Bulgaristan göçmenleri soyuyor

20 Ocak 2016 Çarşamba

Share this history on :
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Bulgaristan’daki güvenlik güçlerinin Türkiye üzerinden gelen sığınmacıların değerli eşyalarına el koyduğunu, sonrasında ise onları Türkiye’ye geri gönderdiğini açıkladı. Örgüte göre sığınmacılara şiddet de uygulanıyor.
Kasım ve Aralık aylarında altı ülkede yürüttükleri araştırmanın sonucunu dün Budapeşte’de bir basın toplantısıyla açıklayan HRW Afganistan, Suriye ve Irak’tan gelen 45 sığınmacıyla konuştuklarını ve bu kişilerin geçen yıl boyunca Bulgaristan’ın uygulamalarına dair 59 farklı örnek verdiğini kamuoyuyla paylaştı. Sığınmacıların yarısı polis tarafından dövüldüklerini veya polis köpeklerine ısırtıldıklarını söyleyen HRW Balkan Araştırmacısı Lydia Gall, “Bulgaristan bir an önce sığınmacıları istismar etmeyi bırakmalı. Sığınmacıları geri göndermeleri 1951 Sığınmacı Sözleşmesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi’ne aykırıdır” ifadelerini kullandı. Raporda 14 sığınmacının bilinçli olarak aç bırakıldığı, neredeyse hepsinin değerli eşyalarına el koyulduğu, 59 sığınmacının 46’sının şiddet uygulanarak Türkiye’ye geri götürüldüğü söyleniyor.
Bulgaristan 2014 yılında da sığınmacılara kötü muamele ederek Türkiye’ye geri gönderdiği için Avrupa Komisyonu tarafından soruşturmaya maruz kalmış, ülke yönetimi ise suçlamaları reddetmişti. Komisyon, Eylül 2015’te yeni bir soruşturma başlatmıştı.

Служители на българските органи на реда продължават масово да връщат в Турция кандидати за убежище, пресекли нелегално границата. Често преди да ги изритат обратно, те ги бият и им взимат всичко - пари, мобилни телефони, храна и дори обувките.
 
Това са заключенията на правозащитната организация "Хюмън райтс уоч", които ще бъдат представени днес. В официалното съобщение по този повод се обяснява, че информацията се основава на разговори в 6 държави между октомври и декември миналата година с 45 кандидати за убежище и имигранти от Афганистан, Сирия и Ирак. 

Те са описали 59 случая на насилствено връщане на групи чужденци в Турция между март и ноември. Близо половината от тях твърдят, че са били бити от полицаи или нахапани от полицейски кучета. Всички казват, че са им взели лични вещи, в някои случи - под дулото на пистолет - от хора, които те казват, че са униформени служители на българските органи.
 
За насилие, мизерни условия и недостатъчна храна разказват и 14 души от центровете в Бусманци и Елхово. Инциденти с насилие е имало и на сръбско-българската граница.
 
От "Хюмън райтс уоч" призовават България незабавно да прекрати тази практика, да издири извършителите и да им потърси отговорност. Организацията напомня, че властите имат задължения както по български, така и по международни закони и конвенции да не провежда групово връщане на имигранти - особено преди да са разгледани молбите им - и да не го правят в страна, където е вероятно те да бъдат подложени на насилие и нехуманно отношение.

В този смисъл две процедури са започнати срещу България от Европейската комисия - през април 2014г. и през септември 2015 г., 

България има право да охранява границата си, но служителите на органите на реда могат да използват сила, само, когато ненасилствените методи са се оказали неефективни и тази сила трябва да е пропорционална на заплахата и да нанася минимални наранявания и щети, обясняват от организацията.

Що се отнася до взимането на собственост от имигрантите чрез заплаха или употреба на сила може да се окаже равносилно на обир според българските закони.

В официалното съобщение има дадени и примери с разказите на имигранти в България, Сърбия, Хърватия, Унгария, Словения и Турция. Прави впечатление, че почти всички те са от Афганистан - страна, за която в ЕС не е прието автоматично да се дава право на защита при прекосяване на границата (от това се ползват гражданите на само 3 държави - Сирия, Ирак и Еритрея).

Интервюираните афганистанци разказват как са влизали в групи до 50 души и на какво са ги подлагали униформените, когато ги заловят. Един от тях описва, че само през ноември е бил спиран и изблъскван обратно в Турция цели 5 пъти. Друг казва, че е преживял същото 3 пъти между края на октомври и средата на ноември. Трети - че след като са го пребили до безсъзнание са го изритали в Турция и той се е върнал 5 дни по-късно.