Başmüftülük seçimine Bulgar siyasetinden manipülasyon

18 Ocak 2016 Pazartesi |

Bulgaristan'da medya patronlarından, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekili Delyan Peevski'nin gazeteleri başta olmak üzere, ülkedeki Müslümanlara Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan gelen yardımlar sorgulanmaya başladı. 
Basında, "Bulgaristan Başmüftülüğü, Türkiye Diyaneti aracılığıyla Türkiye'nin çıkarlarını savunuyor" türünden haberlerle birkaç gündür gündeme taşınıyor. Ayrıca  yine haberlerde, Bulgaristan'dan 600 öğrencinin Türkiye'de dini eğitim aldığı ve ülkeye dönerek, Ankara'nın menfaatlerini dini cemaate taşıdığı iddiaları yer alıyor.
Türkiye ile Bilgaristan arasında yapılan anlaşma gereği, ülkedeki 200 imama Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı maaş öderken, müftülüklere, imam hatip liselerine ve Sofya Yüksek İslam Enstütüsü'ne de öğretmen yardımı ve finansman sağlıyor. 
BORİSOV RAHATSIZ
Başbakan Boyko Borisov da mecliste yaptığı konuşmada, "Müslümanların eğitim kurumlarında finansman ve ilahiyat okullarındaki durumu inceleyelim", çağrısında bulundu. 
MÜFTÜLÜK SEÇİMİNİ MANİPÜLE AMAÇLI
Bütün bunlar, 24 Ocak Başmüftü seçiminin de yapılacağı Müslümanlar Konferansı öncesi cereyan ediyor. Mevcut müftü Mustafa Aliş Hacı'nın, HÖH'ten ihraç edilen Lütvi Mestan'a yakın olduğu gerekçesiyle, değiştirilmesi isteniyor.
Muhalefetteki Bulgar Sosyalist Parti (BSP) ve HÖH yeni hafta başında hükümete gensoru önergesi için istişarelere başlayacak. Hükümetin sağlık, yargı, nüfus erimesi ve yolsuzluk olaylarını önleyememe gibi konularda gensorular verilecek.
Şu an görevde bulunan Başmüftü Mustafa Haci tekrar aday olmuştu.