ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nuland Bulgaristan'da

19 Ocak 2016 Salı |

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ABD'den Bulgar vatandaşlarına vize kolaylığı istedi.

Borisov, Bulgaristan'a bir günlük çalışma ziyaretinde bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Victoria Nuland'ı kabul etti.

Konuyla ilgili Bulgaristan Başbakanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Borisov ile Nuland görüşmesinde, göç krizinin kontrol altına alınması ve Bulgaristan ile ABD arasındaki savunma ve terörle mücadele konularının ele alındığı belirtildi.

Görüşmede, ABD'nin Bulgaristan vatandaşlarına uyguladığı vize rejimini gündeme getiren Borisov'un, "Gerçek bir adalet reformu yapacağız. Bulgar vatandaşların ABD'den vize kolaylığı istiyoruz" dediği aktarıldı.

ABD ile ekonomik işbirliği ve Bulgaristan'ın enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinin de konuşulduğu görüşmede Borisov, ülkesinin komşu Yunanistan ile doğal gaz aktarım ağları projesine başladığını kaydetti. Borisov, Karadeniz'de yoğun doğal gaz araştırmaları başlatan Bulgaristan'ın, “Balkan” olarak adlandırılan bölgesel bir doğal gaz dağıtım merkezi kurma projesi için Avrupa Birliği'nden (AB) destek aldığını bildirdi.


Nuland, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev tarafından da kabul edildi.

Öte yandan Nuland, temasları kapsamında, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov ve Savunma Bakanı Nikolay Nençev ile de ayrı ayrı görüştü.

Nuland'ın, Nençev ile görüşmesinde, bakandan ülkenin silahlı kuvvetlerinin modernizasyon çalışmaları, bütçe düzenlemeleri ve Karadeniz bölgesinde savunma işbirliği konularında bilgi aldığı öğrenildi. Görüşmede Nençev, ayrıca, Rusya'ya teknolojik bağımlılığın azaltılması için yeni savaş uçaklarının alımı noktasında ülkenin hava kuvvetlerinin çalışmaları konusunda Nuland'a bilgi verdi.

AA