'Kültürel haklarımız 30 yıldır çözülemedi, siyasetçilerimiz bizi sadece oyalıyor'

30 Aralık 2015 Çarşamba |

Bulgaristan'da Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) genel başkanlığından uzaklaştırılan Lütfi Mestan'ın yeni bir parti kurup kurmayacağı tartışılırken, toplum olarak daha önemli sorunları olduğunu belirten Türkler, kültürel hakları konusundaki sorunun 30 yıldır çözülemediğine dikkati çekti. 

Bulgaristan'ın üçüncü büyük partisi konumunda olan HÖH, geçen hafta Lütfi Mestan'ın görevden uzaklaştırılması ile liderlik tartışması yaşarken, ülkedeki Türkler, parti içerisinde yaşanan gelişmeleri AA'ya değerlendirdi.  

Kırcaali'de avukatlık yapan Mustafa Bayramali, HÖH içinde meydana gelen olumsuz olayların kendilerini üzdüğünü belirterek, " Yılbaşı öncesi Hak ve Özgürlükler Partisi'nde gelişen olaylar sarsıntı yarattı ve bizi üzdü. Parti içinde başgösteren olumsuzluklar, parti içinde tartışılıp çözüme kavuşturulsa daha iyi olurdu. Bulgaristan Türklerinin önemli problemleri varken bu tür olaylarla oyalanmak yersizdir" dedi. 

Türklerin kültürel alanda gelişmesi için çaba harcayan Habibe Ahmedova, Türk asıllı siyasetçilerin toplumun kültürel sorunlarıyla ilgilenmediklerini ifade ederek "Türklüğümüze, kültürümüze, edebiyatımıza ve türkülerimize önem veren biri olarak kültürel etkinliklerimize siyasetçilerimizin gelmediğini ve desteklemediğini görüyorum. Genç nesillerimize kültürümüzle ilgili bir şeyler bırakmak için siyasetçilerin bizlere destek çıkması lazım, oysa onların sorunu sadece siyaset" şeklinde konuştu. 

Kendi çabalarıyla Türkçe haber sitesi oluşturmaya çalışan Aydın Osman ise ülkedeki Türklerin anadillerinde medyaları olmadığına dikkati çekerek "25 yıldır bizi Doğan ile Mestan ile oyalıyorlar oysa Türkçe yayın yapan bir radyomuz, ulusal çapta yayın yapan bir gazetemiz yok. Siyasi konularla bizi asıl sorunlarımızdan uzak tutuyorlar. Asıl sorunumuz ise anadilimiz, kültürümüz ve dinimiz" dedi. 

Lütfi Mestan, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinde Türkiye'ye destek vermesinden sonra HÖH'ün kurucusu ve iki yıldır onursal başkanlığını yapan Ahmet Doğan tarafından geçtiğimiz hafta genel başkanlıktan uzaklaştırılmıştı. Mestan ile HÖH milletvekilleri Hüseyin Hafızov, Şabanali Ahmet ve Aydoğan Ali partiden ihraç edilmiş, partinin yönetimi geçici olarak milletvekilleri Mustafa Karadayı, Çetin Kazak ve Ruşen Riza'dan oluşan Başkanlık Konseyi'ne bırakılmıştı.

AA