'Bulgaristan'da Türkler eğitim, dini ve kültürel haklar alanında sorun yaşıyor'

23 Aralık 2015 Çarşamba |

Trakya Üniversitesi (TÜ)  Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Yıldırım, "Bulgaristan'da İnsan Hakları, Temel Hak ve Hürriyetler Raporu'nda Bulgaristan'da en büyük azınlık grubunu oluşturan Müslüman Türk azınlığın özellikle eğitim, dini ve kültürel haklar alanında sorun yaşadığı görülmüştür" dedi.

Yıldırım, TÜ Sosyal Tesisleri'nde, uzman bir heyetle hazırladıkları "Bulgaristan'da İnsan Hakları, Temel Hak ve Hürriyetler Raporu"na ilişkin gazetecilere bilgi verdi.

Yıldırım, yaklaşık 6 ayda hazırlanan raporun kitap haline getirilerek yayımlanacağını söyledi.

Yaptıkları araştırmada Bulgaristan'da en çok "nefret dilini" kullanan grubun siyasiler olduğunu tespit ettiklerini vurgulayan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Rapor kapsamında dini alanda ise Müslümanların ibadethanelerine yapılan saldırılarda artış gözlenmiştir. Aynı şekilde terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle Müslümanların ikamet ettikleri mahallelere yapılan baskınlar toplumsal huzur açısından rahatsız edici olmuştur. Ayrıca ders kitaplarının içeriği, azınlıkların ana dil dersi alabilmeleri gibi konularda yapısal sorunlarla karşılaşılmıştır. Bulgaristan'da en büyük azınlık grubunu oluşturan Müslüman Türk azınlığın özellikle eğitim, dini ve kültürel haklar alanında sorun yaşadığı görülmüştür."

Bulgaristan'da en fazla ayrımcılığa maruz kalan topluluğun Romanlar olduğunu ifade eden Yıldırım, Bulgaristan'ın Avrupa'daki en fazla Roman nüfusu barındıran ülkeler içinde bulunduğunu anımsattı.

Bütün bunların yanı sıra Bulgaristan'da Müslümanlara yönelik pozitif yaklaşımların da olduğunu anlatan Yıldırım, "Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev göreve başladığı 2012 yılından itibaren her yıl Müslümanların ve Yahudilerin dini bayram ve günlerini kutlamaktadır" hatırlatmasını yaptı.