yıldır bu işi yapıyorum. Ancak şartlar hiçte iyi değil. Devletimizden bu konuda yardım istiyoruz. Bizlerin şartları da düzeltilsin" diye konuştu.
Eylül 25, 2014 | 0 yorum |

Aşırı milliyetçiler, Türkiye'deki sandıklarda gözlemci olacak eleman arıyor

Aşırı milliyetçi siyasi parti ve haretlerden oluşan Vatnasever Cephesi Koalisyonu, Türkiye'de kurulacak seçim sandıklarında görev yapacak Türkçe bilen gözlemci arıyor.  

Türkiye'deki sandıklarda oy işlemi sırasında yolsuzluk yapıldığını iddia eden aşırı milliyetçiler, seçim günü Türkiye'de görev yapacak elaman ardığını duyurdu. Türkiye'ye gidenlerin masraflarını karşılayacaklarını kaydeden Vatnasever Cephesi Koalisyonu'nu oluşturan prtilerden biri olan NFSB lideri Valeri Simeonov, Türkiye'ye gitmek isteyenlerin Türkçe bilmesi gerektiğini söyledi. 

Ajans Bg
Eylül 25, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan'daki "Arşimet" operasyonunda 187 kişi gözaltına alındı

24 Eylül 2014 Çarşamba |

Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkede eşgüdümlü olarak Europol tarafından yürütülen ve 8 gün süren organize suç operasyonunun Bulgaristan ayağında 187 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Bulgaristan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede "Arşimet" adı verilen operasyonda 187 kişinin çeşitli suçlardan gözaltına alındığı, aralarında yabancı ülke vatandaşlarının da bulunduğu kaydedildi.
Açıklamada, Romanya sınırındaki Dunav Most Sınır Kapısı'nda 198 kilo eroin ele geçirildiği, insan kaçakçılığı yapan ve aralarında 6 Türk vatandaşının da bulunduğu 18 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.
Devlet Güvenlik Ulusal Ajansı (DANS), İçişleri Bakanlığı ve Gümrükler Ajansı ekiplerince yürütülen operasyona 2 bin 248 güvenlik elemanının katıldığı belirtilen açıklamada, 8 bin 683 kişi, 5 bin 600 otomobil ve bin 175 alışveriş merkezinin kontrol edildiği bildirildi.

AB üyesi 28 ülkenin tümünün koordinasyon içerisinde çalıştığı ve 8 gün süren operasyonda üye ülkelerde binden fazla kişinin gözaltına alındığı açıklanmıştı.

AA

 
Eylül 24, 2014 | 0 yorum |

Rafet El Roman Varna'da konser verecek


Ünlü pop şarkıcısı Rafet El Roman, 1 Ekim akşamı Varna'da konser verecek. HÖH'ün organizasyonuyla sahneye çıkacak olan El Roman'ın konseri şehir stadında bedava izlenebilecek.



Ajans Bg
Eylül 24, 2014 | 0 yorum |

Ortaöğretimde başörtüsüne Bulgaristan'dan destek

23 Eylül 2014 Salı |

Bulgaristan'da Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali'nin Bölge Müftüsü Beyhan Mehmed, Türkiye'de ortaöğretim okullarındaki öğrenciler için başörtüsünün serbest bırakılmasına destek verdi. 

Kırcaali Bölge Müftüsü Mehmed, 'Eğitim ve Öğretimde dini aidiyet önemlidir. Her bir toplumun ilkeleri, idealleri, değerleri, dini vecibeleri ve kültürel yapılandırmaları vardır. Kutluyoruz, Türkiye bir çığır daha açtı, ne mutlu' dedi. 


Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, ortaöğretim kurumlarında öğrencilerin kılık kıyafetiyle ilgili düzenlemelerin yer aldığı yönetmeliğin değiştirildiğini belirterek, bu yönetmeliğin üçüncü, dördüncü maddelerinde bir değişiklik yapılarak, dördüncü maddesinin birinci fıkrasının 'e' bendinde yer alan 'baş açık ibaresi' ve aynı bendin son cümlesinin yürürlükten kaldırıldığını açıklamıştı.

