"BULGARİSTAN'DA YAŞAYAN SOYDAŞLARIMIZ TÜRKİYE VE BULGARİSTAN ARASINDA BİR KÖPRÜDÜR"

15 Aralık 2015 Salı |

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile gerçekleştirdiği basın toplantısında İstanbul'dan Sofya'ya, Sofya'dan da Avrupa'ya gidecek bir hızlı treni gerçekleştirmenin hayalini kurduklarını ifade ederek, "Yine otoyollarda ulaşım hatlarıyla Bulgaristan'la Türkiye'yi birbirine bağlamaya kararlıyız" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu Borisov'un misafir perverliği için teşekkür ederek başladığı konuşmasında, "Biz de gelenektir. Kıbrıs, Azerbaycan ziyaretleri olur sonra da ilk ziyareti Bulgaristan'a yapmış olurum. Bu da komşuluğun bir gereğidir. Biz hem komşu hem dost hem müttefik iki ülkeyiz. Bir çok konuda ortak çıkarlarımız, ortak kaderimiz, ortak vizyonumuz var. bugün, değerli dostum Borisov ile başbaşa yaptığım görüşmede, heyetler arası görüşmede bu perspektifi görmekten büyük memnuniyet duydum. Önümüzdeki dönemde 4 yıl boyunca 2019 yılına kadar iktidar olarak şunu ifade edeyim ki Bulgaristan'la ilişkilerimi hep gündemimizin en önemli maddelerinden biri olacaktır. Özellikle ulaştırma alanında, enerji alanında, tarım, su Meriç başta olmak üzere ticaret başta olmak üzere Bulgaristan'la her türlü iş birliğine hazırız. 5 milyar dolar hacmindeki ticaret hacmini ilk fırsatta 10 milyarlara çıkarmak bizim hedefimiz. 2 milyar dolardaki yatırımımız Bulgaristan'daki Türk yatırımlarının daha da artması 5 milyara çıkması hedefimiz. Ayrıca büyük ulaştırma projelerini birlikte gerçekleştirebiliriz. Meriç otoyolu dolayısıyla değerli dostumu tebrik ediyorum. Aynı şekilde bizim rüyamız idealimiz İstanbul'dan Sofya'ya, Sofya'dan da Avrupa'ya gidecek bir hızlı treni gerçekleştirmek. Yine otoyollarda ulaşım hatlarıyla Bulgaristan'la Türkiye'yi birbirine bağlamaya kararlıyız. Ayrıca Hazar'dan gelen TANAP doğalgaz projesi bağlamında da Bulgaristan'da ınterconnecti enerji alanında birlikte çalışmaya hazırız" dedi.


"BULGARİSTAN'DA YAŞAYAN SOYDAŞLARIMIZ TÜRKİYE VE BULGARİSTAN ARASINDA BİR KÖPRÜDÜR"


Davutoğlu, tarım alanında Bulgaristan'da ortak tarım projelerinde gayret sarf etmenin önemli hedeflerinden olduğunu belirten Davutoğlu, "Birbirimizin tarihi varlıkları konusunda karşılıklı olarak bu varlıkların korunması ortak kültürümüzün bir gereği. Bulgaristan'da yaşayan soydaşlarımız Türkiye ve Bulgaristan arasında bir köprüdür ve onlar Bulgaristan'ın eşit vatandaşları olarak her zaman bu topraklarda, kendi topraklarında huzur içinde yaşamaları bağlamında da elimizden gelen her türlü çabayı da birlikte göstermemiz doğal. Ayrıca ikili ilişkilerin ötesinde AB konusunda sayın Borisov'un özellikle AB Konseyinde yaptığı konuşmayla verdiği destek dolayısıyla bir kez daha huzurunuzda teşekkür ediyorum. Türkiye için Bulgaristan, AB'nin kapısıdır. İnşallah Türkiye AB'ye girdiğinde Bulgaristan ile birlikte çok daha geniş bir havzada birlikte hareket edeceğiz" ifadelerini kullandı.


"NİSAN'DA SOFYA'DA TÜRKİYE-BULGARİSTAN YÜKSEK DÜZEYLİ İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPAMAYA KARAR VERDİK"


Başbakan Davutoğlu, Balkan bölgeleri politikaları çerçevesinde bazı konuların de ele alındığını belirterek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye arasında ortak alanlarda çalışılması hepimizin menfaatine. Bu konuda son derece verimli istişarelerde bulundu. Tabi hepimizin, dünyanın karşı karşıya kaldığı en önemli mesele bugün Suriye'den kaynaklanan insanı trajedi ve mülteciler sorunu. Gönül ister ki Suriye'de bir ana önce barış gerçekleşsin ve bu mesele Suriye toprakları içinde çözülsün orada kalsın. Ama maalesef Suriye'de gerek barbar bir rejimin gerekse terör örgütlerinin baskısından kaçanlar akın akın Türkiye'ye, Bulgaristan'a, Avrupa'ya geliyorlar. Bunları da yönetimi konusunda, bunların bir düzenli bir şekilde ele alınması konusunda son AB Konseyi'nde bunları ele aldık, Türkiye-AB Zirvesi'nde. Türkiye ve Bulgaristan arasında son derece verimli bir işbirliği var. Bugün İçişleri Bakanımız diğer yetkililerimiz bu konuları ele aldı. Bütün bunları ele almak üzere Nisan ayında yine Sofya'da Türkiye-Bulgaristan Yüksek Düzeyli İş birliği toplantısı yapamaya karar verdik. İkincisi olacak. Daha önce Borisov, Türkiye'ye gelmiş ve o zamanki Başbakanımızla toplantı gerçekleştirmişti. Şimdi de biz Sofya'ya geleceğiz ve Borisovl'a Cumhurbaşkanımızın Başbakan iken başlattığı güzel geleneği önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz".