Bulgaristan 500 sığınmacı kabul edecek

10 Eylül 2015 Perşembe |

Bulgaristan Hükümeti, Avrupa'ya yeni gelen 500 kadar sığınmacıyı ülkesinde barındırabileceğini bildirdi. 

Hükümet oturumunun ardından bakanlar, artan sığınmacı akını karşısında ülkenin etkin sınır koruma önlemleri aldığını duyurdu.
Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bıçvarova, Bulgaristan'ın her bir ülkenin alabileceği sığınmacı takviyesinin artırılması konusunda anlayış göstererek, Avrupa'ya yeni gelen 500 kadar sığınmacıyı kabul edebileceğini belirtti. Avrupa Birliği (AB) ülkelerin arasında sığınmacı dağılımının yeniden düzenlenmesine ilişkin girişimlerin her bir ülkenin özel durumuna göre yapılması gerektiğini savunan Bıçvarova, "Bulgaristan Hükümeti bu insanların ülkeye kalıcı entegrasyonunu görüşüyor. Uygun bir ortam sağlandığında onların ülkelerine gönderilmesi de sağlanmalıdır" dedi.
Türkiye ve Yunanistan ile ortak sınır-gümrük denetim ve koordinasyon merkezinin oluşturulmasına ilişkin geçmişte bir anlaşma sağlandığını anımsatan Bıçvarova, "Türkiye ile iyi olan diyaloğumuzu sürdürmeye gayret gösteriyoruz. Türkiye ve Yunanistan ile üçlü sınır anlaşmasının onaylanmasını bekliyoruz" diye konuştu. Dışişleri Bakanı Daniel Mitov da AB'ye sığınmacı akınının azaltılması için mümkün olduğu kadar hızlı şekilde üçüncü ülkelerde sığınmacı merkezlerin oluşturulması gerektiğini söyledi.
Mitov, "Bunalım yerinde çözülmeli. Ortadoğu ülkeleri daha çok sorumluluk almalı. Şunu açık olarak bilmeliyiz ki, aslında bizim yaptığımız, sonuç ve etkileri iyileştirmek düzeyinde kalıyor. Belli olan şu ki, mülteci statüsü AB topraklarında süresiz bir ikamet hakkı kazanma anlamına gelmez. Bunalımlar sona erdiğinde bu insanlar geldikleri ülkelerine dönmeli. Bu durum son derece açık olarak bilinmelidir" diye konuştu.
AA