Edirne Hudut gazetesinden Jelev için Bulgarca başlık

31 Ocak 2015 Cumartesi |

Сбогом приятелю Желев*

Hudut Gazetesi


Edirne'de 2006 yılında Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği'nce (AGD) Meriç kenarında düzenlenen törenle kendisine Balkan Barış Ödülü verilen, Bulgaristan'ın komünist rejim sonrası demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Jelü Jelev, hayatını kaybetti...

Edirne'de 2006 yılında Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği'nin (AGD) düzenlediği törenle Balkan Barış Ödülü verilen, Bulgaristan'ın komünist rejim sonrası demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Jelü Jelev, hayatını kaybetti.
79 yaşında hayata veda eden Jelev, Bulgaristan'da komünist rejim döneminde Türkler'e karşı uygulanan baskılara ve asimilasyon politikasına da şiddetle karşı çıktığı için Türk azınlık tarafından oldukça seviliyordu.
Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği (AGD) Yönetim Kurulu, 2'inci Balkan Barış Ödülü’ne, Bulgaristan’ın demokrasiye geçişteki ilk devlet başkanı ve Balkan Siyasi Kulübü’nün öncüsü Jelu Jelev’i layık görmüştü.
Jelev'e ödülü 14 Aralık 2006 tarihinde Lalezar Tesisleri'nde düzenlenen törenle Dernek Başkanı Murat Savaş tarafından verilmişti.
AGD'nin açıklamasında, Jelev’in bu ödüle şu gerekçelerden yola çıkılarak layık görüldüğü belirtilmişti:
Jelev, baskıcı rejime karşı ülkedeki azınlık hakları başta olmak üzere insan haklarının savunucusu oldu. “Açıklık ve Yeniden Yapılanmayı Destekleme Örgütü”nü kuran Jelev, Romanya ve Eski Yugoslavya’daki Balkanları tehdit eden iç savaşın aksine Bulgaristan’ı kansız ve iç savaşsız bir yoldan demokrasiye ulaştırdı.
Bulgaristan’daki diğer azınlıkların haklarına devlet başkanı seçildikten sonra da son derece önem veren Jelev izlediği politikalarla Türk dostu olduğunu kanıtladı, ülkede etnik barışın adeta mimarı oldu.
Balkanlarda demokrasi, güvenlik ve terörizm üzerine sayısız toplantı ve girişimlere öncülük eden Jelev, başta Türkiye Cumhuriyeti’nin önceki Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel olmak üzere Balkan ülkelerinin eski ve yeni devlet adamlarını bir araya getirerek, Balkan Siyasi Kulubü’nün kuruluşuna öncülük yaptı.
Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği, Bulgaristan Devlet Başkanı Georgi Pırvanov tarafından kendisine 7 Mart 2005 tarihinde Bulgaristan’ın en yüksek devlet rütbesi olan “Stara Planina”yı vererek ödüllendiren Sayın Jelev’e 2. Balkan Barış Ödülü’nü sunmaktan onur duyar."
Jelev Kimdir?
Jelu Jelev, 1935 yılında Türklerin yoğun olarak yaşadığı Veselinovo köyünde doğdu. Sofya Eyalet Üniversitesi Felsefe Fakültesi’ni bitirdi. 1960’lı yıllarda rejim karşıtı fikirleri nedeniyle baskı gördü ve sürgüne yollandı. 1988 yılında Açıklık ve Yeniden Yapılanmayı Destekleme Hareketi’ni kurdu. 1989’da Demokratik Güçler Birliği’ni (UDF) kurdu ve bütün muhalefet partilerle siyasi hareketlerin oluşturduğu oluşturdu bu birliğin birinci başkanı seçildi. 1990’da UDF’nin Parlemento Komite Başkanı seçildi. Aynı yıl parlamento tarafından Cumhurbaşkanlığına getirildi. 1992 yılında ise Bulgaristan’ın halk oyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu ve bu görevini 1997 yılına kadar sürdürdü. 1997 yılında kendi adını taşıyan bir vakıf kurdu. 2001 yılında ise Balkan Siyasi Kulübünü kurdu. Vakfın ve kulübün halen başkanlığını yürüten Jelev, bugüne kadar çok sayıda üniversiteden fahri doktorluk ünvanını aldı. Son olarak Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov tarafından kendisine Bulgaristan’ın en yüksek nişanı olan “Stara Planina” verildi. Evli ve bir çocuk babası olan Jelev Rusça, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.