Bulgaristan'ın ikinci büyük şehri Filibe'nin merkezinde bulunan Cuma Camisi'nin ahşap kısımlarına yanıcı madde döken 31 yaşındaki bir saldırgan camiyi ateşe verdikten sonra kaçtı. Cami bekçisinin çabalarıyla söndürülen yangında caminin büyük hasar almadığı kaydedildi. Camiyi yakmak isteyen şahsın daha sonra Filibe'de bulunan bir benzin istasyonundan benzin çalarken yakalandığı, yapılan sorgulamada çaldığı yakıtla tekrar camiyi yakma girişiminde bulunmak istediğini söylediği kaydedildi.
Polis kaynakları, yakalanan şahsın daha önce hırsızlık ve tecavüz olaylarına karıştığı ve sabıkasının bulunduğunu duyurdu.

Daha önce de yakılmak istenmişti

Cuma Camisi, geçtiğimiz yılın Şubat ayında aşırı milliyetçiler tarafından yine yakılmak istenmişti. Cuma Camisi'ne yapılan saldırının ardından Bulgaristan'da temaslarda bulunan ve o dönem Dışişleri Bakanı olan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bulgaristan başmüftüsü Mustafa Haci ile birlikte saldırıya uğrayan camide incelemelerde bulunup cuma namazını burada kılmıştı.

Bulgaristan Diyaneti Başmüftülüğü yetkilileri, ülkedeki ırkçı oluşumlar tarafından Müslümanların ibadet yerlerine yapılan çeşitli saldırıların sayısında artış gözlendiğine dikkat çekerken, saldırılan camilerin yüzlerce olmasına rağmen yakalanların sayısının bir kaç tane olduğunu belirtiyor.

Nüfusu 7,3 milyon olan Bulgaristan’da 1,5 milyon Müslüman yaşıyor. 


Nahit Doğu, Al Jazeera Türk 

Cuma Camii'ni Başbakan Ahmet Davutoğlu da dışişleri bakanlığı sırasında ziyaret etmişti. [Fotoğraf: Nahit Doğu / Al Jazeera]