Rubledeki düşüş, Bulgaristan'da emlak satın alan Rusları etkiledi

4 Ocak 2015 Pazar |



Rus parası rublenin uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetmesi, Bulgaristan'da gayrimenkul satın alan Rusların sayısını azalttı.
Sofya'daki Rusya Büyükelçiliği'nin verilerine göre, son yıllarda yaklaşık 500 bin Rusya vatandaşı Bulgaristan'da özellikle Karadeniz sahillerindeki yerleşim yerlerinde gayrımenkul sahibi oldu.
Emlak şirketleri, son dönemde Rus para birimi rublenin dolar ve avro karşısında değer kaybetmesiyle, Bulgaristan'dan emlak satın alan Rusya vatandaşlarının sayısında hızlı bir düşüşe neden olduğunu açıkladı.
Bulgaristan'ın Karadeniz sahilindeki Varna, Burgas ve Pomorie gibi şehirlerde daire ve müstakil evler satın alan Rus vatandaşlarının sayısında hızlı bir artış yaşandığı ancak rublenin değer kaybetmeye başlamasıyla Rus müşterilerin sayısında hissedilir bir azalma olduğunu kaydeden emlak şirketleri, Rusların Bulgaristan'ı tercih etmesinin başlıca sebebi olarak emlak fiyatlarının ucuzluğunu ve kültürel yakınlığı gösteriyor.
Öte yandan geçen yıl beş Rusya vatandaşının, ülkeye 1 milyon levalık (yaklaşık 500 bin avro) yatırım yapan yabancılara Bulgaristan vatandaşlığı verilmesini düzenleyen yasadan yararlanarak, Bulgaristan'a çeşitli alanlarda birer milyon yatırım yaptığı ve  Bulgar vatandaşlığı aldıkları bildirildi.