Ajans Bg
Eylül 23, 2014 | 0 yorum |

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Gökçe: “Türkiye, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde kilit rol oynuyor”

Bulgaristan Parlamentosu’nda düzenlenen “Avrupa Diplomasisinin Geleceği” konulu konferansta konuşan Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerine değinerek, “Türkiye, Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerinde kilit rol oynuyor” dedi. 

Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgedeki sorunlara da değinen Gökçe, ABD ve Avrupa’nın finansal ve ekonomik krizle mücadele ederken Türkiye’nin güçlü ekonomisi ile kriz döneminde gayri safi yurt içi hasılasını (GSYİH) üç kat artırabildiğini vurguladı. 
Türkiye’nin ağırladığı 1,5 milyon sığınmacı için şimdiye kadar 3 milyar dolar harcadığını ifade eden Gökçe, AB ülkelerinin sığınmacılar için çok daha az para harcadığını anımsattı. 

Gökçe, Türkiye’nin IŞİD’e karşı koalisyonun bir parçası olduğunu kaydederek, “Bence ülkemiz, gerekli lojistik ve insani yardım desteğini verirken, silahlı müdahaleye katılmayacaktıр" dedi. 
Türkiye’nin bölgesel politikası ve AB ile olan ilişkileriyle ilgili bilgi veren Gökçe, Türkiye’nin bölgesel istikrar ve refahını artırmak üzere büyük yatırımlar yaptığını vurguladı.
Eylül 23, 2014 | 0 yorum |

HÖH: 'Seçimler öncesi geçici hükümet Türkleri işten atıyor'

Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nden belediye başkanları, erken seçim öncesi devlet memuru parti üyelerinin işten çıkarıldığını söyledi.

Bulgaristan'da üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nden (HÖH) belediye başkanları, 5 Ekim'de yapılacak erken seçim öncesi devlet memuru parti üyelerinin işten çıkarıldığını açıkladı. 

Bulgaristan'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali iline bağlı yedi yerleşim biriminin HÖH partisine üye belediye başkanları, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) gözlemcileri ve Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'e gönderdikleri mektupta bölgede etnik ve siyasi temele dayalı işten çıkarmaların yaşandığını belirtti. 

Başbakan Georgi Bliznaşki hükumetinin, 5 Ekim'de yapılacak erken seçim öncesinde ülkede nüfusun büyük bir kısmını Türklerin oluşturduğu Kırcaali bölgesinde etnik kökeni ve siyasi görüşü nedeniyle çok sayıda devlet memurunu işten çıkardığını söyleyen belediye başkanları, işten atılanların hepsinin HÖH Partisi üyeleri olduğuna dikkati çekti. 

Kırcaali'de ortak basın toplantısı düzenleyen belediye başkanları, "Geçici hükumetin etnik ve siyasi temele dayalı işten çıkarmalara imza atması, Avrupa Birliği'nin (AB) prensiplerine aykırıdır. Devlette uzlaşmaya ihtiyaç duyulurken bu tür girişimlere karşıyız" dedi. 

Cumhurbaşkanı Plevneliev'e belirli etnik grup ve siyasi görüşten insanların devlet kurumlarından çıkarılmasını önlemesi çağrısında bulunan belediye başkanları, erken seçim öncesinde işten çıkarmaların durdurulmaması halinde hükumetin belirli bir siyasi parti için çalıştığının ispatı kabul edeceklerini vurguladı. 

Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ile HÖH Partisi'nin oluşturduğu önceki hükumetin Başbakanı Plamen Oreşarski, aylarca süren sokak gösterilerinin ardından 23 Temmuz'da istifa etmek zorunda kalmıştı. Cumhurbaşkanı Plevneliev'in Oreşarski'nin istifasının ardından parlamentoyu feshetmesi üzerine 5 Ekim'deki erken seçimlere kadar Bliznaşkı başbakanlığında geçici hükümet kurulmuştu.

