Bulgaristan’da kabinede değişiklik

18 Aralık 2015 Cuma |

Bulgaristan’da geçen hafta istifa eden Adalet Bakanı Hristo İvanov’un yerine Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in Özel Kalem Müdürü Ekaterina Zaharieva atandı.
Zaharieva için parlamentoda yapılan güven oylamasında 126 evet oyu verildi. Oylamada muhalefetten 66 milletvekili karşı oy kullanırken 17 milletvekili ise çekimser kaldı.
Ana muhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu muhalefet Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekilleri Zaharieva aleyhine oy kullandı.
Adalet sisteminde planlanan reformların parlamentodan destek görmemesi nedeniyle istifa eden Hristo İvanov’un yerine geçecek Zaharieva’nın güvenoyu ile ilgili oturuma tüm hükümet üyeleri katılırken Brüksel’deki bulunan Başbakan Boyko Borisov oylamaya katılamadı.
Zaharieva Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in daha önce kurmuş olduğu iki geçici teknokratlar hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev yapmıştı. Hukuk fakültesi mezunu olan Zaharieva 2013 yılına dek kısa süreli bir avukatlık kariyeri yaptıktan sonra Başbakan Borisov’un bir önceki hükümetinde Bölgesel Geliştirme Bakanlığında Bakan Yardımcısı olarak görev yapmıştı.