Koca Yusuf Müzesi İçin Başkan Sözlü'ye Teşekkür

11 Şubat 2015 Çarşamba |

Cihan Pehlivanı Koca Yusuf’un Bulgaristan’da doğup büyüdüğü topraklardan Adana’ya gelen Türk heyeti, Büyükşehir Belediyesi’nin konuğu oldu. Şeytancık Belediye Başkanı Nuriddin Basri İsmail, Koca Yusuf’un harap olan evinin müze haline getirilmesi projesinin mimarının Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü olduğunu söyledi. Başkan Hüseyin Sözlü müzenin bu yıl bitirilerek, geleneksel güreş şenliğine yetiştirilmesi için çalıştıklarını açıkladı. 

Bulgaristan’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Deliorman Bölgesi Şumnu Şeytancık Belediye Başkanı Nuriddin Basri İsmail, Başkan Yardımcısı İlhan Mustafa Ahmed, Belediye Meclis Başkanı Mustafa Mehmed Ahmed ve Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Mükremin Duygun ile Bulgaristan’dan gelen çok sayıda konuk, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün konuğu oldu. Bulgaristan heyeti onuruna Park Zirve’de verilen yemeğe, Başkan Hüseyin Sözlü’nün yanı sıra İmamoğlu, Saimbeyli, Karaisalı, Sarıçam, Yumurtalık Belediye Başkanları, MHP İl Başkanı Yusuf Baş ve belediye bürokratları katıldı.

Şeytancık Belediye Başkanı Nuriddin Basri İsmail, Adana’da kendi sorunlarına böylesine hakim ve ilgili bir toplulukla birlikte oldukları için heyecanlı ve mutlu olduğunu belirtti. Nuriddin Basri İsmail, "Başkan Hüseyin Sözlü Bey’e çok teşekkür ediyorum. Çeşitli seçimlerde başarıya ulaştık ama bu akşamki gibi Adana’da gördüğümüz ilgi karşısındaki gibi hiç bir zaman heyecan duymadım." dedi.

Şeytancık olarak büyük bir belediye olmadıklarını, çoğunluğu Türklerden oluşan Şumnu’ya bağlı bulunduklarını ifade eden Nuriddin Basri İsmail, şunları söyledi: "Deliorman’da Türklüğün yaşaması için ben ve arkadaşlarım çaba harcamaktayız. Ortak nüansımız Kocayusuf Pehlivanımız, çok konuşulmuştur ama son döneme kadar onun hatırasının yaşatılması için gerekenler yapılamamıştı. Biz kendi imkanlarımızla onun doğduğu köyde bir anıt yazısı yaptık. Ertesi yıl Şeytancık Merkezi’ne heykelini diktik. Bir gün kapım çalındı ve Hüseyin Sözlü başkanımızdan haber geldi. Koca Yusuf’un anısının, doğduğu Şeytancık Karalar köyünde yaşatılması için gerekenin yapılacağı haberini iletmişti bize. Bundan büyük sevinç olamazdı bizim için. Biz böylece bu işe giriştik ve önce belediyenin elinde olmayan arsayı satın aldık. Hüseyin Bey geçen yıl geldi ve Koca Yusuf Müzesi’nin temelini attık. Deliorman halkının önünde sözümüzdü ki 2015’in 9. ayında 4. Yağlı Güreş Etkinliği'nde evinin de açılışını yaparak, müze halinde konuklarımıza açacaktık. Sunduğumuz projenin temelleri atıldı, ilerleme var. Sizin ve bizim çabamızla, halkımızın önünde, açılışı birlikte, zamanında gerçekleştireceğimizi umuyorum."

KOCA YUSUF MÜZESİ BU YIL BİTECEK

Başkan Sözlü, Bulgaristan’da yaşayan Türklerin yöneticilerinden oluşan heyetin yanı sıra ünü dünyaya yayılan cihan pehlivanı Koca Yusuf’un köyü Karalar’dan misafirleri ağırlamanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Başkan Hüseyin Sözlü şöyle konuştu: "Koca Yusuf’un Karalar köyündeki evinin sahipsizlikten nasıl yıkıldığını öğrenirken büyük üzüntü yaşamıştık. Geçen yıl güreşlere gittik ve müze evin temelini attık. Bu yılki güreşlere yetiştirmeyi ve açılış yapmayı Allah’tan niyaz ediyoruz. Balkanlar bizim anavatanımız. Orada var olan kıymetlerimizi korumalıyız. Varlığını sürdüren Bulgaristan Türkleri, Avrupa’daki tek parçada en büyük Türk topluluğudur."