AA
Eylül 23, 2014 | 0 yorum |

HÖH Ankara sorumlusu: Bordooğlu: 'Kapı kapı dolaşıyoruz'

Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Ankara sorumlusu Sevda Bordooğlu, 5 Ekim erken genel seçimleri öncesinde yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Tek Rumeli'de açıklamalarda bulunan Bordooğlu, Ankara bölgesinde yalşaşık 3 bin 500 seçmenin bulunduğunu, bunlardan yarısının oy kullandığını belirtti. 

İnsanlarla bire bir konuşmaya gayret gösterdiklerini belirten Bordooğlu, göçmenlerin yaşadığı apartmanları dolaştıklarını ve kapılara bröşürler bıraktıklarını ifade etti. Bordoğlu, 'Her seçim önemlidir ancak 5 Êkim seçimleri çok daha önemli' dedi. 

Ajans Bg


Eylül 23, 2014 | 0 yorum |

Pomakların Sesi Gazetesi, her ay okuyucusuyla buluşacak


Pomakların Sesi Gazetesi'nin önümüzdeki Ekim ayında itibaren aylık olarak düzenli çıkacağı bildirildi. 
Gazeteden yapılan açıklamada,  '8. sayımıza denk gelen Ekim ayından itibaren, gazetemiz her ay başında düzenli olarak çıkacak. Geçtiğimiz ay Pomaklar açısından epey hareketliydi. Pomak Dernekleri Federasyonu (PODEF) tarafından resmi anlamda ilk kez gerçekleşen yurt dışı seyahatinde, Bulgaristan’daki Pomak temsilcileriyle sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri, çeşitli yöneticilere bir dizi ziyaret gerçekleşti. Türkiyeli Pomakların dostluk mesajının iletildiği görüşmelerde ise, Pomakların Sesi gazetesi damgasını vurdu.' denildi.
Ajans Bg
Eylül 23, 2014 | 0 yorum |

Boyko Borisov: 'Erdoğan'la hayata geçireceğimiz ortak projelerimiz var'

Bulgaristan'da 5 Ekim'de gerçekleştirilecek erken genel seçimlerden birinci parti olarak çıkması beklenen Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) lideri Boyko Borisov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yakın dostlukları olduğunu söyledi. 

Borisov, 'Erdoğan'la yakın dostluk ve iş ilişkilerimiz var. Bir iki gün önce arayarak seçimlerde bana başarılar diledi. Onunla hayata geçireceğimiz ortak projelerimiz mevcut. Biz Asya ile Avrupa'yı birleştirmeliyiz, ayni şekilde de Avrupa'yı da Asya ile. Çünkü bu kaynak demek. Her TIR aracı, vagon ve geminin geçişi hazineye giren ücret anlamına geliyor. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da realiteyi gördüğünü düşünüyorum. Biz iyi komşuluk ilişkilerinden yanayız' dedi.

YOLLARI KAPATMAK YERİNE DAHA DA AÇALIM

Aşırı milliyetçi siyasi partilerin seçimler için Türkiye'de yaşayan Bulgar vatandaşlarının Bulgaristan'a gelmesini önlemek amacıyla yolları kapatacakları şeklindeki açıklamlarına da değinen Borisov, partisinin yolları kapatmak yerine açmak için çabaladığını kaydetti. 


'Bizim niyetimiz sınır kapatmak yerine iki ülke arasındaki ticari hacmi yükseltmek. Ekonomi gelişsin ve iyi maaşlar verebilmemiz için para olsun. Yolları kapatmakla veya savaşlarla Kosova, Bosna ve son olarak da Ukrayna'da nereye varıldığını gördünüz. Biz Bulgaristan'da istikrarın olmasını arzuladığımız gibi komşularımızın iyi olmasını istiyoruz.'

