Bulgaristan Schengen'e katılmalı

21 Kasım 2015 Cumartesi |

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov Fransa'daki terör saldırıların ardından serbest dolaşım "Schengen sistemi ayakta kalmalı, Bulgaristan'da Schengen'e katılmalı" dedi.

Parlamentoda yaptığı konuşmada saldırılardan sonra en önemli işlerden birinin Schengen dış sınırlarını korunması olduğuna dikkat çeken Mitov, "Sığınmacı akımının etkin kontrolü için acilen Türkiye ile anlaşmalıdır" diyerek AB'ye üye ülkeler arasında mal ve hizmet serbest dolaşımını sağlayan Schengen sistemi içinde, "Schengen ayakta kalmalı, Bulgaristan'da Schengen'e katılmalı" yorumunda bulundu.

Mitov, Bulgaristan'ın gerek ulusal, gerekse tüm Avrupa Birliği dış sınırlarının korunmasına destek için ısrar ettiğine işaret ederek, "Gerek duyulduğunda Avrupalı sınır muhafaza personelinin görevlendirilmesi sorun olmaz. Şimdilik sınırlarımızı koruyabiliyoruz. Risk faktörünün artması durumunda onu göz önünde bulundurarak yardım talebinde de bulunabiliriz" dedi.

Mitov ayrıca Bulgaristan'ın DEAŞ'e karşı mücadelede katkısının 15 ay önce Kürt Peşmergelere gönderilen hafif silah ve mühimmat yardımı ile sınırlı olduğunu ifade ederek, "Şu aşamada zaten başka olanaklarımız yok, kimsenin de talebi olmamıştır" diye konuştu.