Bulgar devlet televizyonunun tek Ayşesi

10 Aralık 2015 Perşembe |

7 milyon nüfuslu Bulgaristan’da yaklaşık 1 milyon Türk yaşamasına rağmen ülkenin ulusal medyasında çalışan Türklerin sayısı hayli az.
Türklerin yoğun olarak yaşadı veya çoğunluğu oluşturan bölgelerde devlet radyo ve televizyonunun yanı sıra özel ulusal medya kuruluşlarının tek bir Türk muhabiri yok.

Ancak son dönemde bu durum yavaş da olsa değişime uğramaya başladı.
Devlet televizyonu BNT’nin İç Haberler Bölümü’nün tek muhabiri Ayşe Sali, gazeteciliğin çocukluk hayali olduğunu söylüyor.

2 Aralık Burgas doğumlu  Ayşe Sali, Sofya Üniversitesi’nde Portekiz Filolojisi okudu. Fransızca, İngilizce ve İspanyolca dillerini de rahat konuşan Sali, gazeteciliğe BgNes ajansında başladı.

Gazeteciliğin çocukluk hayali olduğunu belirten Sali,  üniversite eğitimi sırasında kendisine bir blog oluşturuyor ve yazmaya başlıyor. Üniversiteden mezun olunca da BgNes ajansından staj teklifi alıyor. Siyasi analizler yazmasına rağmen, yazı alanı kültür olan Sali, BgNes’in ardından BNT İç Haberler Bölümü’nde çalışmaya başladı.

BNT İÇ HABERLERİN TEK TÜRK MUHABİRİ

Şu anda İç Haberler’in tek Türk muhabiri olan Sali, BNT’ye başlayalı birkaç ay olmasına rağmen söyleşi yaptığı şahıslar arasında dünyaca ünlü kültür ve siyaset adamları var.


Adının Ayşe olmasının işinde herhangi bir engel yaratmadığını söyleyen Sali, önemli olanın insanın bildiğini ve yapabildiğini göstermesi, çalışması ve başarılı olması diyor. Bulgarcayı çok iyi bilmek de son derece önemli olduğunu düşünen Sali, yaşadığın ülkenin dilini bilmeden herhangi bir alanda gelişmenin imkansız olduğunu savunuyor ve etnik kökenin bir engel oluşturmadığını kaydediyor. 

Ajans Bg