"1 Şubat Komünist Rejimin Kurbanlarına Saygı Günü"

1 Şubat 2016 Pazartesi |

Bulgaristan'da, 1989'da kansız bir darbeyle sona eren komünist rejim döneminde öldürülen binlerce kişi anıldı. 

1944'ten itibaren 45 yıl süreyle ülkeye hakim olan komünist rejim sırasında idam edilen ya da toplama kamplarında öldürülenler için çeşitli etkinlik ve toplantılar düzenlendi. 
Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, "1 Şubat Komünist Rejimin Kurbanlarına Saygı Günü"nde yayınladığı mesajda, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından 25 yıl geçmesine rağmen, Bulgaristan'da elit tabakanın değişmediğini belirtti. 

Geçen 25 yılda komünizmin kalıntılarını müzeye gönderemediklerini kaydeden Plevneliev, "Komünist partiye ve onun güvenlik birimlerine bağlı şahıslar toplumumuzda ön sıralarda olma çabalarını devam ettiriyor. Geçmişin gölgeleri, gündemi değiştirmek için elinden geleni yapıyor" dedi. 

1944'de kanlı bir darbeyle yönetime gelen Bulgaristan Komünist Partisi (BKP), iktidarını 1989 yılına kadar sürdürmüş, 1984-1989 yıllarında Türk ve Müslümanlara karşı asimilasyon kampanyası yürütmüştü. BKP 1989'da devrilmişti. Ülkede komünist rejimin sona ermesinin ardından adını Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) olarak değiştiren BKP, bugün ülkedeki ikinci siyasi güç olarak muhalefette bulunuyor.

AA