Emil Konrad, 2015’in en çok satan yazarı

Geçtiğimiz yılda en çok satan Bulgar yazarı Emil Konrad oldu. Helikon kitapevinin verilerine gore, Konrad’ın kitabı ‘Okulda Öğretilmeyen Şeyler’ 120 bin adet sattı. 

Какви мисли се въртят в главите на децата между 12 и 19 години по теми като лъжата, наркотиците, оценките, хейтърството, страха, щастието, смисъла на живота или смъртта? Какво изобщо мислят тийнейджърите? „Нещата, на които не ни учат в училище” (изд. “Егмонт”) на видео блогъра Емил Конрад дава добра представа за това.
Дванайсетте есета са директни, откровени, с известна доза хумор и много подобни на ежедневните разговори между връстници в училище. Една празна глава очаква читателя на финала, заедно с подканата сам да я съчини за това, което го вълнува в момента. Ако вече сте извън тийнейджърската възраст, вероятно няма да останете впечатлени от текстовете, но книгата така или иначе не е предназначена за вас, а за младите читатели, склонни да чакат с часове на опашка, за да се сдобият с екземпляр от нея.
Без съмнение Емил се справя много по-добре с клипoвете отколкото с писането на книги, но същественото в случая с „Нещата, на които не ни учат в училище” не са стилът или литературната стойност, а близостта на темите до аудиторията. Емил Конрад е уцелил начина, по който да комуникира успешно с нея.

Това е и урокът, който може да научи по-възрастната публика. Не можете да накарате тийнейджърите да ви слушат, ако не го правите по интересен за тях начин. Не можете да ги накарате и да заобичат четенето, ако не виждат смисъл в него и то не им носи удоволствие. Книгата на Конрад прави точно това – носи удоволствие на читателите си. Едно е сигурно – ако непрекъснато упрекваме децата, че не умеят да си подбират четивата и четат боклуци, няма да ги насърчим да продължават да четат.

Ajans Bg

Hiç yorum yok

Eleştiri sınırlarını aşan, kişi, grup ya da topluluğa hakaret, uygunsuz kelime, ırkçılık ve nefret söylemi içeren yorumlara yer verilmemektedir.