'Bulgaristan, Türk-Rus krizini lehine çevirmeye çalışıyor'

4 Şubat 2016 Perşembe |

Fransız AFP ajansının haberine göre, Bulgaristan, Türkiye ile Rusya arasındaki krizden istifade etmeyi amaçlıyor. Rusya ile zayıflayan ekonomik ilişkileri yeniden canlandırmayı uman Sofya yönetimi, Ankara'yı 'kırmadan' Moskova ile işbirliğini güçlendirmenin hesaplarını yapıyor.

Bu kapsamda geçen hafta Rusya-Bulgaristan hükümetlerarası ekonomik ve bilim-teknik işbirliği toplantısının düzenlendiğini belirten AFP, bunun, 2014 yılında Güney Akım'ın askıya alınmasının ardından yapılan ilk toplantı olduğuna dikkat çekti.
'BULGARİSTAN, TRANSİT ÜLKE OLMAK İSTİYOR'
Haberde şu ifadeler yer aldı: ‘Rus doğalgazının tamamına yakınını Ukrayna üzerinden alan tek NATO ve AB ülkesi Bulgaristan, Rus gazının Avrupa'ya Bulgaristan toprakları üzerinden taşınması için dağıtım merkezi kurulmasını önermek amacıyla Türk-Rus krizini kullanıyor. Sofya'nın Ruslar için vize rejimini basitleştirme sözü verdiğini göz önünde bulundurduğumuzda, Rusya ile yakınlaşma, Bulgaristan'ın turizm endüstrisini teşvik etmesine de yardımcı olacak. Sofya yönetimi, 45 yıl boyunca SSCB'nin en yakın müttefiklerinden biri oldu ve bugün hala birçok Bulgar vatandaşı Rusya'yı destekliyor. Mart 2015'te düzenlenen ankette, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması nedeniyle Batı'nın yönelttiği eleştirilere rağmen Bulgaristan halkının yüzde 61'inin Rusya'ya olumlu yaklaştığı görüldü."
'ANKARA İLE İLİŞKİLER DE ÖNEMLİ'
AFP'ye göre, Moskova ile ilişkileri geliştirme peşinde olan Sofya, diğer taraftan da Ankara ile yürütülen dostluk ilişkilerini korumak istiyor.
Haberde bununla ilgili olarak, ‘Bulgaristan, güneydoğu komşusu ile olan 275 kilometrelik ortak sınır üzerinden göçmen akışını durdurmak için Türkiye'nin yardımına ihtiyaç duyuyor. Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesinin ardından Moskova ile Ankara arasındaki ilişkiler bozuldu ve Bulgaristan'ın bu iki ülkeyle dengeyi sağlayıp sağlayamayacağı belli değil' ifadelerine yer verildi.


Tamamını oku: http://tr.sputniknews.com/avrupa/20160204/1020650308/bulgaristan-turkiye-rusya.html#ixzz3zCkCOGf8