İçişleri Bakanlığı, Türkiye sınırını korumakta zorluk çekiyor

5 Ocak 2015 Pazartesi |

Bulgaristan İçişleri Bakanı Veselin Vuçkov, bakanlığının Bulgaristan-Türkiye sınırını korumakta yetersiz kaldığını belirterek ordu birliklerinden yardım talep etti.

Bakan Vuçkov, yüksek tirajlı "Trud" gazetesi için kaleme aldığı makalede, "Sınırdaki durum o kadar ağır ki İçişleri Bakanlığı tek başına üstesinden gelemiyor" ifadesini kullandı.

Bulgaristan-Türkiye sınırından sığınmacı geçişlerini azaltmak için Kasım 2013'te özel bir uygulama başlattıklarını kaydeden Vuçkov, buna göre, ülke genelindeki emniyet müdürlüklerinden bin 400 polis memurunun sınıra sevk edildiğini ancak personelin hazırlıksız, lojistik altyapının yetersiz ve çalışma şartlarının kötü olması nedeniyle bu uygulamanın etkisiz ve anlamsız kaldığını belirtti. 

İçişleri Bakanlığının gerekli altyapıya ve hazırlığa sahip olmadan Türkiye sınırına memur sevkiyatı yapmasını "macera" olarak nitelendiren Vuçkov, bakanlığın derhal bu uygulamaya son vermesi gerektiğini yazdı.

Vuçkov, "Türkiye sınırındaki ağır durumun sadece bakanlığının problemi değil, genel bir devlet sorunu olduğunu ifade ederek ordu ve diğer kurumlara yaptıkları yardım çağrılarının cevapsız kaldığını vurguladı.

İçişleri Bakanı Vuçkov, mevcut sorunları aşmak amacıyla sınırdaki 30 kilometrelik tel örgü engeline 131 kilometrelik ek yapılması gerektiğini belirterek tel örgünün sığınmacı akınını azaltarak bu kişileri sınır kapılarına yönelttiğini ve insan kaçakçılarının faaliyetlerini kısıtladığını savundu.

İçişleri Bakanlığının araçlarının yetersiz ve eski olduğunu, bu nedenle sınır bölgesinde personel nakillerinin orduya ait araçlarla yapılması gerektiğini yazan Vuçkov, ordunun 500 asker göndermesi halinde ortak devriyeler oluşturabileceklerini ifade etti.

Vuçkov, polis ve itfaiye memurlarına, ordunun araç ve personeli olmasına rağmen neden kışlalardan çıkıp yardım etmediğini anlatmakta zorlandığını, oysa sınırın güney tarafında Türk ordusunun bulunduğunu kaydetti.

Bakan Vuçkov, polis memurları sınır bölgesine gönderildiği için suç oranlarında artış gözlendiğine de işaret etti.

AA