Ajans Bg 
Eylül 23, 2014 | 0 yorum |

Başbakan Bliznaşki: 'İnsanlarımız seçime hazırlanıyor'

Seçimlerin sakin bir ortamda gerçekleştirilmesi için gerekenin yapıldığını belirten geçici hükümetin başbakanı Georgi Bliznaşki, 'insanlarımız seçime hazırlanıyor' dedi. 

Bölgelerdeki seçim komisyonlarının siyasi partiler arasında varılan uzlaşmalar sonucunda oluşturulduğunu kaydeden Bliznaşki, seçimlerin normal şartlarda yapılması için  önlemlerin alındığını vurguladı.

Ajans Bg
Eylül 23, 2014 | 0 yorum |

HÖH, Çorlu'da milletvekili adaylarını tanıttı

22 Eylül 2014 Pazartesi |

Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi, Çorlu'da milletvekili adaylarını tanıttı. Pop şarkıcısı Galena konseriyle yapılan tanıtıma Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan da katıldı. 




Eylül 22, 2014 | 0 yorum |

Yedikızlar Camisi'nin minaresi yenilendi

Kırcaali'nin Podkova (Nalbantlar) Köyünde bulunan Yedikızlar Camisinin minaresi yenilendi. Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmed, 'Yedikızlar Camii, çivi kullanılmadan ahşaptan 6 asır önce inşa edilmiştir. Müştemilat Bölümü ve Minaresi aylar öncesinde camiye uygun olarak inşa edilmiştir. Katkı sağlayan ve emeği geçenlerden Mevlam razı olsun' dedi.  

Yedi kızın bir gecede yaptığı mabet 
15. yüzyılda yapıldığına dair Osmanlıca kitabesi bulunan Yedi Kızlar Camisi’nin eskiden günümüze ulaşan bir de hikayesi bulunuyor. Kendini ibadete ve dine adayan 7 genç kız şimdilerde yok olan bir köyden gelerek buraya cami inşa etmek isterler. Bunun için kendi çeyizlerini satar ve dağlardan büyük ağaçlar getirirler. 15 metrenin üzerindeki bu kirişleri günümüzde bulmak bile zor. Camiyi bir gecede hiç çivi kullanmadan yaptıktan sonra ise kızlar aniden kaybolurlar ve kimse onların izlerini bulamaz.‘Yerel Önemi Olan Kültür Anıtı’ ilan edildiği için tüm çalışmalar Ulusal Kültür Anıtlar Enstitüsü tarafından koordine ediliyor. Kirkovo Belediyesi, projenin tamamlanmasıyla caminin ulusal önemi olan kültür anıtı ilan edilmesi ve turizme açılmasını istiyor. 


 
Eylül 22, 2014 | 0 yorum |

Bulgarların yüzde 65,2'si Türkiye'de sandık istemiyor

Bulgaristan'da 5 Ekim'de yapılacak erken seçimle ilgili hazırlıklar sürerken Türkiye'de kurulacak oy sandıkları tartışma konusu oldu.
Sova Haris kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre, Bulgaristan halkının yüzde 65,2'si Türkiye'de oy sandığı kurulmasına karşı çıkıyor. 

Dışişleri Bakanlığı, Merkez Seçim Komisyonu'nun (ZİK) onayı ile Bulgar vatandaşların yaşadığı çeşitli ülkelerde 427 oy sandığı kuracak. Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları, 136 sandıkta oy kullanabilecek.
Bulgaristan'da 12 Mayıs'ta yapılan erken seçimde Türkiye'de kurulan 123 sandıkta yaklaşık 90 bin kişi oy kullanmıştı. Oyların büyük bir bölümü, ulusal siyasetinde kilit rol oynayan, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'ne (HÖH) gitmişti.

Bazı siyasi liderler, yurtdışında oy kullanımını kolaylaştırmak üzere girişimlerde bulunan Dışişleri Bakanlığı'nın özellikle Türkiye'de sandık sayısını artırma kararına tepki gösterdi.

7,3 milyon nüfusa sahip Bulgaristan'da yaklaşık 1,5 milyon Türk ve Müslüman yaşıyor. Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşların seçimde oy kullanmasına karşı çıkan milliyetçi çevreler, bu kişilerin bir kısmının hem Türkiye'de hem de Bulgaristan'da sandık başına gideceğini ileri sürüyor.

