38 hatta tren seferlerinin durdurulması tepkilere neden oldu

12 Ocak 2015 Pazartesi |


Bulgaristan Demiryolları'nın (BDJ), ülke genelindeki 38 hatta yolcu taşıyan trenleri ekonomik nedenlerle durdurmasının ardından yolcular ve sendikalar tepki gösterdi.

BDJ Genel Müdürü Vladimir Vladimirov, geçen yıla oranla bu yıl kuruma ayrılan sübvansiyonların 40 milyon leva (55 milyon TL) azaltıldığını bu nedenle de trenleri durdurma ve işçi çıkarma yoluna gitmek zorunda kaldıklarını belirtti.
BDJ'nin bankalara 370 milyon leva (512 milyon TL) borçlu olduğunu kaydeden Vladimir Vladimirov, kurumun merkeziyetçilikten uzaklaşarak, küçük şehir ve köyler arasında seferler düzenleyen trenlerin belediyeler tarafından finanse edilmesi ve çalışıp çalışmayacakları konusundaki kararı yerel yönetimlerin vermesi gerektiğini söyledi.
Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu'na (KNSB) bağlı Demiryolları Çalışanları Birliği Başkanı Petır Bunev, yolcu trenlerinin durdurulmasından en çok işçilerin ve öğrencilerin etkileneceğini kaydederek, çok sayıda demiryolu işçisinin işsizler kervanına katılmak zorunda kalacağını söyledi.
Bunev, trenlerin durdurulmasını kabul etmeyeceklerini ifade ederek, BDJ ve Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin bir araya gelerek soruna çözüm bulmaları gerektiğini söyledi.
Öte yandan 38 hatta tren seferlerine son verilmesinin ardından ülke genelinde çok sayıda küçük yerleşim merkezinde, karara karşı imza kampanyaları başlatıldı.  
Karlovo kentinde ise demiryolu çalışanları Filibe trenini durdurarak gösteri yaptı.
Yolcu trenlerinin seferden kaldırılması en çok Karlovo, Gabrovo ve Gorna Oriahovitsa yönlerinde yolculuk yapanları etkileyecek. 

AA