BULTİŞAD’ın Türkiye’ye İş Ziyareti

10 Eylül 2015 Perşembe |


Kuzeydoğu Bulgaristan Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD) yetkilileri, İstanbul’a iki günlük iş ziyaretinde bulundu. 
BULTİŞAD Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İNCE, Müdür Ventsislav VENKOV ve Yönetim Kurulu Üyesi Edis EMRE, 7 Eylül 2015 tarihinde Bulgaristan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’nu ziyaret ederek Başkonsolos Angel Angelov ve Ticaret Müşaviri Toşko Tomov ile görüştü. Başkonsolosluk binasında gerçekleşen görüşmede BULTİŞAD ile Bulgaristan’ın diplomatik temsilciliği arasında işbirliği imkanları ele alındı. 
BULTİŞAD temsilcileri, Türkiye’de iş ve istihdam olanakları yaratmak isteyen Bulgar iş adamlarına ruhsat, gümrük denetimi, sağlık v.s. konularda destek verecek güvenilir partnerleri bulma konusunu gündeme getirdiler. Bulgaristan’da işyeri sahibi Türk iş adamlarına vize kolaylığı konusunda da değinildi. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Türkiye’ye ithalat yapmaya çalışan Bulgar şirketlerine uyguladığı anti-damping önlemleri ise son derece önemli ve güncelliğini koruyan bir konudur. Bulgar diplomatlar, BULTİŞAD ile işbirliği yapacaklarına dair söz vererek meydana gelen her konu ve sorunun detaylı olarak incelenip çözüleceğini ifade ettiler.
Fikret İnce ve beraberindekiler ertesi gün, T.C. Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Türk-Bulgar İş Konseyi’ni ziyaret etti. Dünyanın en prestijli şirketlerini bir araya getiren River Plaza’da bulunan DEİK merkezinde gerçekleşen görüşmede iki ülke arasındaki işbirliği imkanları ele alındı. Toplantıya Türk-Bulgar İş Konseyi Başkanı Yalçın EGEMEN’in yanı sıra İş Konseyi Başkan Yardımcıları Mehmet BUÇUKOĞLU ve Osman AK iştirak ettiler. Fikret İNCE, gerek Türkiye’de girişimlerde bulunan Bulgar iş adamlarına gerekse Bulgaristan’da faaliyet yürüten Türk iş adamlarına partner bulma konusunda yardımlaşma konusunu gündeme getirerek BULTİŞAD’ın bu konuda şimdiye kadar yaptığı çalışmaları anlattı. Sarf edilen çabalara rağmen, Bulgaristan’ın ve özellikle Kuzeydoğu Bulgaristan’ın sunduğu iş imkanları konusunda Türk iş adamlarının fazla bilgili olmadığı konusunda taraflar hemfikir oldu.
Türk-Bulgar İş Konseyi ve BULTİŞAD temsilcileri, geleceğe yönelik ortak çalışma konularını ihtiva edecek bir işbirliği protokolü imzalamaya karar verdiler.
Şumen merkezli BULTİŞAD yetkilileri, Batı Türkiye’de bulunan büyük sanayi merklezlerinde benzer görüşmeler yapacağını ifade ettiler.

Ajans Bg