Sansürsüz Bulgaristan Partisi (BBZ) lideri ve aynı zamanda Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Nikolay Barekov, 1-6 Ekim tarihleri arasında Kurban Bayramı dolayısıyla Türkiye'den ülkeye gelecekleri taşıyan otobüslerin sınırdan geçişini engelleyeceklerini açıklamıştı.

Sova Haris'in anketine göre, Bulgaristan vatandaşlarının yüzde 47'si Barekov'a destek veriyor. Halkın yüzde 48'i ise bayram döneminde Türkiye'den gelen otobüslerin ülkeye girişinin engellenmesine karşı çıkıyor.

Barekov'un açıklamasına tepki gösteren HÖH Lideri Lütvi Mestan, yaptığı açıklamada 1989 yılına kadar Türkleri göçe zorlamış ülkenin komünist diktatörü Todor Jivkov'u ima ederek, 'Yıllar önce de akıl hastası başka biri, Bulgaristan-Türkiye sınırını zorla açmak istiyordu. Amacı, vatandaşlara serbest dolaşım hakkı sağlamak değil, yüz birlerce kardeşimizi yurt dışına kovmaktı' dedi.
Eylül 22, 2014 | 0 yorum |

Bal-Göç: 'Sandığa giderek demokratik haklarınızı kullanın'

Bilindiği üzere, 05.10.2014 tarihinde Bulgaristan’da Parlamento seçimleri yapılacaktır.
Balkan Göçmenleri Camiasını temsilen, bu sürecin demokratik ve barışçıl bir ortamda tamamlanması en temel dileğimizdir.
Bulgaristan vatandaşlığı bulunan hemşerilerimizin mutlaka sandıklara giderek, demokratik haklarını kullanmaları önem arz etmektedir.
Türkiye'deki Bulgaristan  vatandaşlarının, rahat bir ortamda oy kullanabilmeleri için, Soydaşlarımızın yoğunlukta bulunduğu bölgelerde yeterli sandık açılacak olmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirmekteyiz.
Ancak, Türkiye’de kullanılacak oyların Bulgaristan geneli esas alınarak değerlendirilecek olması, bazı bölgelere bir dezavantaj olarak yansıyacağından, kişilerin Bulgaristan’a giderek oradaki kendi bölgelerinde oy kullanmalarının, yine kendilerini temsil eden partilere etkin bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Geçmiş dönemlerdeki gözlemlerimiz dikkate alındığında, sosyal etkinlikler ve dini bayramlar vesilesi ile Türkiye’de ikamet eden Soydaşlarımızın doğduğu ve akrabalarının bulunduğu bölgelere giderek, örf ve adetlerimize uygun olarak vecibelerini ifa etmeleri örnek teşkil etmekte ve dolayısı ile de İnancımız ve Milli unsurlarımıza pozitif olarak yansımaktadır.
Bu kapsamda, seçim tarihinin Kurban Bayramına denk gelmesi dolayısı ile gümrük kapılarında meydana gelecek yoğunluk nedeniyle, giriş-çıkış yapan Soydaşlarımıza kolaylık sağlanmasının  olumlu etkisi olacağını düşünmekteyiz.
Balkanlar’da etnik ayrımcılık yapmadan, oralarda evrensel insan hak ve hukuklarını elde etme  mücadelesi veren insanlarımızın yanlarında olduğumuzu hissettirebilmemiz için mümkün olan her türlü desteğin verilmesinin demokratik, sosyal ve ekonomik katkıları olacağı görüşündeyiz.


  Saygılarımla,
Doç. Dr. Yüksel ÖZKAN

BAL-GÖÇ ve BGF 
Genel Başkanı

22.09.2014 - Bursa
Eylül 22, 2014 | 0 yorum |

Türkan Bebeğin Anısı Bursa'da da Yaşayacak


BULGARİSTAN'da Türklere uygulanan asimilasyon politikalarına karşı direşin simgesi olan ve 1984 yılında henüz 18 aylık iken, annesinin sırtında rejimin askerleri tarafından vurularak şehit edilen Türkan bebeğin anısını yaşatmak amacıyla Bursa'da yaptırılanÇeşme, törenle hizmete açıldı.
1980'li yıllarda Bulgaristan'da yaşanan asimilasyon politikaları sonucu büyük baskılara maruz kalan Türkler, sessizliğini 1984 yılında bozmuştu. Killi Bölgesi'nde yaşayan Türkler, 26 Aralık 1984 tarihinde kadın erkek, çoluk çocuk bir araya gelip, ellerinde hiçbir silah bulunmadan savunmasız bir şekilde bugünkü adı Benkovski olan belediye binasına doğru yürümeye başladı. Rejimin askerleri, tamamen savunmasız olan Türk halkını yaylım ateşine tutarken, henüz 18 aylık olan Türkan Feyzullah annesinin sırtındaki kundakta başından vurularak şehit oldu. 
Bulgaristan genelinde Türk direnişinin simgesi olan Türkan Bebek anısına, şehit düştüğü Killi'nin Yurtçular Köyü'ne bir anıt Çeşme yapıldı. Çeşme ve yanıbaşındaki mezarlık soydaşlar ve Türkiye'den gidenler tarafın ziyaret ediliyor.
ANISINI Bursa'DA DA YAŞATMAK İÇİN
Türkan bebeğin anısını Bursa'da da yaşatmak için merkez Yıldırım İlçesi Millet Mahallesi'ndeki Yunusemre Orkide Parkı içerisine Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla yaptırılan çeşmenin açılışı nedeniyle düzenlenen törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Recep Altepe, AK Parti Bursa milletvekilleri Mustafa Öztürk, Hakan Çavuşoğlu, Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Yıldırım Belediye Başkanı AK Partili İsmail Hakkı Edebali, BAL-GÖÇ Genel Başkanı Yüksel Özkan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu milletin sadece Balkanlar'da değil, Anadolu'da da yok edilmek istendiğini ancak bu amaca kimsenin ulaşamayacağını söyledi. Türk Bayrağı'nın hiçbir zaman inmeyeceğini, ezanların hiçbir zaman susmayacağını kaydeden Başkan Altepe, "Biz bunun için 10 yıldır Balkanlar'da çalışıyoruz. Ecdadımızın bundan 625 yıl önce Türk ve Müslüman toprağı yaptığı Balkanlar bizim için ecdat emaneti. Bu emanete sahip çıkmak için elimizden gelini yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz" dedi. 
Kendisinin de Bulgaristan göçmeni olduğunu hatırlatan AK Parti Bursa MilletvekiliMustafa Öztürk ise, 100 yıl süren asimilasyon politikaları ile Bulgaristan'da camilerin kapatıldığını, sünnetin ve kurban kesmenin engellendiğini kaydederek, ancak Türk hükümeti olarak o bölgedeki Türklerin her zaman yanında olduklarını vurguladı.
TÖRENE TÜRKAN BEBEĞİN AĞABEYİ DE KATILDI
Bulgaristan'da Türk direnişinin simgesi olan Türkan Bebeğin ağabeyi Turhan Öztürk de,Bulgaristan'da yaşayan Türklerin 1980'li yıllarda büyük acılar çektiğini belirterek şunları söyledi:
"Türk ve Bulgar halkı neredeyse kardeş denilecek kadar yakın, sorunsuz bir şekilde birbiriyle yaşıyordu. Ancak dönemin rejimi tarafından Türkler üzerinde baskılar başladı. Kimliğimizi yok etmek istediler. Yaşananlar karşısında sessiz kalmayan Killi köylüleri, kadın erken çoluk çocuk 26 Aralık 1984'te belediyeye yürüyüşe geçti. Tamamen savunmaz halkın üzerine askerler tarafından yaylım ateşi açıldı. Annemin sırtında henüz 18 aylık dünyadan bihaber olan kardeşim, başından vurularak oracıkta şehit oldu. Ancak bu yaşananlar hiçbir millete zorla benliğinin unutturulamayacağını gösterdi. Burada yaptırılan çeşmenin neyi temsil ettiği, gelecek nesiller tarafından iyi bilinmeli." Konuşmaların ardından protokol üyeleri, çeşmenin açılışını törenle gerçekleştirerek su içti. Türkan Bebek ve bölgedeki direnişi anlatan şiirleri dinleyen vatandaşlar göz yaşlarına hakim olamadı.
75 BİN TL'YE MAL OLDU
Millet Mahallesi'ndeki Yunusemre Orkide Parkı içerisine yaptırılan Bursa'daki Çeşme ise;Bulgaristan'da uygulanan asimilasyon politikalarından kaçıp Killi Bölgesi'nden Bursa'ya yerleşen vatandaşlar tarafından kurulan Killiler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nce Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla yaptırıldı. Bulgaristan'daki asıl örneğine uygun olarak projelendirilen ve açık renk traverten taştan imal edilen çeşmenin tüm ayrıntıları el işçiliği ile üretildi. 3 yüzünde de Osmanlı motifleri kullanılan Çeşme, 75 bin TL'ye maloldu.
Eylül 22, 2014 | 0 yorum |

