Bulgaristan Emiroğlu'nu, Türkiye ise Angelov'u kovdu

21 Şubat 2016 Pazar |







Bulgaristan, Burgaz Başkonsolosluğu’nda görevli ataşe Uğur Emiroğlu’nu 'istenmeyen adam' ilan ederken, Türkiye ise cevap olarak Bulgaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov’u 'istenmeyen adam' ilan etti.

HÖH Onursal Başkanı Ahmed Doğan’ın parti Genel Başkanı Lütfi Mestan’ı görevden almasının ardından başlayan Bulgaristan ile Türkiye arasındaki diplomatik gerilim devam ediyor.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Burgas Başkonsolosluğu’nda ataşe olan Uğur Emiroğlu’nun diplomatik görevine uygun olmayan faaliyette bulunduğu gerekçesiyle istenmeyen adam ilan etti.

Ankara ise cevap olarak, Bulgaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov’u istenmeyen adam ilan etti.

İki diplomatın istenmeyen adam ilan edilmesi haberini Ajans Bg’nin ulaştığı Sofya ve Ankara’daki kaynaklar doğrularken, konuyla ilgili iki ülkeden de resmi açıklama yapılmadı.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Betina Joteva, bakanlığın Burgaz Başkonsolosluğu’nda görev yapan Türk diplomatın istenmeyen adam ilan edilmesiyle ilgili haberi yorumlamayacağını belirtmekle yetindi.

HÖH: 'TÜRKİYE VE RUSYA İÇİŞLERİMİZE KARIŞIYOR MU KOMİSYONU KURULSUN'

Geçtiğimiz hafta Bulgar meclisi,  Türkiye ve  Rusya'nın  Sofya'nın içişlerine karıştığı iddialarını araştıracak bir komisyon kurulmasına karar verdi. 
Komisyon önerisini üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partsi (HÖH) yapmıştı. Partinin meclise sunduğu geçici komisyon önergesinde şu ifadelere yer verilmişti: "Son haftalarda kamuoyunda ve basında yer alan iddialara göre  Türkiye Cumhuriyeti,  Bulgaristan'ın içişlerine karışmıştır. Bu olay, önerilen komisyonun gerekliliğini ortaya koyuyor." 
Bulgar medyası ve çeşitli partilere mensup siyasetçiler, ülkedeki Türkiye'nin diplomatik temsilcilerinin,  Bulgaristan'daki siyasetçilere baskı yaptığını ve içişlerine karıştığı yönünde açıklamalarda bulunmuşlardı. 

TÜRKİYE'NİN SOFYA BÜYÜKELÇİSİ SÜLEYMAN GÖKÇE: 'İÇİŞLERİNE MÜDAHALE YOK'

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, özel bir televizyonun canlı yayınına katılarak Bulgar meclisinin,  Türkiye ve  Rusya'nın  Sofya'nın içişlerine karıştığı iddialarını araştıracak bir komisyonun kurulmasıyla ilgili “Böyle bir komisyonun kurulması çok üzücü ve kırıcı bir şey olduğunu söylemek isterim. Türkiye, Bulgaristan’a komşu ve iyi bir dost ülke olmasından başka NATO ve AB çerçevesinde müttefik ve ortak bir ülke olduğunu da ispatlamıştır. Bence olayların bu şekilde gelişmesi çok yazık” dedi. 

Ajans Bg