Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan:''Haksız, kabul edilemez ve yanlı yaklaşım''

22 Nisan 2015 Çarşamba |

Edirne Belediyesi, Bulgaristan'ın Haskova Belediye Meclisinin, sözde Ermeni  soykırımı  iddialarını destekler nitelikte aldığı kararı protesto ederek, "kardeş belediye" ilişkisini dondurdu.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Haskova Belediye Başkanı Georgi İvanov'a mektup yazarak, meclislerinde aldıkları sözde Ermeni soykırım iddialarını destekler nitelikteki karara tepki gösterdi.

Recep Gürkan tarafından Haskovo Belediye Başkanı Georgi İvanova'a gönderilen mektup:

“Sayın Georgi İVANOV
Haskovo Belediye Başkanı

Sayın Başkan;
Belediye Meclisinizin 27.03.2015 tarihinde yapılan olağan toplantısından 1915 olayları hakkında gerçek olmayan ve tek yanlı iddialar temelinde hazırlanan bir rapora dayanılarak şehrinizdeki bir parka ‘Ermeniler’ isminin verilmesini üzüntüyle öğrendim. Üzüntüm; parka verilen isimden değil, bu ismin veriliş gerekçesinden kaynaklanmaktadır.

Edirne, Balkanlardan ve özellikle Bulgaristan’dan zaman içinde Türkiye’ye göç ederek yerleşmiş bir çok Türk’e ev sahipliği yapmaktadır. Yine şehrimizde halen iki adet Bulgar Ortodoks Kilisesi mevcuttur. Edirne ili, komşumuz Haskovo arasındaki Kardeş şehir ilişkisi de bu zengin ve köklü tarihi-kültürel bağlar üzerine kurulmuştur. Almış olduğunuz kararın gerekçesinin, Osmanlı İmparatorluğunun tüm halkı için trajik olan bir döneme tek yanlı, seçici ve ayrıştırıcı adalet duygusuyla yaklaşılmasının Edirne halkında da derin hayal kırıklığı yaratmış olduğunu bilgilerinize sunuyorum.

Büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunduğumuz bu haksız, kabul edilemez ve yanlı yaklaşım Bulgaristan’ın dostu, müttefiki ve komşusu olan Türkiye’nin Balkanlara açılan kapısı Edirne ile Haskovo arasında ekonomik, ticari, sosyal, kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bu güne kadar gösterilen gayretleri ve karşılıklı kazanımları maalesef gölgelemiştir.

27 Mart tarihli Haskovo Belediye Meclisi kararının dayanağı olan rapor, Belediyelerimiz arasında kurulmuş olan kardeş şehir ilişkisinin dostluk ve iş birliği anlayışıyla kesinlikle bağdaşmamaktadır.

Bu nedenle; 1997 yılından bu yana sürdürmekte olduğumuz kardeş şehir ilişkimizi, Edirne Belediyesi olarak bu rapor kaldırılana kadar dondurduğumuzu bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla.
Recep GÜRKAN
Belediye Başkanı”