Bulgarlar, Türkiye'de seçim sandığı kurulmasını istemiyor

21 Eylül 2014 Pazar |

Bulgaristan’da 5 Ekim'de yapılacak erken seçimle ilgili hazırlıklar sürerken Türkiye’de kurulacak oy sandıkları tartışma konusu oldu.

Sova Haris kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre, Bulgaristan halkının yüzde 65,2’si Türkiye’de oy sandığı kurulmasına karşı çıkıyor.

Dışişleri Bakanlığı, Merkez Seçim Komisyonu’nun (ZİK) onayı ile Bulgar vatandaşların yaşadığı çeşitli ülkelerde 427 oy sandığı kuracak. Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları, 136 sandıkta oy kullanabilecek.

Bulgaristan’da 12 Mayıs'ta yapılan erken seçimde Türkiye’de kurulan 123 sandıkta yaklaşık 90 bin kişi oy kullanmıştı. Oyların büyük bir bölümü, ulusal siyasetinde kilit rol oynayan, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’ne (HÖH) gitmişti.

Bazı siyasi liderler, yurtdışında oy kullanımını kolaylaştırmak üzere girişimlerde bulunan Dışişleri Bakanlığı’nın özellikle Türkiye’de sandık sayısını artırma kararına tepki gösterdi.

7,3 milyon nüfusa sahip Bulgaristan’da yaklaşık 1,5 milyon Türk ve Müslüman yaşıyor. Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşların seçimde oy kullanmasına karşı çıkan milliyetçi çevreler, bu kişilerin bir kısmının hem Türkiye'de hem de Bulgaristan'da sandık başına gideceğini ileri sürüyor.

Sansürsüz Bulgaristan Partisi (BBZ) lideri ve aynı zamanda Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Nikolay Barekov, 1-6 Ekim tarihleri arasında Kurban Bayramı dolayısıyla Türkiye'den ülkeye gelecekleri taşıyan otobüslerin sınırdan geçişini engelleyeceklerini açıklamıştı.

Sova Haris’in anketine göre, Bulgaristan vatandaşlarının yüzde 47’si Barekov'a destek veriyor. Halkın yüzde 48’i ise bayram döneminde Türkiye’den gelen otobüslerin ülkeye girişinin engellenmesine karşı çıkıyor.

