Lütfi Mestan partiden ihraç edildi (video)

24 Aralık 2015 Perşembe |

Ahmet Doğan liderliğinde gerçekleştirilen HÖH Merkez Kurulu Toplantısında partinin Genel Başkanı Lütfi Mestan görevden alındı. Mestan aynı zamanda partiden de ihraç edildi. Mart ayında yapılması beklenen ulusal kongreye kadar parti üç milletvekilinden oluşan Başkanlık Kurulu tarafından yönetillecek. 

Bulgaristan’da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Genel Başkanı Lütfi Mestan'ın, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinde Türkiye'ye destek vermesi, partideki Rusya yanlılarının lider değişikliği girişimine neden oldu.
HÖH’ün kurucusu ve iki yıldır onursal başkanlığını yapan Ahmet Doğan, Genel Başkan Lütfi Mestan’ı Türk hava sahasında düşürülen Rus uçağıyla ilgili Türkiye’nin ve NATO’nun tutumunu desteklemekle suçladı.

Doğan, Lütfi Mestan’ın parlamentoda Türkiye’nin tutumunu destekleyen bir deklarasyon okumasını 'büyük gaf' olarak nitelendirdi ve parti merkez yönetim kurulunu topladı. 

HÖH’ün tüzüğü gereği merkez yönetim kurulunu toplama yetkisinin genel başkanda olduğunu belirten Mestan, Doğan’ın böyle bir toplantı yapmasının yasal zemini bulunmadığını kaydetti.

- "Dengeyi bozmadık, yeniden bulduk"

Mestan AA’ya yaptığı açıklamada, Rus uçağıyla ilgili parti olarak Türkiye ve NATO’nun tutumunu desteklemelerinin hata olmadığını savundu.
Türkiye’yenin tutumunu savunduğu için dengeyi bozmakla suçlandığını söyleyen Mestan, bunu anlayamadığını, tam tersi parti olarak her konuda dengeyi yeniden bulduklarını ifade etti.
Anadili gibi ülkedeki Türklerin problemlerini gündeme getirmesinin ve Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmasının birilerini rahatsız ettiğini ifade eden Mestan sözlerine şöyle devam etti:

”NATO açısından komşu ve dost ülkeyi destekliyorsun ve dengeyi bozdun diyor bana. Biz dengeyi yeniden buluyoruz. Biz tarafsız bir ülke değiliz, biz Sırbistan değiliz. Sırbistan, NATO üyesi değil. O kendini Rusya ile NATO arasında görebilir ve o açıdan balans aramaya çekilebilir ancak Bulgaristan önce kendini NATO üyesi olarak görecek. Rus uçağıyla ilgili krizde partinin tutumunu aktardım. Partinin bildirgesiyle gurur duyuyorum ve önceden partiden ihraç edileceğimi bilsem dahi söz konusu bildirgeyi tekrar okurdum çünkü bizim başka yolumuz yok. Çünkü doğru yol budur. Rahmetli annem doğruluğun kıl gibi ince olduğunu ama kopmadığını söylüyordu. İnşallah kopmaz.”

- Türkiye ile iyi ilişkiler rahatsızlığı -

HÖH partisindeki başkanlık krizinin Doğan’ın Rusya yanlısı turumundan kaynaklandığı savunuluyor.
Ülkedeki siyasi gözlemciler, HÖH’ün kurucusu ve iki yıldır da partinin onursal başkanlığını yapan Ahmet Doğan’ın Lütfi Mestan’ın Türkiye ile yakın ilişkiler içinde olmasından rahatsız olduğu görüşünde.
Doğan’dan farklı olarak Mestan’ın ülkedeki Türk ve Müslümanların problemlerinin çözümü için daha fazla çaba harcadığına dikkati çeken gözlemciler, Mestan’ın anadili sorununu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar taşıdığını hatırlatıyor. 
Bulgaristan’daki Türklerin siyasi temsilcisi konumundaki muhalefet HÖH Partisi ülkede üçüncü siyasi güç konumunda ve 240 sandalyelik Bulgar parlamentosunda 36 milletvekiline sahip.  

Nahit DoğuAnadolu Ajansı