PODEF: “Bulgaristan ziyaretlerimizin amacı kültürel ilişkileri geliştirmek”

10 Ağustos 2015 Pazartesi |

Bulgaristan’daki sivil toplum örgütleri temsilcileriyle  temaslarda bulunmak üzere bu ülkeye gelen Pomak Derneklerı Federasyonu (PODEF) Başkanı Bayram Erat, Bulgaristan’ı sık ziyaret etmelerinin tek amacı kültürel ilişkileri geliştirmek olduğunu söyledi.

Merkezi Bursa’da bulunan PODEF’e bağlı yedi derneğin  üyelerinden oluşan heyetin başında bulunan Bayram Erat, Bulgaristan’daki sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüştüklerini belirtti.
POFEF Başkanı Erat, Bulgaristan’daki aşırı sağ milliyetçi çevrelerin PODEF’in son dönemdeki Bulgarstan ziyaretlerinden rahatsız olmaları konusuna değinerek tek dertlerinin kültür olduğunu vurguladı.
Erat „Biz Pomakız ama tabi ki Türkiye’de yaşıyoruz. Biz Türkiye’yi seviyoruz. Ülkemin, vatanımın birliğini ve bütünlüğünü savunuyoruz. Bulgaristan’daki Pomakların vatanı da Bulgaristan. Bizim atavatanımız Bulgaristan. Bulgaristan’daki Pomakların milliyeti Bulgar ancak etnik kökeni Pomak. Bulgaristan ve Türkiye devletlerine saygımız var. Bizim devletlerimiz ve kavgamız olamaz. Bizim derdimiz kültür. Bir dil ölürse o halk ölüyor. Pomak dilinin ve kültürünün ölmesini istemiyoruz. Tarihimizle ilgili hiç bilgimiz yok, bilgilenmek istiyoruz” dedi.
Geçimişte Pomaklarla ilgili sıkıntılı olayların yaşandığını hatırlatan Erat, bu olayları Türkler, Bulgarlar, Yunanlar ve Pomaklar hep beraber aşmaları gerektiğini kaydetti.
Pomakça’nın öğrenilmesi amacıyla federasyon nezdinde dil kursları düzenlemek istediklerini ifade eden Erat, bu doğrultuda kitaplar hazırladıklarını söyledi.
Pomakların tarihi, kültürü ve gelenekleri ile ilgili sempozyumlar düzenlemeye devam ettiklerini dile getiren Erat, Bulgaristan ziyaretlerinin iki ülkede yaşayan Pomakların birbirini tanıması ve kültürlerinin korunması yönünde çalışmalarda bulunmak amacıyla gerçekleştirdiklerini vuguladı.
Bulgaristan’daki bazı aşırı sağ siyasi oluşumlar, PODEF üyelerinin ülkeyi ziyaret etmelerinden rahatsız olduklarını belirterek, Türkiye’nin Pomaklar üzerinde siyasi çıkarları olduğunu iddia ediyor. 

Ajans Bg