Bulgar siyasetinde Türklere "ayrımcılık"

11 Aralık 2015 Cuma |

Nüfusu 7,3 milyon olan Bulgaristan'da resmi olmayan verilere göre yaklaşık 2 milyon Türk ve Müslüman yaşıyor. Bulgaristan'ın nüfusunun dörtte birini oluşturan Türk ve Müslümanlara, siyasette ayrımcılık yapıldığı düşünülüyor.

Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Yüksek Konseyi Üyesi Nazmi Mümin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyasi partilerin ülkedeki Türklere üstü kapalı veya açık ayrımcılık uyguladığını söyledi.
Türkiye'de faaliyet gösteren Bulgar göçmenlerine ait derneklerle ilişkiler sorumlusu görevini de yürüten Mümin, Bulgaristan'daki partilerin Türklere temsil hakkı tanımadığını ifade etti.
Mümin, "Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi dışındaki siyasi partilerin kapıları Türklere kapalı, ülkedeki Türklere üstü kapalı veya açık ayrımcılık uygulanıyor. Üstü kapalı veya açık bir şekilde uygulanan bu ayrımcılık Bulgar devletinin yararına değil. Türk karşıtı toplumda yükselen söylemler endişelere sebep oluyor ve bu nedenle Türkler tek bir partide, HÖH çatısı altında kapsüle oluyor. Diğer partilerin kapıları Türklere kapalı" dedi.
Kendi partisi de dahil ülkedeki siyasi oluşumların Türkleri gelenek ve görenekleriyle, kültürü, dili ve etnik aidiyetleri ile oldukları gibi kabul etmeleri gerektiğini vurgulayan Mümin, siyasetin ve kamu kurumlarının üst kademelerinde daha geniş yer almaları için Türklerin önündeki yolların kapatılmaması çağrısında bulundu.

"Türklere ve Müslümanlara pek hoşgörü yok"

HÖH Milletvekili Hüseyin Hafızov ise kendi partisi dışındaki diğer siyasi partilerin kapılarını Türklere kapattığını belirtti.
Hafızov, "HÖH dışındaki partiler, Türkleri alt düzey yönetici olarak kabul etseler bile seçilen insanlar milletine, tarihine ve kültürüne hizmet etmeyecek kişiler oluyor ve bunlar daha çok reklam panosu olarak kullanılıyor" diye konuştu.
Ayrımcılığın her alanda olduğu gibi siyasi partilerde de bulunduğunu söyleyen Hafizov, Türklere ve Müslümanlara pek hoşgörü ile bakılmadığını ifade etti.
Hafızov, liberal bir parti olarak sadece HÖH'ün kimseyi dışlamadığını vurguladı.

 "Devlet politikası şüphesi"

İktidarda bulunan Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi'nin (GERB) Cebel ilçe başkanlığı görevinden kendi isteğiyle ayrılan Mümin İsmail ise ülkede 1990 yılında komünist rejimin çökmesinden bu yana Türklere ve Müslamanlara HÖH dışındaki partilerde görevler verilmediğini, alt düzeylere getirenlerin ise sadece göz boyama amacı taşıdığını anlattı.
İsmail, "Amaç sadece, 'Bakın aramızda Türkler de var' demek. Türkler ve Müslümanlar bilerek tek siyasi çatı altına toplanıyor. Bu durum devletin bu yönde bilinçli bir politikası olduğu şüphesi uyandırıyor. Çünkü tek çatı altındaki Türk ve Müslümanları kontrol etmek şüphesiz çok daha kolay" şeklinde konuştu.
Bu durumdan HÖH'ün de memnun olduğunu ifade eden İsmail, "Çünkü alan da razı veren de razı ve bu durum 1990 yılından bu yana korunuyor. Memnun olmayan birileri varsa o da halkın kendisi" dedi.
AA