Recep Altepe’ye Evlad-ı Fatihan Beratı

22 Kasım 2015 Pazar |

Merkezi İzmir'de bulunan Uluslararası Balkan Federasyonu'nun Balkan ülkelerine katkıda bulunmuş önemli şahsiyetlere verdiği Evlad-ı Fatihan Beratı'nın 4. sahibi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mercedes CEO'su Necdet İplioğlu ve Galatasaray Spor Kulübü eski teknik direktörlerinden Hamza Hamzaoğlu'nun ardından berata layık görülen Başkan Altepe, İzmir Alsancak'ta düzenlenen törenle ödülünü aldı.

Uluslararası Balkan Federasyonu Başkanı Ekrem Selimler, 2015 yılının Evlad-ı Fatihan Beratı'nı Başkan Altepe'ye takdim etmekten mutluluk duyduklarını söyledi. 4.'sü yapılan ödül töreninin ilkini Amerika'nın New York kentinde zamanın başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yaptıklarını hatırlatan Selimler, Almanya'nın Stutgart kentindeki törenle Mercedes CEO'su Necdet İplioğlu ve İzmir'deki törenle de Galatasaray Spor Kulübü eski teknik direktörlerinden Hamza Hamzaoğlu'nu da ödüllendirdiklerini ifade etti.

Selimler, "Bugün ödülümüzün dördüncüsünü hemşerimiz, Balkan ülkelerinde yaptığı yatırımlarla göğsümüzü kabartan, maddi ve manevi destekleriyle adeta bizlere hayat veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye takdim ediyoruz. Bu ödül, görev ve samimiyetin başarıyla nasıl örtüştüğünün belgesidir" dedi.

Uluslararası Balkan Federasyonu Başkanı Selimler, konuşmasında, Balkanlar'da hangi ülkeye bakılsa Başkan Altepe'nin ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin izlerinin göründüğünü vurguladı. Makedonya'da Atatürk'ün babasının doğduğu köy olan Kocacık'ta Bursa Meydanı'na şahit olduklarını, Bulgaristan'ın Rudozem Belediyesi'nde bir caminin yine Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildiğini, Balkan ülkelerinde yapılan tarihi ve kültürel miras çalışmalarında, sosyal etkinliklerde hep Başkan Altepe'nin konuşulduğunu dile getiren Selimler, "Federasyon olarak Şanlıurfa'da bir Anadolu gecesi düzenledik. Bu gecemizde de gerek teknik gerek de lojistik desteği Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden aldık. Başkan Altepe'nin Balkanlar için yaptığı hizmetleri saymakla bitiremeyiz. Onur ve gurur duyuyoruz. Düşündük taşındık, "Bu ödülün dördüncüsünü kime verelim?" diye. Büyükşehir belediye başkanları arasında Başkan Altepe'den başkasını bulamadık. Bu akşam da bu vesileyle toplandık" diye konuştu.

Törene katılan ve Balkan göçmeni olan İzmir'in Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ise, Başkan Altepe'nin Türkiye'nin belediyecilik tarihine adını altın harflerle yazdırdığını vurguladı. Bursa'nın son 10 yılda yapılan yatırımlarla dünya şehri haline geldiğini, Başkan Altepe'nin Bursa'nın yanı sıra Balkanlar'da da ilgilenmedik alan bırakmadığını, sıkıntının olduğu her yerde olaya müdahil olarak çözüm oluşturduğunu kaydeden Soylu, "Göçmen bir ailenin çocuğu olarak Balkanlar'a yaptığı hizmetlerden dolayı ben kendilerine teşekkür ediyorum. Kırcaali'ye de bölgenin en büyük camisini yapan Recep Altepe'dir. Allah kendisinden razı olsun" şeklinde konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de verilen ödül nedeniyle Uluslararası Balkan Federasyonu yetkililerine teşekkür etti. 11 yıl önce göreve geldiklerinde Balkan ülkelerinin yatırım ve hizmet anlamında gündemlerinde olmadığını, Makedonya'nın Üsküp Belediyesi'yle rastlantı sonucu doğan işbirliği sonucunda bu ülkelerdeki tarihi ve kültürel miras çalışmalarının başladığını hatırlatan Başkan Altepe, "Bursa'da gerçekleştirdiğimiz çalışmalar örnek olmuş ve bize taleple geldiler. "Üsküp'te 4 adet tarihi eserimiz var, restore edebilir miyiz?" dediler. "Tamam" dedik ve başladık. O gün bugündür çalışmalara devam ediyoruz. Balkan ülkelerinin neresinde bir ecdat yadigarı eser varsa, restore ediyoruz. Bugün sadece Bulgaristan'da gece gündüz çalışan 6 tane şantiyemiz var. Balkan ülkelerinin tamamında 15 şantiye ile yoğun faaliyet gösteriyoruz" dedi.
Konuşmasında Balkanlardaki hizmetlerinin tarihi ve kültürel miras çalışmalarıyla sınırlı olmadığına dikkat çeken, sünnet cemiyetleri ve iftar davetleriyle oradaki Müslüman halkı birleştirici rol üstlendiklerini ifade eden Başkan Altepe, "Son rakamlarla birlikte 19 bin çocuğumuzu sünnet ettirdik. Kitaplar basarak, onlara ecdadı anlattık. İftar davetleriyle, çeşitli organizasyon ve ziyaretlerle birlik ve beraberlik oluşturduk" diye konuştu.

Türkiye ya da Bursa'nın yapılan hizmetler karşılığında Balkan ülkelerinden bir beklentisinin olmadığını kaydeden Başkan Altepe, "Bugün Bulgaristan, Kosova ve Makedonya'da yaşayanların tamamına yakınının Bursa'da akrabası var. Dolayısıyla biz akrabayız. Dindaşız. Tek isteğimiz, akrabalarımızın mutlu olması, kendi ayaklarının üzerinde durmasıdır. Bu nedenle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Balkan ülkelerindeki her bir ferdimizin mutlu etkin olabilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" şeklinde konuştu.