Bulgaristan'ın NATO'ya ihtiyacı var mı?

23 Şubat 2015 Pazartesi |

Bulgaristan milliyetçi ‘Ataka’ partisinin lideri Volen Siderov, Bulgaristan’ın NATO üyeliği konusunda referandum yapılması için imza kampanyası başlatılacağını söyledi.
Etnik çatışmalar ve anlaşmazlıklar alanında uzman bir siyaset bilimci olan Uluslararası Stratejik Bakış Enstitüsü Başkanı Yusuf Çınar, Siderov'un açıklamalarıyla ilgili Radyo Sputnik'e şu değerlendirmelerde bulundu:
"Biliyorsunuz Ataka Partisi Bulgaristan’da aşırı milliyetiçi, hatta ırkçı bir parti olarak bilinmektedir. En son seçimlerde almış olduğu oran çok ciddi, yüzde dört civarında ve barajı geçti. Buradan şunu çıkartabiliriz: Özellikle Avrupa’da ekonomik krizin yol aşmış olduğu bir milliyetçilik yükselişte. Milliyetçiliğin yükselişi Bulgaristan’da Ataka Partisi ve benzeri partiler tarafından iyi bir şekilde kullanılıyor. NATO’dan çıkmak istemelerinin sebebini ben çok ciddi bulmuyorum.
Bunu tamamen Bulgaristan’daki iç siyasal hareketlere karşı bir söylem olarak görüyorum. Bunun çok tutacağını ve halk tarafından kabullenileceğini düşünmüyorum. NATO niçin Bulgaristan için önemli? Birincisi; AB, NATO’yu kendi yayılma alanının ilk bölgesi olarak görmektedir. İlk önc, NATO’ya üye olunuyor, özellikle bu Balkan ve Doğu Avrupa devletlerinde gerçekleşti. Bulgaristan da, 2004 yılında ilk önce NATO’ya, ondan sonra AB’ye üye oldu. Fakat Avrupa Birliği'nin Bulgaristan’ı Şengen'e dahil etmemesi, Bulgaristan içeresindeki ırkçı veya aşırı milliyetçi partilerin yükselişine sebep oldu. Bu partiler NATO’nun kendi güvenliklerine bir katkı sunmadığını bahaneye ederek çıkmak istediklerini her seçimde kullanmaya çalıştı. Bunda da başarılı oldu çünkü Bulgaristan’ın ekonomik durumu, işsizliğin çok fazla olması, enflasyonun çok yüksek çıkması, siyasi istikrarsızlık… Son iki senede 2 tane erken seçim yapmış bir Bulgaristan’dan bahsediyoruz. Bu tür istikrarsız siyasal durumun olduğu ülkelerde milliyetçi partiler her zaman oyunu arttırır.
Evet NATO’dan çıksın, AB’den çıksın, ama Bulgaristan hangi siyasal oluşumla işbirliği yapacak? Sadece Siderov’un milliyetçi Bulgaristan’ın tarihini yeniden yazacağım’ demesiyle Bulgaristan’ın ayakta kalmasının çok zor olduğunu düşünüyorum. Aksine bu tür söylemler özellikle azınlıklara yönelik şiddet eylemlerini de tetikleyebilir. Bunun için ben Siderov’un NATO açıklamasını sadece partisinin seçmenlerini heyecanlandırmak için söylediği bir cümle olarak görüyorum.
Siderov'un söyleminin ne Rus tarafında, ne AB tarafında, ne de ABD tarafında karşılığını bulacağını zannetmiyorum.
Dünya üzerinde sadece Amerikan merkezli bir güvenlik anlayışının şu aşamadan sonra çok büyük tepkilere maruz kalacağını tahmin ediyorum. Bunu Ukrayna'da görebilirisiniz, geçmiş dönemlerde Gürcistan’da görebilirsiniz, Afrika’da  ‘Arap Baharı’ döneminde görebilirsiniz. Fakat diğer çok kutuplu merkezlerin bir araya gelebileceği bir güvenlik sisteminin oluşması da uzun yıllar alabilir."


 http://tr.sputniknews.com/