Bir zamanlar Türkiye’nin Varna Başkonsolosluğu olan tarihi bina neden yıkıldı?

10 Aralık 2015 Perşembe |

Varna’da bulunan ve tarihi eser statüsüne sahip aynı zamanda da daha önce Türkiye’nin Varna Başkonsolosluğunun yerleştiği bina yıkıldı.

GEÇMİŞİ
1899-1900 yılında arasında inşaa edlen ve o dönemde sahibi zengin bir Türk ailesi olan muhteşem bina uzun yıllardır dünya kültür mirası listesinde yer aldı ancak 2004 yılında bu listeden çıkarıldı.
1900 yılında inşatı tamamlanan binada Türk bir aile yaşıyordu. Binanın sahibi Türk ailenin kızı dönemin Varna Başkonsolosu Abud Hamudi ile evlendi. Bu evliliğin ardından muhteşem ev yabancı ülke diplomatlarının ve siyaset adamlarının uğradığı canlı bir mekan haline dönüştü.

GÜNÜMÜZDE
Dilencilerin ve tinercilerin mekanı haline geldi. Bundan 3 yıl önce çıkan yaungın sonucu binanın çatısı yandı. Ardından satışa çıkarıldı, ancak istenilen yüksek fiyat nedeniyle ilgi duyan olmadı. Varna Büyükşehir Belediyesine bağlı Odesos Belediyesi, mülk sahibine binayı yıkma talimatı verdi. Mülk sahibinin yıkımı gerçekleştirmemsi nedeniyle Odesos Belediyesi, Türkiye’nin eski konsolosluğunu yıktı. 

SATIN ALINARAK KORUNABİLİRDİ
Varnalı Türkler, yıkılan bu tarihi binanın korunabileceğini belirterek, Burgaz ve Filibe Başkonsolosluklarından bu yönde herhangi bir girişim olmadığını belirtiyor.

Ajans Bg