Batı Trakya, Türk ve Bulgar turistler için meşhur tatil destinasyonu

17 Ağustos 2015 Pazartesi |

Kathimerini gazetesinin haberine göre Türk, Bulgar ve Rumen turistlerin en çok tercih ettiği tatil destinasyonları arasında yer alan Batı Trakya’daki turizm tamamen karayolu üzerinden yapılan seyahatlere bağlı.
Trakya Otelciler Birliği Başkanı Kostas Hatzikonstandinu bölgeyi tercih etmeyen Yunanlı turistlerden oluşan açığı Türkiye ve Balkan ülkelerinden gelen turistlerin kapattığını ifade ederken, bu yıl ilk kez karayolu üzerinden Ukraynalı turistlerin de bölgeye geldiğini dile getirdi.
Yurtdışından uçakla Batı Trakya bölgesine gelen turist sayısının bu yıl yok denecek kadar az olduğunu anlatan Hatzikonstandinu, bu sene bölgeye sadece iki charter uçuşun gerçekleştiğini kaydetti.
Dedeağaç’ı en çok Türk turistler ziyaret ediyor
Batı Trakya’ya gelen Türk turistlerin %75’i Dedeağaç (Alexandroupoli) bölgesini ziyaret ettiği belirtilirken, Trakya Otelciler Birliği Başkanı “hafta sonları ve dinî bayramlarda Türklerin soluğu Dedeağaç’ta aldığını” sözlerine ekledi.
Dedeağaç esnafının dinî bayramlarda dükkân ve mağazaları açık tutarak Türk turistlerin ihtiyaçlarını da karşıladığı ifade ediliyor.
Kostas Hatzikonstandinu, Dedeağaç bölgesini ziyaret eden Türklerin kısa süreli tatillerinde bile çok para harcadığını kaydederken, Türk turistlerin özellikle yemeğe ve marka giyim ve ayakkabıya para harcadığını ifade ediyor. Trakya Otelciler Birliği Başkanı örnek olarak ise kısa bir süre önce doğum günü için 15 arkadaşıyla birlikte bölgeyi 5 günlüğüne ziyaret eden ve yaklaşık 50.000 euro para harcayan Türk turisti gösteriyor. Bir diğer Türk turistin ise son model cep telefonu siparişi verdiğini anlatan Hatzikonstandinu, Türklerin yanı sıra Rumen ve Bulgarların da uygun fiyata buldukları bölgenin kaliteli zeytinyağından satın almayı ihmal etmediklerini belirtiyor.
En büyük sorun gümrükler
Yunanistan ile Türkiye sınırları arasındaki Kipi sınır kapısındaki sorunlar, personel eksikliği, modern denetim cihazları eksikliği ve kısıtlı sayıda giriş şeritleri ise çoğu kez gümrükte uzun kuyruklar oluşmasına yol açıyor. Kathimerini gazetesinin haberine göre bu sıkıntılara Yunanistan’ın Türkiye’deki konsolosluklarında vize konusunda yaşanan gecikmeler eklenince, bazı Türk turistler bölgeyi ziyaret etmekten vazgeçmek zorunda kalıyor.
Benzer şekilde Gümülcine’de bulunan Yunanistan ile Bulgaristan arasındaki Nimfea-Makaza sınır kapısından otomobiller dışında otobüslerin geçişlerine izin verilmemesi daha çok Bulgar turistin bölgeye gelmesini engelliyor. Yunan yetkili makamlarının konuyla ilgili Bulgaristan’a başvuruda bulunduğu ve Bulgar tarafından cevap beklediği kaydediliyor.
Kavala Otelciler Birliği Başkanı Antonis Mitzalis de bu yıl Bulgaristan, Türkiye, Sırbistan ve Romanya’dan şehirlerine gelen turist sayısında önemli artış yaşandığını dile getiriyor. Kavala’daki bazı sahil beldelerindeki otellerin %90 oranında Bulgar turistlerle dolduğunu kaydeden Mitzalis, en çok para bırakan turistlerin ise Türk turistler olduğunun altını çiziyor.
azınlıkça