Avrupa Komisyonu'nun Bulgaristan Raporu

28 Ocak 2015 Çarşamba |

Bulgaristan’daki politikacılar Avrupa Komisyonu’nun yeni eleştirel raporunu yorumladı Başbakan Yardımcısı Kuneva: "Baş edemediğimiz rüşvet sorununun tüm halkımıza damga vurmasına izin veremeyiz"

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Meglena Kuneva, "Baş edemediğimiz rüşvet sorununun tüm halkımıza damga vurmasına izin veremeyiz" dedi.Bulgaristan'daki politikacılar, Avrupa Komisyonu'nun açıkladığı, ülkenin adalet sistemi, örgütlü suçlar ve yolsuzlukla mücadele alanlarındaki çalışmalarını ele alan yeni eleştirel raporunu yorumladı.
Başbakan Yardımcısı Kuneva, İçişleri Bakan Yardımcısı Filip Gunev ve Adalet Bakan Yardımcısı Petko Petkov ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, raporun en ağır eleştirilerinin Yüksek Adalet Divanı'nın çalışmaları ile ilgili olduğunu söyledi.
Raporun "objektif ve eleştirel olduğunu" belirten Kuneva, şunları söyledi:
"Baş edemediğimiz rüşvet sorununun tüm halkımıza damga vurmasına izin veremeyiz. Avrupa Komisyonu adalet sistemimizdeki reformlara destek vermek istiyor. Eğer yolsuzluklarla mücadele etme iradesi varsa, parlamento da bu mücadeleye destek vermeli. Biz bir sonraki gözetim raporuna dek çalışmalarımızla ilgili strateji hazırlayacağız, ancak en iyi strateji bile somut sonuçlar kadar değerli olamaz. Yargıya Avrupa Komisyonu'ndan gelen sinyal net ve açıktır: yasalar inanç, ciddiyet ve cesaretle uygulanmalıdır."
Raporda, "Bulgaristan'daki örgütlü suçlarla mücadele alanındaki devam eden sorunların da bir kez daha dile getirildiğini" belirten Meglena Kuneva, "Avrupa Komisyonu ile diyaloğumuz sürecek. Ancak politikada tedavülde olan tek döviz türünün adı güvendir. Bu dövizin değeri düşük olursa, Avrupalı ortaklarımızla normal diyalog kuramayız" dedi.
Kuneva, Bulgaristan ile ilgili Avrupa'nın gözetiminin asla sona ermeyeceğini anımsattı. İçişleri Bakan Yardımcısı Filip Gunev de ülkedeki yolsuzluklarla mücadele eden kurumların tamamı atrofiye uğramış bulunuyor. Kurumlarımız var, ancak onları hayata döndürmek zorundayız" diye konuştu.
Adalet Bakan Yardımcısı Petko Petkov ise komşu Romanya'nın yolsuzlukla mücadelede çok daha başarılı olduğunu ve oradaki kurumların çok daha uyumlu çalıştıklarını ifade etti. Petkov, "Biz bu mücadelede başarılı değiliz ve Romanya'dan öğreneceğimiz çok şey var" dedi.
Ana muhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Lideri Mihail Mikov, basına yaptığı açıklamada, "Bu rapor, son 4 yıldır gördüğümüz en olumsuz gözetim raporudur. Maalesef, zaman geçtikçe bize olan eleştirilerin kapsamı genişliyor, bu sorunların sonu görünmüyor" diye konuştu.
Bulgaristan ve Romanya 2007 yılında Avrupa Birliği (AB) üyeliğine kabul edildikten sonra, belirli alanlarda devam eden bazı sorunlar yüzünden Avrupa Komisyonu 8 yıldır gözetim raporları hazırlayıp uyarılarda bulunuyor. Bulgaristan'ın bugün 13'üncüsü ile tanıştığı yeni raporda yine adalet sistemindeki sorunları, örgütlü suçlar ve yolsuzluklar alanındaki mücadelesinin başarısızlığı nedeniyle bir kez daha eleştiri almış bulundu.