Barekov’un açıklamasına tepki gösteren HÖH Lideri Lütvi Mestan, yaptığı açıklamada 1989 yılına kadar Türkleri göçe zorlamış ülkenin komünist diktatörü Todor Jivkov’u ima ederek, “Yıllar önce de akıl hastası başka biri, Bulgaristan-Türkiye sınırını zorla açmak istiyordu. Amacı, vatandaşlara serbest dolaşım hakkı sağlamak değil, yüz birlerce kardeşimizi yurt dışına kovmaktı” dedi.
Eylül 21, 2014 | 0 yorum |

Eğitim Bakanı Kolarova'dan Acı İtiraf

19 Eylül 2014 Cuma |

 Bulgaristan'da sahte lise ve üniversite diploması satışının hala sürdüğünü itiraf eden Eğitim ve Bilim Bakanı Rumyana Kolarova, bakanlık olarak diploma piyasasını mümkün olduğunca sınırlandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Kolarova, internetten her türlü eğitim kurumuna ait diploma satışı yapan bir siteyle ilgili Sofya İl Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Bakan Kolarova, "Sahte diploma piyasasının var olduğunu kabul ediyoruz ve sınırlandırmaya çalışıyoruz" itirafından bulunarak sorunun uzun zamandır gündemlerinde olduğunu belirtti.

İnternetteki paylaşım siteleri üzerinden satış yapan sahte diploma piyasasını en önemli sorunlarından biri olarak niteleyen Kolarova, konuyla ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını söyledi.

Üniversite ve liselerde diploma ve diğer belgelere ilişkin denetimleri daha da artırdıklarını belirten Kolarova, verilen her bir diplomanın orijinalliğinin üzerine yapıştırılan özel etiketlerle kanıtlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Eylül 19, 2014 | 0 yorum |

İşitme engelli çocuklara eğitim yardımı

18 Eylül 2014 Perşembe |

Sofya'da faaliyet gösteren "Bulgar ve Türk Kadınları Arasında Dostluk, Yardımlaşma ve İşbirliği Derneği" (BTKADYİD) üyeleri, işitme engelli çocuklara eğitim veren Prof. Dr. Denço Denev devlet okulunu ziyaret etti.  

Dernek Başkanı Hafize Nizam'ın başkanlığındaki heyet, 496 öğrencinin bulunduğu okula kırtasiye ve giysi yardımı yaptı. Heyet, Bulgar geleneklerine göre sağlık ve bereketin simgeleri olan ekmek ve balla karşılandılar. 

Yardımın ana sponsoru olan thy'nin Bulgaristan Müdürü Cenk Öcal, derneğin okula yıllardır yaptığı yardımları gelenek haline getirmesinden dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Öcal, thy'nin de eğitimine destek verdiği öğrencilerin başarılarının devamını dileyerek, öğrencilerin kazandığı spor, sanat ve bilim dallarındaki kupaların sayısına hayran kaldığın söyledi. 

İşitme engelli öğrenciler de konukları için halk oyunları gösterisi yaptı. Okul Müdürü Sevdalina Congarska, 117 yıllık geçmişe sahip okulun, BTKADYİD üyeleri ile yaptığı işbirliğinden memnun olduğunu belirtti. 

Aşçılık, marangozluk ve Moda dallarında ihtisas diplomaları veren okulun müdürü Congarska, AA'ya yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Türkiyeli dostlarımızın Balkanların en büyük işitme engelleler okuluna gösterdikleri ilgi bizi çok sevindiriyor. Geçen yıl yemekhanemizi ziyaret ederek, küçük aşçılarımıza Bulgaristan'da pek bilinmeyen Nohutlu pilav, kırmızı mercimek çorbası ve çeşitli tatlıların yapılışını öğrettiler, mutfağımızı yeni tarifler ve bağışladıkları malzemelerle zenginleştirdiler. Bu yıl ihtiyacımız olacak eğitim araç gereçlerimizi sağladılar. Bu destekler bizlere büyük mutluluk veriyor." 

BTKADYİD Başkanı Nizam da dernek olarak hayır çalışmalarını sürdüreceklerini, Sofya'daki işitme engelli çocukların okuduğu okul gibi yardıma muhtaç daha birçok kurumun ihtiyaçlarını çalışma programına dahil ettiklerini söyledi.
Eylül 18, 2014 | 0 yorum |