Başmüftülük, Cuma Camisi saldırısını kınadı

7 Ocak 2015 Çarşamba |

Bulgaristan Diyaneti Başmüftülüğü, Filibe kentindeki Hüdavendigar Camisi'ne yapılan saldırıyı kınadı.

Başmüftülükten yapılan açıklamada, Cuma Camisi olarak da bilinen ve Filibenin merkezinde bulunan Hüdavendigar Camisi'nin yakılmak istenmesinin ve Müslümanların ibadet yerlerine yapılan sistematik saldırıların kendilerini endişelendirdiği belirtildi.
"Benzer saldırıların etnik ve dini temele dayalı barışı tehdit ettiği" ifade edilen açıklamada, bunun ülkedeki Müslümanların kendi içine kapanmasına neden olduğu ve "beklenmedik tepkilere neden olabileceği" kaydedildi. 
Açıklamada, olayın demokrasi ve insan haklarına yönelik ciddi bir tehdit olduğuna vurgu yapıldı. 
Başmüftülük açıklamada, ülkede sıklıkla meydana gelen benzer saldırıların, ceza kanununda "küçük çaplı holiganlık" olarak görülmesi nedeniyle engellenemediğini belirtti.
İlgili kurumlara çağrıda bulunulan açıklamada, bu tür saldırıların islamofobi, insanlık dışı hareketler ve dini inançlara saygısızlık çerçevesinde ele alınması istendi.
Diğer yandan Başmüftülüğün dağıttığı güvenlik kamerası görüntülerinde, bir kişinin cami girişindeki ahşap kısımlara yanıcı madde döktükten sonra iki yerden ateşe vererek olay yerinden uzaklaştığı görülüyor.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1421-1451 yılları arasında inşa edilen Hüdavendigar Camisi, bir gün önce yakılmak istenmiş, polis ismini açıklamadığı saldırganın yakalandığını duyurmuştu.

 BAL-GÖÇ: 'Mabetler kutsaldır'

Saldırıyla ilgili Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği de bir açıklama yaptı.
 "Bulgaristan'ın Filibe şehrindeki Hüdavendigar (Cuma) Camisine karşı bir kez daha tekrarlanan kundaklama ve yakma girişimini kınıyoruz.
Hangi inanca mensup olursa olsun, her dinin mensupları için mabetleri kutsaldır. Bir inancın mabedine yapılan saldırı bir yönüyle o inanca ve o inanca sahip olanlara karşı da yapılmış demektir.
Bulgaristan Cumhuriyeti'nde yaşayan Türk ve Müslümanlarında
ülkedeki mabetlerine saygı gösterilmesini beklemek en doğal hakkıdır. Mabetlere yapılan saldırılar etnik ve dini ayrılıkları körükleyen ve olumsuz neticelere yol açabilecek tehlikeli eylemlerdir.
Bu eylemleri önleme konunda tedbir almak ilgili ülkelerin güvenlik ve yönetim birimlerinin en önemli görevlerindendir. Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur."


AА, Ajans Bg