Euro Bölgesi'ne katılım görüşmelerine başlayacağız

21 Ocak 2015 Çarşamba |

Bulgaristan Maliye Bakanı Vladislav Goranov, Euro'ya geçmek için görüşmelere başlayacaklarını ve Euro Bölgesi üyeliğine hazırlık amaçlı döviz kuru mekanizmasına (ERM-2) 2018 sonunda dahil olabileceklerini söyledi.

Goranov, iki yıl sürecek ERM-2 mekanizmasına katılmak için ne yapmaları gerektiğini Euro Bölgesi'ne soracaklarını söyledi.

Litvanya'nın Euro Bölgesi'ne katılım töreni için bulunduğu Vilnius'ta konuşan Goranov, Nova'nın aktardığına göre 'Bulgaristan'ın Euro Bölgesi bekleme odasına kabul edilmesi için hangi yapısal önlemleri, ne zaman ve neye karşı alacağımızı [soracağız]' dedi.

Hükümeti geçtiğimiz Kasım ayında göreve gelen Goranov, dört yıllık görev süresi içinde ERM-2'ye katılabileceklerini düşünüp düşünmediği sorusuna 'Bunun kesinlikle mümkün olduğunu düşünüyorum' yanıtını verdi.

Goranov, para birimi lev uzun yıllardır Euro karşısında sabitlenmiş olan Bulgaristan'da, AB'nin ortak para birimine geçme konusunda siyasilerin hemfikir olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl dördüncü büyük bankası batan Bulgaristan'a pek çok kesimden, Euro Bölgesi'ne katılmak için gereken adımları atma çağrısı geliyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Bulgaristan'ın kredi notunu geçtiğimiz ay bankacılık sistemindeki sorunları gerekçe göstererek 'çöp' seviyesine indirmişti.