Bulgaristan'da Fener Rum Patriği'ne tepki

10 Kasım 2015 Salı |

Fener Rum Patriği'nin üç günlük Bulgaristan ziyareti, ülkede tepkilere neden oldu.
tepkiler, skandal randevu iptallerine yol açtı. Üstünlük, Yunan Kilisesinin hegemonyasını öne sürme ve Bulgarları "aşağılama" tavırları Bartholomeos'un Bulgaristan ziyaretine gölge düşürürdü. 
Patriğin Bulgarları hırsızlıkla suçlaması sonrasında, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, patrikle görüşmesini sebep göstermeden iptal etti. 
Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Bulgaristan ziyareti, skandalla eşliğinde sürüyor. Yunan Kilisesi lobisini yaymakla suçlanan Bartholomeos'un BAN- Bulgar Bilimler Akademisinin en yüksek ünvanı "Fahri doktora" ile ödüllendirilmesi, Cumhurbaşkanı Plevneliev tarafından ise, en yüksek devlet nişanı "Stara Planina" nişanı takdim edilmesi, toplum ve medyada tartışma konusu oldu. Bartholomeos'un, ziyaret sırasındaki konuşmalarında, Bulgaristan'ın ikinci dünya savaşında Yunanistan'dan "ele geçirdiği ve çaldığı"  dini ikonlar ve değerleri " geri iade etmesini istemesi sonrasında da Başbakan Boyko Borisov, patrikle görüşmesini iptal etti. Borisov, önceden planlanmış olmasına rağmen, "çok yoğun programı" olduğunu gerekçe gösterdi. Patriğin dün akşam saat 18 için öngördüğü özel basın toplantısından da vazgeçildi, 
Bartholomeos'un Bulgaristan'ın ikinci dünya savaşında Yunanistan'dan "ele geçirdiği ve çaldığı"  dini ikonlar ve değerleri " geri talep etmesi, kamuoyunda ise 'skandal ve yüzsüz bir istek' olarak nitelendi. Bulgar tarihçiler de patriğe tepkili. TV'lere çıkarak açıklamalarda bulunan tarihçiler, söz konusu anıtlar ve ikonların, o dönemde Bulgar kiliselerine ait olan Ohri, Seres ve Drama Bulgar kiliselerinin dini objeleri olduğunu ve savaşta imha edilmemek için Bulgaristan'a getirildiğini hatırlattılar.
Bulgar dini temsilcileri Cumhurbaşkanı Plevenleiv'in makamında devlet nişanı töreninden sonra, toplu fotoğraf çekmedi ve patriği boykot etti.
Fener Rum Patriği konuşmalarında yine Bulgarları suçlayıcı ifadeler de yer aldı. Bulgarların 1882 yılından sonra Yunan kilisesi sayesinde Hristiyan ve Bulgar olarak kaldıklarını öne süren Patrik, "Ancak Bulgaristan bize hiç minnettar olmadı" ifadelerini de kullanmıştı